Soğuk bir şekilde içilen bal şerbeti ise görülen ishalin tedavisinde etkili olmaktadır, Ilık olarak aç karnına içilen bal şerbeti ise mide ve bağırsakların çalışmasında faydalı olmaktadır, Bal Şerbeti. Faydaları
İnce bir şekilde limon yıkanır ve kabuklarıyla birlikte küp veya halka şeklinde doğranarak bir kavanoza konulur. Üzerine limonun hizasına kadar bal eklenir. 3 gün beklenir. Bu aşamada limonun özü balla karışarak bal şerbetinin hammaddesi oluşur.
Sindirimi kolaylaştırır, sindirim organlarının düzenli çalışmasını sağlar. Hazmı gerektirmediği için kolayca kana geçer, baldaki şeker emilimi en kolay olan şekerdir. Kabızlık vakalarında sıcak bal, ishalde ise soğuk bal şerbeti çok faydalıdır. Bal şerbeti karın ağrısını dindirir.
Bal şerbeti nedir sorusuna gelecek olursak bunu isminden de anlayacağınız üzere bal ile su karıştırarak elde edebiliriz. Sindirim ve bağışıklık sistemine olan faydalarıyla bilinen bu şerbet özellikle de aç karnına içildiği zaman etkili oluyor.
Bal şerbeti, bir bardak ılık, sıcak veya soğuk suya tercihinize göre hangisini seviyorsanız bir tatlı kaşığı ham bal eklenerek iyice karıştırılır. Karışımın içine birkaç damla limon eklenir. Dilenildiği zaman tüketilebilir. Yaz aylarında serinletici bir içecek olarak dolabınızda muhafaza edebilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Doğal olarak anti-inflamatuar özelliği olan bal ılık suya karıştırılarak tüketilirse boğazdaki tahrişi azaltıp öksürüğü önleyebilir. Ayrıca bal boğazdaki bakterilerle savaşmaya yardımcı olabilen iyi bir antibiyotiktir.
Organik kestane balı vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengindir. Bu nedenle bağışıklık sistemini ve kasları güçlendirmesi, kan dolaşımını hızlandırması gibi faydalara sahiptir. Mide ve karaciğere iyi gelir. Bu bal çeşidi aynı zamanda iyi bir enerji deposudur.
Tabiatın en şifalı mucizesi olan bal, bedenin güçlenmesi için her gün bir kaşık tüketilmesi tavsiye edilir. Hastalıklara karşı vücut direncinin artmasında büyük bir etkiye sahip olan balın iyileştirici etkisinin artması için ılık süt ile karıştırılıp içilmesi oldukça yaygın bir tüketim şeklidir.
Ballı limonlu su öksürük ve boğaz ağrılarının iyileşmesine de yardımcı olur. Limon suyu metabolizmayı geçici olarak hızlandırarak kalori yakmaya yardımcı olur. Bu yöntem kilo vermenizi destekleyebilir. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye ek olarak tüketilebilir.
Ballı ılık su içmenin vücuda etkileri
Ilık su boğazınızı yumuşatırken bal da boğazınızın ince bir tabakayla örtülmesini sağlar. Bu yumuşatıcı etki ile birlikte öksürüğün giderilmesine yardım eder. Uyku kalitesini arttırır. Üst solunum yolunu açarak rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
Yöntem 1: Bal şerbeti, bir bardak ılık, sıcak veya soğuk suya tercihinize göre hangisini seviyorsanız bir tatlı kaşığı ham bal eklenerek iyice karıştırılır. Karışımın içine birkaç damla limon eklenir. Dilenildiği zaman tüketilebilir.
Her sabah bir kaşık bal tüketmek, tansiyon düşüklüğüne iyi gelir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir.
Sabah aç karnına bal yemek sindirim sistemini düzenleme açısından önemlidir. Sadece sindirim sistemi değil, vücut metabolizmasının doğru çalışması için de aç karnına bal yiyebilirsiniz. Balın şifasını tam olarak alabilmek için mutlaka doğru zamanlarda tüketmek gerekir.
Hurmanın yaşını kurusuyla yemek de sünnettir. BAL: Peygamber Efendimiz buyuruyor: “– Üç şeyde şifa vardır: Bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve dağlama yaptırmakta, fakat ben dağlamayı sevmem. Bal, bütün hastalıklara şifâdır. Çünkü yetmiş peygamber onun şifası ve bereketine dua etmişlerdir.”
Bal karaciğer ve göğsü temizler. Baldaki ciholin karaciğerin fonksiyonunu kuvvetlendirir.
Bir cezveye su katılır. Cezvedeki suya limon suyu ve bal eklenir. Bal içinde eridikten sonra kaynatmadan ocaktan alınır.
Ballı limonlu su, doğal bir öksürük kesici olarak bilinir. Limonun C vitamini içeriği bağışıklık sistemini desteklerken, balın yatıştırıcı etkisi vardır. Bir bardak ılık suya yarım limonun suyunu ve bir çay kaşığı balı sıkarak karıştırın. Bu karışımı günde birkaç kez içebilirsiniz.
Ballı limonlu su içeriğindeki vitamin, mineral ve amino asitler ile vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. Bal ve limon yüksek oranda antioksidan içeren besinlerdir. Bu sayede vücuttaki serbest radikaller ile savaşır. Hastalıklara kapı aralayan toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
Tarçın, Bal ve Limon Karışımı Faydaları
Bağışıklık sistemini güçlendirerek özellikle mevsimsel hastalıklara karşı korur. Solunum yollarını rahatlatır. Doğal antibiyotiktir. İdrar yolu iltihabını temizler.
Canan Karatay, bal hakkındaki düşüncelerini tekrarladı ve balın bir sıvı şeker olduğunu ve sık acıkmaya neden olduğunu belirtti. Karatay'ın daha önce yaptığı 'Kesinlikle, bal eşittir şeker eşittir zehir' açıklamasına Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli'den de tepki gelmişti.
Balın Akciğere ve Sağlığa Faydası
Özellikle akciğer açısından önemli ölçüde faydası vardır ve akciğeri tedavi edici niteliktedir.
Bal ve ceviz karışımı, sağlık açısından birçok olumlu etki sunan güçlü bir ikilidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi, beyin sağlığını desteklemesi, sindirim sistemini düzenlemesi, kardiyovasküler sağlığı desteklemesi ve enerji seviyesini artırması gibi faydaları bulunmaktadır.
1- ASTIM: Kestane balı astım hastalığının tedavisinde kullanılır ve hasta ergenlik çağına girmemiş ise hastalığı 1 yılda tedavi edilebilir.
Çiçek balı ile çam balının besin değeri karşılaştırıldığında; çam balının daha faydalı olduğu gözlemlenir. Çam balını tüketirken, damağınızı rahatsız eden bir tat oluşmaz. Çam balının tadı, çiçek balına göre daha hafiftir. Her iki bal türü de sağlık için faydalıdır.
Deli bal özellikle Karadeniz bölgesinde, orta yaş üzeri erkeklerde cinsel güç artırıcı olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri