Bal kabağı, kış meyvesi olarak bilinir. Özellikle Kasım ve Aralık aylarında pazar tezgahlarında sık sık rastlamak mümkündür. Ancak ekim zamanı da hasat dönemini belirler. Ekim işleminden 110-120 gün sonra hasat edilmesi gerekir.
Balkabağının toplanma zamanı bölgeden bölgeye değişmekle birlikte genellikle ekim ve kasım aylarında toplanır. Bu aylar arasında balkabağının meyveleri tam olarak olgunlaşır ve en lezzetli hale ulaşır.
Ortalama olarak bal kabağının olgunlaşma süresi ekiminden 80 ila 100 gün arasında hesaplanır. Bu sürenin sonunda bal kabaklarının kabuklarının sertleşmiş ve renklenmiş olması, sapının ise kurumuş olması beklenir. Eğer bu şartlar sağlanmışsa bal kabakları toplanmaya hazırdır.
Kabak Hasadın Yapılışı
Kışlık kabaklar da kesilerek hasat edilmelidir. Yağlık kabaklar, hava durumuna bağlı olarak eylül ve ekim aylarında hasat edilir. Hasat edilecek kabaklar sarı alaca renk almış olmalıdır. Yapraklar ve meyve sapları sararıp kurumuş ve kahverengileşmiş olduğu dönemde meyveler kopartılırlar.
İlgili 37 soru bulundu
Sert ve gergin kabuklu olan balkabağını tercih edin. Beneksiz ve çatlaksız olan olan kabakları seçmeye özen gösterin. Ayrıca eğer pazardan dilimlenmiş bir şekilde bal kabağı alacaksınız mutlaka lif lif ayrılmayan dilimleri alın. Bal kabağı dilimlerine dokunduğunuzda da orta sertlikte olanları seçebilirsiniz.
İlk olarak fırın 50 ya da 60 ° C'de ayarlanır. Fırının üzerine yağlı kâğıt serilir ve dilimlenmiş olan kabaklar bir santimetre aralıklar ile koyulur. Daha sonra ise her 30 ya da 40 dakikada bir olacak şekilde kabaklar ters çevrilir. Bununla beraber kabaklar buruşuk bir hal aldığında fırından çıkarmak gerekmektedir.
·Rutubetsiz, serin ve karanlık yerde dilimlenmeden duran balkabağı yaklaşık 3 ay kadar bozulmadan durabilir. ·İsterseniz bütün balkabağını buzdolabında da saklayabilirsiniz. Buzdolabında bu süre 5 aya kadar çıkabilmektedir.
Balkabağı Ne Kadar Dayanır? Bütün balkabağı; Oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay, buzlukta ise 1 yıldan fazla süre dayanır. Dilimlenmiş balkabağı; oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, buzlukta 8 ay dayanır. Pişmiş balkabağı; Oda sıcaklığında 1 gün, buzlukta 8-10 ay dayanır.
Bal kabağı bitkisini olabildiğince güneş gören bir yere konumlandırmanız gerektiğini de unutmayın. Sulama: Bal kabağı bitkisi sulama ihtiyacı yüksek olan bir bitki. Bu sebeple toprağının her zaman nemli olduğundan emin olmalı, sulama düzenini asla aksatmamalısınız.
Tatlı yapmak için daha sert ve şeker oranı yüksek bal kabaklarını seçmenizi öneririz. Eğer kabakları soyulmamış ve temizlenmemişse, keskin bir ekmek bıçağı yardımıyla ortadan ikiye bölün. İç kısımlardaki çekirdekleri ayırın. Hatta dilerseniz içlerinden kabak çekirdeği yapabilirsiniz.
Normal yemeklik kabak olmadığını bilmek gerekir ki, Adapazarı'nın meşhur olan kabağı bal kabağıdır. Bal kabağından ise malumunuz genellikle tatlı yapılmaktadır. O nedendendir ki, Kabak Tatlısı Sakarya'nın sembolü haline gelmiştir.
Bitkiler meyve vermek için besin maddelerine ve tozlaşmaya gerek duyar. Eğer toprakta yeterli miktarda besin elementi yoksa ve yeterli tozlama olmaz ise meyveler tutmaz sararıp dökülür.
Bal kabağı, kış meyvesi olarak bilinir. Özellikle Kasım ve Aralık aylarında pazar tezgahlarında sık sık rastlamak mümkündür. Ancak ekim zamanı da hasat dönemini belirler. Ekim işleminden 110-120 gün sonra hasat edilmesi gerekir.
Kabak tüketimi en çok haziran, temmuz, ağustos aylarında gerçekleştirilir. Bu aylarda kabaklar doğal hava şartlarında büyüme imkanı bulurlar. Eylül ayında da yine birçok kabak türünü tezgahlarda görebilme şansına sahipsiniz.
Kabak Buzluğa Atılır mı? Doğranmış, rendelenmiş, halka halka veya küp küp olacak şekilde dilimlenmiş taze kabakları dondurmak mümkün olmaktadır. Yazın mevsiminde doğru şekilde dondurulan kabakları kış mevsimi boyunca, tıpkı yaz aylarında olduğu gibi lezzetli bir şekilde tüketmek mümkündür.
Saklama kabının içerisinde kaşık vb. nesneleri bırakmamalısınız, Balı kullandıktan sonra kaldırmadan önce içerisinde oluşan hava kabarcıklarını gidermeye çalışmalısınız, Çok uzun süre kullanmayacaksınız buzdolabında hatta dondurucu dahi saklayabilirsiniz.
Bal Kabağı (Buzlukta Saklama) Tarifi Nasıl Yapılır? Balkabağını sert kabuğundan ayırarak doğrayalım. Yıkayıp suyunu süzdürdükten sonra buzluk poşetlerine ihtiyaca göre ayırarak yerleştirip havasını alalım. Taptaze kalıyor.
Buzluktan çıkardığımız kabağı uygun bir tencereye boşaltıp üzerine bir buçuk su bardağı toz şekeri ve bir bardak suyu da ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıyoruz ve orta ateşte pişmeye bırakıyoruz . 40-45 dakika gibi sürede pişiyor.
Fırında pişen kabak tatlısının ise suyu çekilir, meyveleri karamelize olur ve rengi esmerleşir.
Kabak soyulup rendelenir ve buzdolabı poşeti yada saklama kabına koyularak istenildiğinde kullanılmak üzere buzlukta saklanır.
Bazı yemeklerde kabuklu kabaklar tercih edilir, ancak ihtiyaca bağlı olarak kabukları soyabilirsiniz. Kuru ve Temiz Tutun: Kabakları saklamadan önce iyice kurulayın. Bu, fazla nemin çürümeyi hızlandırmasını önler. Plastik Poşet İçinde Saklayın: Kabakları plastik bir torbada veya saklama poşetinde muhafaza edin.
Kabağı bütün, kuru ve yıkanmamış halde tutmak daha sağlıklı olacaktır. Kabağı kesmek, çok daha hızlı bozulmasına neden olur, bu yüzden soğutmadan önce bütün olduğundan emin olun. Kabağı saklamadan önce yıkamamaya dikkat edin, çünkü fazla su çabuk çürümesine neden olur.
Kullanmak istediğinizde buzluktan çıkarıp buzunun çözülmesini beklemeden doğrudan kullanabilir, tatlı yapacaksanız bir tencereye alıp üzerine şeker ekleyerek bekletmeye başlayabilirsiniz. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri