Bıçağın işlevselliğini artıran kanallı yapı, peynirin bıçağa yapışmadan kesilmesini ve sürülmesini sağlar. Delikler sayesinde kesilen peynir hava alarak kolayca bıçaktan ayrılır. Delikli peynir bıçaklarının metal kısımları 10-20 cm arasında değişir.
Oysa sert ve ince dilimleme bıçakları bu tür darbelerin tekrarlanması halinde çatlayabilir. Bazı satırların üst ön köşesinde duvara asmak için küçük bir delik bulunur. Kasaplar, bıçağın köreleceğini veya zarar göreceğini düşündükleri için onları düz bir şekilde bırakmaktan hoşlanmazlar.
Bıçağın az çok yumuşak bir kıvamı vardır. Bu da peynirin, piyasadabulunan bıçaklarla kesilirken, bıçak ağzında yapışık kalmasına neden olur. Bu yüzden peynir bıçağı, peynirin yapışmasını önlemek için farklı boyutta oyuntulara sahiptir. Bu bıçak ayrıca düz ve eşit bir kesim yapılmasını sağlar.
Agroscope'a göre bu bulgular, son 15 yılda modern süt sağma yöntemlerinin yaygınlaşmasından sonra peynirlerde deliklerin azalmasını da açıklıyor. Araştırmacılar, bu sonuca süte az miktarlarda saman tozu ekleyip peynir yaparak vardılar.
2) Peynir Bıçağı
Birkaç farklı ağız kısmına sahip olan bu bıçaklar, farklı peynir yapısına göre tasarlanmıştır. Sert peynirleri sabitleyip tutmanız için ucu çatallı olanlar ve yumuşak dokulu peynirler için daha hafif bıçaklar bu sınıfta yer alır. Peynir bıçaklarının ebatları daha ufak ve kısadır.
İlgili 35 soru bulundu
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Bazı çok sert peynirlerin yapımında süzme bezine basınç uygulayarak daha fazla suyun akıtılması bile gerekli olabilmektedir. Pıhtı su kaybettikçe elde edilen peynir de giderek daha sert bir yapıya sahip olur.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur. Hangi cins olursa olsun peynirlerin yağı alınmamış, saf ve taze sütle yapılmış olması lâzımdır.
Fazla maya katılması kesinlikle gerekli değildir. Üründe enzim kalması yanında ürün çeşitliliğinin değişmesine de sebebiyet verir. Beyaz peynirlerde şirden her zaman çok iyi sonuç verir. Pıhtısı sonradan haşlanmayan peynirlerde fermantasyon mayası kullanılması arzu edilmez.
5 litre süte 3 çay kaşığı.
Düz Peynir Bıçağı: Sert peynirleri tıraşlamak için kullanılmakta olup aynı zamanda keski gibi kullanmaktadır. Alt tarafı keskin bir uca sahip olan peynir bıçağında kesme hareketi aşağıya doğru bastırılarak yapılır.
Soyma bıçağı, kabuklu sebzeleri ve meyveleri soymak için idealdir. Sebze bıçağı, sebzeleri doğramak ve dilimlemek için kullanılırken, et bıçağı etleri kesmek için tasarlanmıştır. Ekmek bıçağı ise, ekmeği kesmek için özel olarak tasarlanmıştır ve genellikle diğer bıçaklardan daha uzundur.
Renk ve koku, peynirin bozulduğunu gösteren en belirgin kriterler. Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar.
Testere kısmı kalın halat veya sert maddeleri kesmek için kullanılır. Kesici çentik kısmı ise ağ, misina vb. maddeleri daha rahat parçalayabildiği için olmalıdır. Yani bir bıçakta minimum üç özellik: Kesici kısım, testere kısmı ve çentik kısmı olmazsa olmaz ana özelliklerdir.
Bu durumda doğal olarak sizin için en iyi bıçak çeliği paslanmaz çelikten üretilmiş bir bıçak olacaktır. Paslanmaz çelik bıçaklar iyi ağız tutar, fakat görece zor bilenir. Bu da arazide bilemeyi zorlaştıracaktır.
Şef Bıçağı:
Uzun, geniş ve keskin bir bıçağa sahiptir.
Peynir tüketimi kadar yapımı da sık rastlanan bir durumdur. Özellikle süt ile farklı yörelere ait peynirler, çeşitliliğini de arttırmıştır. Peynir yapımında en çok merak edilen konulardan birisi de kilo başına ne kadar peynir elde edildiğidir. Bu durumda 10 kilo sütten elde edilecek peynir miktarı 1 kilo olacaktır.
* Mayalama sıcaklığına kadar kabın ağzı kapalı olarak sürekli su akıtılarak çabuk soğuması sağlanır. * 10 litre süte 1 çay kaşığı kalsiyum klorür (suda eritilerek ) ve peynir mayası ilave Page 2 edilir.( Kalsiyum klorür peynirin randımanını yükseltir.)
Bu nedenle özellikle peynirin önemi büyüktür. - Peynir yapmadan önce salamura hazırlanır. - Öncelikle 5 kg su kaynatılır. - İçerisine 4 su bardağı tuz atılarak eritilir. - Peynir kalıpları salamuraya konulurken, suyun sıcak- lığı 10°C derece, yani çok ılık olmalıdır.
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
Ayrıca normal şartlarda 1 kilogram kaşar peyniri üretebilmek için yaklaşık 12 litre süte ihtiyaç var. Ancak evde sadece 1 litre sütten 1.5 kilogram peynir üretmeniz mümkün! 1,5 su bardağı nişasta (Mısır nişastası daha uygun olacaktır.)
Peynir yapımında maya oldukça önemli. Fakat mayanız yoksa sirke, limon veya peynir altı suyu yardımcınız olabilir.
Süt ılıyıp yaklaşık 36-38 derece civarına geldiğinde (süt mayalama sıcaklığının hafif altında) 2 kapak maya ve 2 yemek kaşığı kaya tuzunu ilave edip güzelce karıştıralım ve sıcaklığını koruyacak şekilde güzelce etrafını sararak 2 saat mayalanmasını bekleyelim.
Bu değerler, sütün çiğ veya pastörize durumuna bağlı olarak 21°C – 32°C arasında değişmekle birlikte genellikle 25°C – 28°C arasında mayalanmaktadır. 32°C, Beyaz peynir için biraz fazla olmakta, daha çok 29°C – 32°C lik mayalama ısısı kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri