Yavru Kedilerde Tuvalet Eğitimi Kediyi kuma bırakarak kumu karıştırmanız ve bunu kediye göstermeniz yeterlidir. Kedi, kumu kazmayı öğrendikten sonra onu bırakarak kuma kendi kokusunu vermesini sağlayabilirsiniz. Böylece kedi kuma alışır ve tuvaletini oraya yapmaya başlar.
Yavru kediler 3 haftalık olana kadar kendi tuvaletlerini yapamaz. Bu aşamada anne kedi yavruların makat bölgesini yalayıp, ovarak tuvaletlerini yapmasına yardımcı olur. 3 haftalıktan sonra kediler kendi tuvaletlerini yapmaya başlayabilir. Kedilerin tuvalet eğitimleri ise 1 aylık olduklarında başlayabilir.
Yeni doğan bir kedi 3 hafta olana kadar tuvaletlerini kendi yapamazlar. Bu noktada ya anne kediden ya da siz sahiplerinden yardım istemektedirler. 3 haftadan sonra ise kendileri tuvalet ihtiyaçlarını giderebilirler. 1 aydan sonra ise tuvalet eğitimlerine artık başlayabilirsiniz demektir.
Yavru kedinize tepsisini nasıl kullanacağı hakkında eğitim vermeniz gerekecektir. Bu eğitim gayet basittir: Gitmek istediğini fark edince, yavru kedinizi hemen alıp tepsinin üzerine götürün. Ayrıca sabah erken saatlerde, gece yatmadan önce ve her öğünden sonra onu tepsiye götürerek yardımcı olabilirsiniz.
Kedilerin tuvaleti olduğunu anlayabilmek için kedilerin gözlemlenmesi gerekir. Tuvaleti gelmiş olan bir kedi eğer daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise bu bölgenin kokusunu alarak oraya yönelecektir. Etrafta kuytu bir köşe aramaya başlaması da mümkündür.
İlgili 30 soru bulundu
Karanlık bir yer olmamalıdır. Temiz havadar olmasına dikkat edilmeli. Kedi kum kabı direk güneş ışığı almamalı. Kedinizin kolay ulaşabileceği bir yere konulmalı.
Koku ve Hafıza: Kedilerin tuvaletini bulmalarına yardımcı olan en önemli faktörlerden biri, koku ve hafıza kombinasyonudur. Kediniz kum kutusunun yerini ve kokusunu iyi tanır. Bu nedenle gece karanlığında bile kum kutusunu bulabilirler.
Kedilerde tuvalet eğitimi köpeklerde tuvalet eğitimi sürecine oranla çok daha hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleşir. Yetişkin kedinize tuvalet eğitimi vermek istiyorsanız az önce de belirttiğimiz gibi uygun boyutta bir tuvalet temin etmeli, içini uygun miktarda kumla doldurmalı ve kabın konumunu da doğru seçmelisiniz.
Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz.
Bu aşamada anne kedi yavruların makat bölgesini yalayıp, ovarak tuvaletlerini yapmasına yardımcı olur. 3 haftalıktan sonra kediler kendi tuvaletlerini yapmaya başlayabilir. Kedilerin tuvalet eğitimleri ise 1 aylık olduklarında başlayabilir. Birinci aya yaklaşan kediler artık kum kabına tuvaletlerini yapmaya hazır olur.
Yavru kedinizi eve ilk getirdiğinizde, evde mümkün olduğunca sessizliğin hakim olmasını sağlayın ve biraz ürkek davranırsa şaşırmayın. Yavru kedinize odasını gösterin ve kendi başına keşfetmesine müsaade edin. Kapıyı hafif aralık bırakın ki, yavru kediniz canı istediğinde girip çıkabilsin.
Evde uygun olmayan yerlere idrarını yapmaya başlayan bir kedi, kontrol için veteriner hekime götürülmelidir. Sistit, kedinin zorlanmasına ve sık sık az miktarda idrar yapmasına neden olabilir.
Sağlıklı bir kedinin her gün veya 2 günde bir düzenli olarak dışkılaması gereklidir. Bu gerçekleşmiyorsa kedinizde kabızlık var demektir.
Yani yavru bir kedi 2. aydan itibaren 4 aylık oluncaya kadar 5 - 7 gramlık porsiyonlar ile beslenmelidir. 16 - 24 hafta arasında ise kedinin büyümesi ile birlikte mama tüketiminin artması gerektiği göz önünde bulundurularak porsiyonların artması önerilir. Porsiyon başına 7 - 10 gramlık bir artış yapılabilir.
2 aylık yavru kedi ne kadar mama yer? 2 aya kadar yavru kedilerin anne sütü ile beslenmeleri gerekir. Anne sütünden ayrılmak durumunda kalan yavru kediler için anne sütüne benzer olan kedi sütü tozu sağlıklı bir seçim olacaktır.
Kediler 3-4 aylıkken bebek dişlerini dökmeye başlarlar. Neredeyse 6 aylıkken diş değiştirme süreçlerini tamamlarlar. Eğer kedinizin bebek dişleri varsa, 6 aydan küçük demektir. Kalıcı dişleri çıkmış ve renkleri beyazsa kediniz 1 yaşında demektir.
“Gel” sözcüğü kısa olması açısından avantajlıdır. Eğitimin bu aşamasında, yine kedinizin 1m uzağına oturun; dikkati sizde değilken adını söyleyin ve size doğru hareket etmeye başladığı anda “gel” deyin. Bu eğitimi kediniz davranışı güvenilir bir şekilde gösterene kadar tekrarlayın.
Yavru Kedilere Komut Öğretme
Kedinize "otur" komutunu öğretmek için çalışırken yavruya "otur" komutu verip oturmasına yardımcı olun ve ardından ödül maması verin. Kediniz komutu öğrendikten sonra bir clicker yardımı ile hareketi destekleyin.
Kedilerin sevilmekten hoşlanmadığı birçok bölge bulunuyor. Kedilerin kuyruk bölgesi, dokunulmasına izin vermediği bölgelerdir. Kedi severken kuyruk bölgesine yaklaşmamak gerekir. Kedilerin her ne kadar çok fazla cinsi olsa da, sırt bölgesi de sevmedikleri bölgeler arasında yer alan bir bölgedir.
Bu sorun çözülene kadar yapabileceğiniz tek şey, başka bir yere fazladan bir kum kabı yerleştirmek ve kedinizi de onu kullanmaya teşvik etmektir. Ekstra kum kabı diğer kum kabından daha uzak bir yerde olabilir. Böylece kedinizin beklenmedik yerlere idrarını yapmasının da önemli ölçüde önüne geçebilirsiniz.
Yavru kediler 1 aylık olana kadar tuvalet eğitimi verilmesine pek gerek yoktur. Çünkü bu dönemde her şeyleri ile anne kediler ilgilenmektedir. Yavru kediler 1 aylık oldukları zaman ise, ev içerisinde bulunan kum kabı ve kedi kumu ile tanıştırılmalıdır.
Kum yediğini görürseniz, davranışı oyunla yönlendirin. Bir kırışık topu veya oyuncak fare fırlatın ya da bir olta oyuncağını sallayın ve onu kutudan uzaklaştırın. Kedinizin diyetini yeniden değerlendirin. Beslediğiniz yiyecekleri yükseltin, özellikle de süpermarket sınıfı bir kuru yiyecekse.
Kediniz idrarını kum kabının dışına yapmaya başladıysa, aklınıza gelmesi gereken ilk olasılık idrar yolu hastalığı olmalıdır. İdrar kesesinde tahriş veya enfeksiyon olan kediler idrarını sık sık saksılara, lavaboya veya küvete yapar. İdrar genelde az miktardadır, kanlı da olabilir.
Kedi alıştığı zaman her tuvaleti geldiğinde kuma giderek tuvaletini yapar. Kediler genel olarak kumlarını temizlemez. Bu nedenle sizlerin kedi kumunu temizlemesi gerekir.
Kediler zaman zaman yatağa işeyebilirler. Bunun sebepleri arasında sağlık sorunları, güven duygusunun kaybolması, kedi kumunda veya kutusundaki sorunlar ya da anksiyete olabilir. Kedilerin yatağa işemesini engelleyebilmek için ilk etapta sorunun kaynağının bulunması önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri