Karpuz ve kavun gibi bol miktarda şeker içeren meyvelerin yanında bal, şerbet ya da reçel tüketmek vücudun şeker dengesini bozabildiği için çok sakıncalıdır. Ayrıca incir, kavun ve ayva gibi gıdalarla beraber balık tüketmek ciddi hastalıklara yol açabilir.
Örneğin; karpuz, kavun ile beraber bal, reçel, şerbet tüketmek vücudunuzun şeker dengesi için çok sakıncalıdır. Bunun yanı sıra balığın yanında incir, ayva ve kavun tüketmek kulunç, bahak ve baras gibi ciddi hastalıklara neden olabilir.
Muz, kiraz ve vişne, kavun ve karpuz, ekşi meyveler, mayalı ekmekler, balık, et, yoğurtla birlikte tüketilmemelidir.
Kavun ve karpuz: Kavun ve karpuz tek başına tüketilmesi gereken meyveler. Özellikle de süt ürünler, yumurta, kızarmış yiyecekler, tahıllar ve nişastalar bu meyveler ile birlikte tüketilmemeli.
Meyveler, özellikle de kavun, baklagiller, peynir, balık, süt, et, yoğurt ile birlikte tüketilmemeli.
İlgili 31 soru bulundu
Süt kalsiyum deposu olan protein grubundan bir besin maddesidir. Kendisi gibi protein grubundan başka besinlerle birlikte tüketilmemesi gerekir. Örneğin; tavuk, balık, peynir, yumurta ve yoğurt süt ile birlikte tüketildiğinde alınan fazla protein vücutta toksik etki yaratabilir.
Süt ve tavuk besin değeri açısından aynı maddeleri içeren yiyeceklerdir. Bu yüzden ikisini bir arada tüketmek vücutta aşırı protein ve kalsiyum birikmesine neden olur. Bunun yanı sıra sütün içeriğinde bulunan laktik asit tavuğun midede ekşimesine sebep olur.
Kavun rahatlıkla kahvaltıda tüketilebilmektedir. Lifli olduğu için kahvaltıda tüketilebilecek kavun uzun süre tokluk sağlamaktadır. Beta karoten zengini kavun Pek çok sarı ve turuncu meyve beta karoten açısından zengindir. Beta karoten kolaylıkla A vitaminine dönüşebilen bir bileşendir.
Geceleri insan vücudunun sindirim süreci normalden daha yavaş çalışır. Bu nedenle yatmadan önce şekerli yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Kavun, kilo almayı tetikleyebilecek büyük miktarda doğal şekere sahiptir. Gece yatmadan önce yenen fazla miktarda kavun, fazla kilo almamıza yol açabilir.
Peynir yedikçe veya süt içtikçe beyninizde morfin türevi olan kazomorfinler oluşur. Bu maddeler de beyinde hoşnutluk hissi oluşturur ve fiziksel olarak daha fazlasını istersiniz. Bu bağımlılık döngüsünü kırmak için tek yol, onu tamamen kesip atmaktır.
Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1.5-2 saat geçmesine özen gösterin.
Turp çeşitleri, muz, kuru üzüm, süt ile birlikte tüketilmemelidir. Patates ve domates gibi besinler, kavun, salatalık, süt ürünleriyle tüketilmemelidir. Süt, muz, kiraz ve vişne, kavun ve karpuz, ekşi meyveler, mayalı ekmekler, balık, et, yoğurtla birlikte tüketilmemelidir.
C vitamini, lif ve manganez yüklüdür ve muhtemelen var olan en lezzetli yiyecekler arasındadır. Diğer sağlıklı meyveleri kiraz, üzüm, greyfurt, kivi, limon, mango, kavun, zeytin, şeftali, armut, ananas, erik ve ahudududır.
Kavunun insan sağlığına olumsuz bir etkisi bulunmamasına karşın fazla tüketimi istenmeyen durumlar doğurabilir. Kavunda şeker oranı yüksektir. Bu da şeker sorunu olan kişilerin şekerinin yükselmesine neden olur. Bu yüzden diyabet hastalarının da kavun tüketiminden uzak durmaları gerekmektedir.
Şeker içeriği yüksek olan kavunun aşırı tüketimi bazı sorunlara neden olabilir. Şeker hastaları fazla tüketmemeli, en azından ne kadar tüketeceği uzman doktor ve diyetisyenler tarafından belirlenmelidir. Kavun alerjisi olanlar bu meyveden uzak durmalıdır.
Çeşitli araştırmalar, uyku öncesi bal tüketiminin, uyku problemlerini gidermede yardımcı olduğunu göstermiştir. Bal, beyin ve karaciğer için yakıt görevi görmenin yanı sıra karaciğerden toksinlerin uzaklaştırılmasına da yardımcı olur. Balın, antibakteriyel ve antibiyotik etkileri de vardır.
DİYETTE KAVUN VE KARPUZ YEMEK KİLO YAPAR MI? Diyet sırasında kavun ve karpuz yemenin herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Ancak bu meyveleri tüketirken belli porsiyonlarda tüketmek aşırıya kaçmamak gerekmektedir. Çünkü kavun ve karpuzda yer alan şeker fazla tüketildiği zaman kilo alınmasına sebep olmaktadır.
Bağırsaklara İyi Gelir
Lif içeriği sayesinde kavun, bağırsak hareketlerini düzenlemede önemlidir. Yüksek su içeriği de yine lif içeriği gibi bağırsaklara iyi gelir. Kabızlık gibi sorunları olan kişileri oldukça mutlu eder. C vitamini içeriği tabii ki kavunun faydalarını bağışıklık sistemini yönünden de artırır.
KAVUNUN BİLİNMEYEN ZARARLARI
Kavun sağlık açısından zararı olan bir meyve değildir. Ancak bazı hastalığı olan kişilerde tüketimi önerilmeyebilir. Özellikle yaz aylarında yetişen kavun her yaştan kişinin tüketebileceği meyvelerin başında gelir. Aşırı yenilmediği sürece herhangi bir zararı yoktur.
B Vitamini ve iyot zengini kavun, her derde deva oluyor. Bu tatlı meyvenin kolay uyumaya yardımcı bir besin olduğunu belirten uzmanlar, kokusunun çiftlerde cinsel arzuyu kamçıladığını belirtiyor.
Kan akışının düzenlenmesini sağlayarak strese yakalandığınız zamanların üstesinden kolayca gelmenizi sağlıyor. Çünkü kan akışınızın düzenini sağlayan kavun, bu sayede beyninize giden kanın da düzenli olmasını ve beynin işlevlerini rutin bir şekilde gerçekleştirmesini sağlıyor.
Kavunun yüzde 95'i sudur ve sinirleri yatıştırıp rahat bir uyku için faydalıdır. Hindi içeriğindeki triptofan sayesinde sizi rahatlatır.
Balık zehirlenmesine iyi gelen yiyecekler elma, muz, limon ve haşlama sebzeler olabilir. Zehirlenmeden dolayı yorulan midenizi çorba ve sulu gıdalar ile rahatlatmanız tavsiye edilir.
Tokluk için meyvelerin yanında süt tüketilmesi, muz ya da elmanın acıktırıcı etkisini azaltmak için üzerlerine tarçın eklenmesi de öneriler arasında yer alıyor.
Ispanak birçok ana yemeğin eşlikçisi olarak tercih edilse de balık bu yemekler içerisinde en çok tercih edilenidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri