Ağırlıklı olarak karbonhidrat çeşitlerinden oluşan bal; aynı zamanda protein, aminoasit, vitamin, mineral, fenolik madde ve enzim gibi besleyici ve fonksiyonel bileşenleri içeriyor.
Bal protein midir? Hayır, bal karbonhidrattır.
Balın kimyasal bileşimi coğrafi ve botanik kaynağına göre değişiklik göstermektedir. Ancak temel olarak bal; yaklaşık %82 karbonhidrat, %17 su, %0.7 mineral ,%0.3 protein, vitamin, organik asit, fenolik bileşikler ve serbest aminoasit gibi makro ve mikro bileşenlerden oluşmaktadır.
Bal, basit karbonhidrat kaynağıdır. İçeriğinde %17,1 su, %82,4 karbonhidrat ve %0,5 proteinler, aminoasitler ile niasin, riboflavin ve pantotenik asit gibi vitaminler, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum ve çinko gibi mineraller bulunur.
Yani bal, şeker grubu içerisinde, özünde karbonhidrattır.
İlgili 32 soru bulundu
Bu kadar tatlı olan bir gıdanın sağlığa zararlı olması gerektiği düşünülebilir. Ne var ki balda yağ, kolesterol ve sodyum bulunmaz.
Peki bal kaç kalori? Genellikle bir yemek kaşığı kadarı (20 gram) 64 kalori, 17 gram şeker içerir. İçinde bulunan şeker türleri fruktoz, glikoz, maltoz ve sukrozdur. Bu besin lif, protein veya yağ içermemektedir.
100 gram bal için;
Toplam yağ 0 g. Doymuş Yağ 0 g. Kolesterol 0 mg. Sodyum 4 mg.
Sporcular genellikle balın faydalarından yararlanır çünkü dayanıklılığı artırır ve enerji verir. Bunun yanı sıra bal, kasların geri kazanımı için önemli olan B1, B2, B3, B5 ve C vitaminlerini içerir.
'Bal sıvı şekerdir, içinde yüzde 60 fruktoz, yüzde 40 glikoz var, vücudunuzu yağlandırır... bal yerseniz bel çevreniz yağlanır' gibi gerçek dışı beyanların bilimle hiçbir alakası bulunmuyor.
Nitekim bal, genellikle doğal bir tatlandırıcı olarak kullanılır. Bal, günlük olarak tüketilebilecek en iyi doğal bileşendir. Balın ılık suyla içilmesi vücuda yardımcı olur. Güne bir bardak ılık su ve bal ile başlamak, bir fincan kahve / çaydan daha faydalıdır.
1 yemek kaşığı bal ortalama 63 kaloridir ve 17 gram şeker içermektedir. Balı diğer tatlandırıcılardan ayıran şey, çok çeşitli sağlık yararları sunması ve metabolizmayı hızlandırarak kilo yönetimine yardımcı olmasıdır. Bu nedenle, porsiyon kontrolüne dikkat ederek diyetteyken de tüketilebilir.
Nohut 100 gramda yaklaşık olarak 360 kaloridir. 100 gramın %60'ı karbonhidrat, %21'i protein ve %14'ü yağdır.
Ağırlıklı olarak karbonhidrat çeşitlerinden oluşan bal; aynı zamanda protein, aminoasit, vitamin, mineral, fenolik madde ve enzim gibi besleyici ve fonksiyonel bileşenleri içeriyor.
Balın faydalarına katkı sağlayan en önemli özelliği içerdiği vitaminler ve minarelerdir. Balın içeriğinde C vitamini, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri, kalsiyum, fosfat, sodyum, demir, magnezyum, potasyum, klorür bulunur.
Bal besin değerleri nedir? Bal karbonhidrat değeri nedir? gibi sorular bu besinle ilgili en popüler sorular arasındadır. 1 Tatlı Kaşığı Bal 30,40 kaloridir. Bal içeriğinde 8,24 Karbonhidrat(g), 0,04 Protein(g), 0,02 lif(g), 0,40 Sodyum(mg), 5,20 potasyum(mg), 0,60 Kalsiyum(mg), 0,04 ve Demir barındırır.
Bal, üstün bir antioksidan kaynağıdır
Hem aerobik gibi egzersizleri hem de kuvvet antrenmanları serbest radikallerin üretilmesine neden olur, konsantre miktarlarda olan bu moleküller, doku hasarına neden olabilir.
Genellikle sindirim sistemini güçlendirmek için ılık su ile alınması tavsiye edilir ama balı soğuk su ile de kullanabilirsiniz. Ancak bal kaynatılmamalıdır.
Sabahları aç karnına bal yemek, mide asidinin dengelenmesine yardımcı olarak mide ağrılarını hafifletir. Kronik mide rahatsızlığı çekenlerin düzenli olarak sabahları bal tüketmeleri tavsiye edilir. Balı direkt olarak yemek ağır geliyor ise de balı ılık su ile seyrelterek içilmesi önerilmektedir.
Prof. Dr. Canan Karatay, "Bal sıvı şekerdir" söyleminden dolayı kendisine tepki gösteren bal satıcılarıyla ilgili, "Bal üreticileri kendi açılarından haklı olabilir, onlar tüccar ama ben tüccar değilim. Onun sağladığı şifa zararından bin kat daha az, balcılar bana kızmasın" dedi.
Genel olarak açık hatları ile bal birçok farklı faydası üzerinde önemli bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda bir doğal tatlandırıcı olarak tüketilir. Dengeli ele alındığı ve abartı olmadığı takdirde bal kilo aldırmaz. Hatta özellikle diyet listesinde her sabah bir kaşık veya suya karıştırılma şeklinde de tüketilir.
Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir.
Beslenme uzmanları, bal ürünlerinin sağlık üzerine etkisinden söz edebilmek için yetişkin bireylerin günlük 6 ila 10 tatlı kaşığı bal tüketmelerinin, çocukların ise günlük kilo başına ortalama 1 gr bal tüketmesinin uygun olduğunu belirtiyor.
Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bazı araştırmalar bal yemenin insulin seviyesini yükseltirken kandaki şeker oranını azaltabileceğini göstermektedir.
Balın birçok sağlık yararları arasında en etkileyici olan şey, balın güçlü bir bağışıklık sistemi güçlendiricisi olmasıdır. Antioksidan ve anti-bakteriyel özellikleri sindirim sistemini geliştirmeye yardımcıdır. Sağlıklı kalmanıza ve hastalıklarla savaşmanızda etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri