Özellikle Salmonella, Campylobacter ve E. coli gibi bakteriler bu tür enfeksiyonların yaygın sebeplerindendir. Bakteriyel gastroenterit kanlı veya sümüksü dışkılama, şiddetli ishal, sık kusma, ateş ve karın ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
İshalle birlikte karın ağrısı da bağırsak enfeksiyonu belirtileri arasındadır. Viral gastroenteritlerde dışkıda kan görülmez. Bazı bakteriyel gastroenteritlerde dışkı kanlı ve mukuslu bir şekilde olurken bazılarında ise gaita (dışkı) su gibidir ve kan içermez.
Bakteriyel Gastroenterit: Genellikle E. Coli, Salmonella ve Compylobacter gibi bakteri türlerine bağlı olarak ortaya çıkan bağırsak enfeksiyonu türüdür. Besin zehirlenmelerine bağlı olarak ortaya çıkan ishal olguları da bakteriyel gastroenterit türündedir.
Bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlara sıklıkla kusma, ishal, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi semptomlar eşlik eder. Viral Enfeksiyonlar; Pek olası Rotavirüs, Norovirüs veya Adenovirüs gibi virüs çeşitlerinin neden olduğu enfeksiyon türüdür.
Tehlikeli türü halk arasında Koli Basili olarak bilinen Escherichia coli, hem yolculuk yapan bireylerde hem de gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklarda görülen ishal için en önde gelen nedenlerden birisidir. Genellikle insan ya da hayvan dışkısı ile kirlenmiş su tüketimi ile yayılır.
İlgili 18 soru bulundu
Viral enfeksiyon: Virüsler sebebiyle gelişen enfeksiyonel hastalıklardır. Bunlar grip, bağırsak enfeksiyonu, siğiller, suçiçeği, kuduz, hepatit A, B veya C, HIV-AIDS'tir. Bakteriyel enfeksiyon: tek hücreleri organizmalar olan bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları ifade eder.
Genellikle bir virüs, bakteri, parazitler tarafından oluşturulur. Virüslere bağlı ishal ani başlangıçlı, kramp şeklinde karın ağrısının ve iştahsızlığın eşlik ettiği tablo ile karşımıza çıkar. İshal ile birlikte kusma ve hafif ateş görülür. Bu tür ishaller 3-6 gün içinde kendiliğinden düzelirler.
Kısa süreli (akut) ishal 1 veya 2 gün sürer. Uzun süreli (kronik) ishal birkaç hafta sürer. İshal belirtileri karın kramplarını içerir. Sıvı kaybı (dehidrasyon) ciddi yan etkilerdendir.
Bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan ishali tedavi etmek için antibiyotikler kullanılabilir ve probiyotik takviyeleri alarak ishalin iyileşmesi hızlandırılabilir.
Yoğurt, ishale neden olan bakterileri öldüren faydalı bakteriler içerir. Probiyotik yoğurt tüketmek, sindirim sisteminin sağlığına da yardımcı olabilir. Zencefil çayı, mide bulantısı, karın ağrısı ve ishal gibi sindirim sorunlarına iyi gelir.
-Dışkınız cıvık, patates püresi görünümünde ya da sümüksü, iltihaplı veya su gibiyse yaz ishali olmuş olabilirsiniz. Su gibi tariflenen ishallerin en ciddisi ve hayatı tehdit edeni dışkının pirinç suyu görüntüsü olarak tariflendiği, kolera bakterisinin yaptığı ishaldir.
Belirtiler genellikle sadece bir veya iki gün sürer, ancak ciddi olgularda bazen 10 güne kadar uzayabilir. Semptomlar benzer olduğu için, viral ishali Clostridium difficile, salmonella ve E. coli gibi bakterilerin veya giardia gibi parazitlerin neden olduğu ishal ile karıştırmak kolaydır.
Crohn hastalığı, ülseratif kolit, çölyak hastalığı, mikroskopik kolit ve irritabl bağırsak sendromu gibi bir dizi başka sindirim bozukluklarından dolayı da bireylerde kronik ishal görülebilir.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Kuru karanfil, ani oluşan ishale karşı muhteşem bir karşı etki gösterir. İshali bıçak gibi keser. Eğer ishal olduysanız, hiç çekinmeden karanfil kürünü birkaç gün uygulayabilirsiniz. *İshale bağlı karın sancılarını, bağırsak hareketliliğini kısa zamanda (uyguladıktan birkaç saat sonra) ortadan kaldırır.
Üşütme, genellikle havaların soğuması ile kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Bakterilere bağlı ishaller; genellikle E.coli, Salmonella ve Camplylobacter gibi bakteriler ve besin zehirlenmesine neden olan bakteri türleri ile gelişir. Virüslere bağlı ishaller; rotavirüs, adenovirüs, norovirüs gibi virüslerin neden olduğu ishallerdir. Çoğunlukla çocuklarda görülür.
Soda İshale İyi Gelir mi? Soda, ishal olunduğunda tüketilmemesi gerekilen bir içecektir. İçeriğinde bulunan karbonat ve şeker ishalin şiddetini arttırabilir. Aynı zamanda ishalde sıvı kaybı yaşanırken bu kaybın şiddetini arttırabilir.
Probiyotikler ve çinko ishalde iyileşmeyi hızlandırmaktadır. Antibiyotik tedavisi ise nadiren bazı durumlarda gereklidir. Gereksiz yere kullanılan antibiyotikler ishalin uzamasına yol açabilir. İshal sırasında anne sütü ile beslenmeye ağırlık verilmesi iyileşmeyi hızlandırır.
Reçetesiz ilaçlar arasında yer alan Reflor, antibiyotik tedavisinin sonucunda oluşan ishalin giderilmesi için kullanılıyor. Aynı zamanda Reflor bazı sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde de tercih edilebiliyor. Reflor ilacının etken maddesi Saccharomyces boulardii isminde bir probiyotik mayadan oluşuyor.
Diğer uzun süre geçmeyen ishal nedenleri arasında ise bağırsak enfeksiyonu, huzursuz bağırsak sendromu, geçirgen bağırsak sendromu, bağışıklık sistemi problemleri, anneden geçen bazı enfeksiyonlar ve alerjiler yer alabilir. Bebeklerde uzun süren ishal durumunda hızla bir doktora başvurulması önemli olabilir.
Dünya Sağlık Örgütü, bir günde üç defadan fazla sulu dışkılamayı ishal olarak tanımlamaktadır.
İshal dehidrasyona(su kaybı), elektrolit dengesizliğine(sodyum, potasyum ve magnezyum kaybı) ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu belirtileri önlemek için bol miktarda sıvı tüketimi önemlidir. Dehidrasyon, çözülmez ve kötüleşirse ve yeterince detaylı incelenmezse ciddi bir hastalığa sonuç açabilir.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri