Bal temiz kaplarda saklanır. Balın rengini görebilmek önemli olduğundan şeffaf kaplarda saklamak balın kalitesini ve rengini uzun süre korumanıza yardımcı olacaktır. Balın kabuğunu petek üzerinde tutmaya çalışın. Balın sıvısı bu kabuk tarafından bozulmadan tutulur.
Balınızı cam kavanozda veya dayanıklı yapıya sahip güvenilir ambalajlarda muhafaza etmeye özen göstermelisiniz. Balı uzun süre boyunca doğrudan güneş ışığına maruz kalacak ortamlarda tutmamalısınız. Mümkün olduğunca ışık almayan bir yerde saklamalısınız.
Süzme bal da hava almayacak, nem geçirmeyecek kaplarda muhafaza edilmelidir. Çelik, cam, kaliteli plastik gibi materyallerden kabınız ne olursa olsun öncelikli dikkat etmeniz gereken husus budur.
Balı Buzdolabına Koymak Doğru mu? Bal buzdolabında düşük sıcaklıkta serleşeceği ve ekmeğe sürmek zorlaşacağından, balın buzdolabında saklanması tavsiye edilmez. Buzdolabında balın kristalleşmesi de çok hızlanacağından gene balın şekerlenmesine yol açar. Sonuç olarak buzdolabında balı saklamak doğru değildir.
Kaldı ki balı plastik bir üründe kısa süreliğine bile saklayamazsınız. Her ne kadar bal güçlü bir bileşiğe sahip olsa da plastikle temasın ardından balın kimyasal yapısında değişim oluşur.
İlgili 30 soru bulundu
Balın içerisindeki çok az su bakterilerin yaşaması için yeterli değildir. Kapağı açık halde saklanan bal, havayla etkileşime girerek bozulacaktır. Ancak kapağı açılmayan bir kavanozdaki bal, yüzyıllar boyunca bozulmadan kalabilir. Kapalı kavanozlardaki bal kristalize olur ve sertleşir.
Sıcakta, Dolapta, Isıtılırsa ve Şekerlenince Bal Bozulur mu? Balı en iyi şekilde muhafaza etmek için oda sıcaklığı gerekmektedir. Oda sıcaklığında saklanan bal bozulmadan durabilir. Bu şekilde muhafaza edeceğiniz balın ışık almaması da iyi olacaktır.
Bal, tercihen cam kavanozlarda saklanmalı ve kavanoz kapakları sıkıca kapatılmalıdır. Bal, güneş ışığından ve sıcaktan korunmalıdır. Bal, buzdolabına konulmamalı ve aşırı soğuktan da korunmalıdır. Bal, için en ideal ısı oda sıcaklığıdır.
Uygun koşullarda saklanan ballar uzun süre boyunca tazeliğini korumaktadır. Balın doğal özelliklerini kaybetmemesi için ısı ve ışıktan uzak olan yerlerde saklanması gerekmektedir. Uzun süre ısıya maruz kalan balların renginde kararmalar ve kimyasal yapısında değişimler gözlenmektedir.
Bal, güneş ışığından korunarak, 25°C'nin altında ve kapalı şekilde muhafaza edilmelidir. Üretim tarihinden itibaren de 3 yıl içinde tüketilmelidir.
Çünkü sıcaklık yüksek olmadığı takdirde, plastik diğer tüm malzemelerden çok daha iyi bir saklama koşulu sağlar. Örneğin gıdaları dondurarak saklıyorsanız ilk tercihiniz kesinlikle plastik kaplar olmalıdır. Hem soğutmada hem de çözülmede en hızlı sonucu alabileceğiniz malzeme plastiktir.
Unu steril ve ağzı sıkı bir şekilde kapanan cam kavanoz içerisinde, son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz. Eğer plastik kapları tercih ediyorsanız kapalı bir dolapta, kabın ağzı açık şekilde ununuzu saklayabilirsiniz. Böylelikle ununuz hava alacak rutubet yapmayacaktır.
Bal, uygun şekilde saklandığı sürece kaliteli ve taze kalacaktır. Peteklerden çıkan balı saklayacağınız yer soğuk ve kuru olmalıdır. Yüksek sıcaklıklar balın kristalleşmesine neden olabileceğinden sıcaklık 21°C'nin altında olmalıdır. Balı saklarken doğrudan güneş ışığından uzak tutmaya dikkat edin.
Normal kutusunda veya cam kavanozunda ya da satın alırken gelen metal kabın içerisinde saklayabilirsiniz. Kavanozu veya ambalajı nem ve hava almayacak şekilde sıkıca kapattığınızdan emin olmalısınız. Uzun süre boyunca doğrudan güneş ışığına maruz kalacak ortamlarda tutmamalısınız.
Bileşiminde polen bulunan petek ballarda güve kelebeklerin yumurta atması için en cazip yerlerdir gözenekler polen arı sütü ve propolisle güçlendirildiği için yumurtalar bu gözeneklerde kolaylıkla 1 ay gibi bulunduğu ortamın sıcaklığına göre de değişkenlik gösterip kurt haline dönüşür.
Ilık su içerisine eklediğiniz bal, çözünmeden kalıyorsa gerçektir. Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir. Gerçek bal, şekerlenir. Buzdolabında uzun süre bekletildiğinde krem, tereyağ kıvamına geliyorsa gerçektir.
Balı dondurmak saklama yöntemlerinden birisi olarak bilinmektedir. Tüketmek istediğiniz zaman dondurucudan çıkarıp çözünmesini beklemek yeterli olacaktır. Fakat daha önce de belirtildiği gibi balı buzdolabında saklamak tüketim açısından uygun bir saklama koşulu değildir.
Kurtlanan balı temizlemenin bir yolu yoktur.
Çünkü yediğiniz şey zaten bal değildir. Bu bal kesinlikle yenmemelidir. Bu sebeple balı aldığınız üretici veya mağaza ile iletişime geçmelisiniz. İletişime geçtiğinizde muhtemelen size kurtlanmanın olumlu bir şey olduğunu söyleyeceklerdir.
Balın donma sıcaklığına bakıldığında bal buzlukta donmaktadır. Ancak sürekli donan ve çözülen bal bir süre sonra içeriğindeki kaybedebilmektedir. Bu yüzden buzdolabında saklamak yerine oda sıcaklığında, kuru bir yerde, güneşe maruz bırakılmadan ve ağzı kapalı bir şekilde saklanması tavsiye edilmektedir.
Ayrıca bal; içerdiği yoğun doğal şeker bileşenleri, düşük pH değeri ve özel içeriği sayesinde bakteri vb. zararlıların oluşumunu önlüyor. Tüm bunlardan dolayı da bozulmaz bir özellik kazanıyor.
Arkeologlar, 4.700 ila 5.500 yıl öncesine ait antik bir mezarda ortaya çıkarılan kil kapların iç yüzeyinde bal kalıntıları buldular.
Balın şekerlenmesi, sanılanın aksine balın gerçekliği ve kalitesi üzerine bir çıkarım ortaya koymuyor. Daha önce de bahsettiğimiz gibi balın şekerlenmesi, sadece ürünün doğal yapısal özelliklerinden kaynaklanıyor. Özetle; gerçek, doğal ve kaliteli bal şekerlenebiliyor.
Gerçek bal bozulur mu? Bozulmaz, kristalleşebilir. Yaygın kanının aksine gerçek bal bazen kristalleşir ancak bu bozulduğu anlamını taşımaz. Bu şekilde besin değerini de kaybetmeden tüketilebilir.
Kristalize olmuş olan balın rengi açılır, daha opak hale gelir ve taneler oluşabilir. Kristalize olmuş gerçek balı güvenle tüketebilirsiniz. Uzun süre depolanmış olan balın kıvamında değişim olabilir ve aroması kaybolabilir.
Kristalleşen balın, besin değerinde değişme olmamaktadır. Kristalleşmiş olan bal ısıtılarak ya da olduğu gibi güvenli bir biçimde tüketilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri