Balkabağı A vitamini açısından çok zengin bir sebzedir. Bu yüzden normalden fazla tüketildiğinde vücutta fazla A vitamini depolanmasına sebep olur. Bu yüksek A vitamini de karaciğer başta olmak üzere organları yorabilir.
Balkabağının bilinen çok fazla zararlı etkileri yoktur. Fakat her şeyin olduğu gibi balkabağının da aşırı tüketilmediği sürece yan etkileri yoktur. Fakat normalden fazla tüketildiğinde vücudunuzda fazla A vitamini depolanmasına sebep olacağı için tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekmektedir.
Kabak tatlısını tüketen birçok insan kabak tatlısını tüketmenin zararlı olduğunu düşünmektedir. Bu bağlamda kabak tatlısının bunun aksine faydalı bir tatlı olduğu görülecektir. Yüksek besin değeri ve lif içeriği sayesinde vücudumuz için oldukça yararlı bir tatlıdır.
Diyet lifleri hem sindirim açısından hem de kilo vermek isteyenler için oldukça etkilidir. Özellikle kabızlığı önleyerek sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Bal kabağı içerisinde bulunan A vitamini sayesinde beta karoten kaynağı olarak bilinmektedir.
Bal kabağı çok fazla tüketildiğinde, bağırsakların çok hızlı çalışmasına sebep olur. Bu durum ishale sebep olabilir. Mide krampları yaşanabilir. Özellikle tatlı şeklinde tüketildiğinde mideye zarar verebilecek durumlar yaşanabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Balkabağı Zararları
Balkabağı A vitamini açısından çok zengin bir sebzedir. Bu yüzden normalden fazla tüketildiğinde vücutta fazla A vitamini depolanmasına sebep olur. Bu yüksek A vitamini de karaciğer başta olmak üzere organları yorabilir.
Eğer diyet yapıyor ve fazla kilolarınızdan kurtulmak istiyorsanız, bu süreçte kabak tatlısı tüketmenizde bir sakınca yok. İnce dilimlenmiş kabaklardan oluşan 1 orta porsiyonu rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
Bal kabağının kalorisi oldukça düşüktür. 100 gramı 26 kalori içerir, doymuş yağ ve kolesterol içermez. Diyete yardımcı olan mineraller ve posadan zengindir. Kilo kontrolü programlarında bu özellikleriyle iyi bir seçenektir.
Bal kabağı, ödemin birikmesini önleyen ve toksinlerden arındırmak için etkili olan potasyum değeri yüksek olması nedeniyle diyette tercih edilebilecek ideal besinlerdendir.
Bal kabağı kilo vermenize yardımcı olmaktadır.
Yağ içeriği oldukça düşüktür. Lif içeriği zengindir. Uzun süre tok kalmanıza, bağırsaklarınızın düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Aklınıza pek gelmezdi farkındayız ama balkabağı da en az ıspanak kadar yüksek oranda demir içerir. İçerdiği demir oranı ise kansızlığı önler.
Kabak sağlıklı kolesterolü destekler
Bannan'a göre, çözünür lif esasen bir sünger gibi davranarak zararlı LDL kolesterolü siler. (Araştırmalar, arter duvarlarında çok fazla 'kötü' kolesterol birikmesinin kan akışını azaltabileceğini ve kalp hastalığı riskinizi artırabileceğini gösteriyor.)
Balkabağının lif oranı çok yüksektir; tokluk sağlar ve kandaki kolesterolü düşürmeye yardımcı olur ve bağırsak hareketlerini artırarak kabızlığı önler. Balkabağı, mineral yönünden de oldukça zengindir; kalsiyum, magnezyum fosfor içeriğiyle kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur.
3- Kabak bağırsakların çalışmasına yardımcı
İçerdiği su miktarından zengin olması sayesinde bağırsak atılımını yumuşatır ve kabızlık ihtimalini azaltır.
Bal kabağı bağırsak hareketlerini hızlandırmaktadır. Böylece daha hızlı kilo vermenizi sağlar. Özellikle kilo vermek isteyen kişiler için diyet menülerinin yanına bal kabağı tatlısı eklenebilmektedir.
Kabak, bazı insanlarda alerjiye neden olabilir. İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) hastalarında sindirim sorunlarına neden olabilir. Acı kabak tüketmek ayrıca mide krampları veya ishale neden olabilir.
4. Balkabağı Vücut direncini yükseltirken çok büyük oranda şekeri de yükselttiğinden şeker hastalarının tüketmemesi gerekiyor.
KALORİSİ DÜŞÜK, VİTAMİN DEĞERİ YÜKSEK
Genellikle hafif de olsa pişirilerek tüketilen kabağın 100 gramı oldukça düşük denilebilen 45 kalori içermektedir. Lifli bir besin olan kabağın tüm bu özellikleri sadece kilo vermek için değil kalp, göz, cilt sağlığını korumak için de önem arz ediyor.
- Balkabağı, yüksek miktardaki lif içeriğiyle kabızlığa karşı savaşarak, bağırsak çalışmasını ve dolayısıyla metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı oluyor.
Sivilce oluşumunu engelleyen vitaminler arasında yer alan E vitamini balkabağında bol miktarda bulunur. Balkabağı maskesi gözenekleri derinlemesine temizleyip, cildi besleyerek yeni sivilce oluşumunu büyük oranda azaltır.
Pişirildiğinde, tüm balkabağı yenilebilir! Cilt, küspe ve balkabağı çekirdeğinin faydalarından, bu yiyeceği pişirerek yararlanabilirsiniz. Tohumları yerinde tutan telli kısımları çıkarmanız yeterlidir.
Balkabağı, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Balkabağı ender olarak çiğ de tüketilmektedir.
Anti-diyabetik: Balkabağı ve balkabağı özütünün anti-diyabetik özelliklere sahip olduğu, sağlıklı kişilerde ve şeker hastalığı olanlarda kan şekeri düzeyini düşürdüğünü gösteren çalışmalar var.
Karaciğerinizi korumaya yardımcı olur ve gençleştirir
Hepsi, balkabağının C vitamini ve beta-karoten gibi birincil antioksidanları nedeniyle vücut, ikincisini hastalıklarla savaşan A vitaminine dönüştürür.
Bal ve pekmezi, bal kabağını pişirdikten sonra üzerine ilave etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlayan ve daha birçok hastalığa kalkan olan tahin ile tüketilmesi ise faydasını adeta kat kat arttırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri