Örme kumaşlar dokumaya nazaran daha az buruşur. Bu sebeple katlama ve paketlemesi daha kolay ve hızlıdır. Örme kumaşlar daha dökümlüdür.
Genel olarak örme kumaş; ipliklerin tek ya da topluca beslenmesi ile beraber iğne veya örücü elemanların yardımı eşliğinde ipliklere ilmek formu kazandırılması üzerinden hazırlanmaktadır. Yan yana ya da boylamasına tasarım eşliğinde ele alınabilmektedir. Bu işlemler sonucu hazırlanan kumaşa ise örme kumaş denmektedir.
Örme kumaşlar, büyük bir ağırlıkla çektirme metotları ile boyanırlar. Az bir kısmı da kontinu metotla boyanmaktadır. Amerika ve Avrupa'da triko örgü malların boyanması tüp şeklindeyken olur. Bunun nedeni, kenarların kıvrılmaması, kumaşın deforme olmaması ve yüzeyin tüylenmemesini sağlamaktır.
Genel olarak örme kumaşlardan daha dayanıklıdır. Örme Kumaşlar: Nem alma kabiliyeti elyaf cinsine, iplik yapısına, kumaş konstrüksiyonuna ve terbiye işlemlerine bağlıdır. Örme kumaşlar, ilmek formunda olmaları nedeniyle gevşek ve hacimli bir yapıdadır. Bu yapıları nedeniyle dokumalara göre daha fazla nem alır.
Örme Kumaş Esnek midir? Kış mevsiminde kullanılan kazak, hırka ve süveter gibi kıyafetlerin üretiminde kullanılan örme kumaşlar esnek bir yapıya sahiptir. Örgülerin sıklığına göre örme kumaşların esnekliğinde de artış görülebilir. O nedenle örme kumaşlar her bedene rahat bir şekilde uyum sağlayabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Örme kumaşların nem alma özelliği, dokuma kumaşlara göre daha yüksektir. Örme kumaşların yıkama sonrası çekme eğilimi, dokumaya nazaran daha yüksektir. Örme kumaşlar dokumaya nazaran daha az buruşur. Bu sebeple katlama ve paketlemesi daha kolay ve hızlıdır.
- Örme kumaşlar, hafif, esnek ve hacimli olmasından dolayı dökümlüdürler fakat zamanla giyimden dolayı sarkabilir. - Örme kumaşlar, hem yazlık hem de kışlık elbiselerin üretiminde kullanılır. - Örme kumaşların tutumları iyidir ve diğer tekstil yüzeylerine göre yumuşaktırlar.
*Örme kumaşların nem alma özellikleri yüksektir ama dokuma kumaşlarınki örme kumaşlara oranla daha düşüktür. *Örme kumaşlarda yıkama sonrası çekme olabilir ama dokuma kumaşlarda çekme olmaz.
İğne sürtünmeleri ve çarpmaları, Yağ lekesi, Delikler, İlmek düşmeleri, İlmek kaçığı ve iplik kaçığı, İlmeklerin düzgün olmaması, Kelebek, Çift ilmek hatası, Buruşukluk, Kumaş kırılması, Boyuna çizgiler, Duruş izi, Rasgele ilmekler, Örgü dönmesi (may dönmesi), Kazayağı.
İpliklerin tek ya da toplu olarak beslenmesiyle birlikte iğne gibi örücü elemanların yardımları ile ipliklere ilmek formu kazandırılması üzerine kurulu olan bir kumaş türüdür. Yan yana veya boylamasına tasarımlar şeklinde oluşturulabilmektedir. Bu işlemlerin sonucunda da ortaya çıkan kumaş işte örme kumaştır.
- Örme kumaşlar esnek yapıya sahip iken dokuma kumaşlarda esneklik söz konusu olamaz. - Örme kumaşlar nem alma özelliği yüksektir. Dokuma kumaşlar ise nem alma özelliği olarak örme kumaşlara nazaran daha az seviyededir. - Örme kumaşlar yıkandıktan sonra çekme yapabilirken , dokuma kumaşlarda bu özellik gözlenmez.
Selanik Örme Kumaş Nasıl Yıkanır? Çok sıcak olmayan yani 40 derece ve altı sıcaklıklarda makinede yıkanabilir. Bazı kumaşlarda renklerde solma görülebilir. Kazak benzeri kumaşların yüksek sıcaklıklarda yıkanması kumaşa zarar verebilir.
İşte, merak edilen tüm detaylar. " Likralı kumaş sentetik bir elyaf türüdür. Esnek ve dayanıklı bir yapısı olan likralı kumaş spor kıyafetleri ile mayoların üretiminde kullanılmaktadır.
Özellikle kadın giyim ürünlerin krep kumaşların tercih edildiği görülmektedir. Salaş ve hava alan bu kumaş yapısı terlemeye neden olmaz. Bu özelliğiyle yaz aylarında kullanım konforu sunmaktadır.
Penye kumaştan neler dikilir; penye kumaşa ince örme ve dokuma kumaşlarından üretilen ürünlerde rastlanılmaktadır. Açacak olursak; tesettür giyimlerinde, elbise, bluz, gömlek, tişört, maske ev tekstillerinde sıkça kullanılmaktadır.
Örme kumaş çeşitleri ve özellikleri. Ön ve arka yüzü birbirinden farklı, nispeten ince kumaşlardır. Genellikle slip, atlet, fanila, t-shırt, iç çamaşırı yapımında kullanılır.Eğer bitim işlemleri doğru ve istenen şekilde yapılmadığında dönme olur.
Genelde, eşofman, tişört, svetşört, iç çamaşırı, tayt, çorap, bebek giysileri örme kumaştan üretilir.
Düz örme kumaşlar tek iplik beslemeli atkılı örme sistemli kumaşlar olduğu için enine yönde sıra ile sökülebilir. Düz örme kumaşlar düz biçimde örülür. Kumaş kalınlığını belirleyen temel faktör makine inceliğidir. Dokuma kumaşlarla karşılaştırıldığında, ilmeğin yapısından kaynaklanan hava tutma özelliğine sahiptir.
Örme kumaş, dokuma yöntemiyle üretilen, yumuşak, esnek ve hava geçirmeyen bir kumaş türüdür. Örme kumaş, genellikle elbise, giysi, ev tekstil ürünleri gibi çeşitli ürünlerin üretiminde kullanılır. Örme kumaş, yumuşak özelliği sayesinde, elbise, giysi gibi ürünlerde rahat bir kullanım sağlar.
Üç çeşit dokuma kumaş vardır: düz dokuma, saten dokuma ve dimi dokuma. Popüler dokuma kumaş örnekleri şifon, krep, kot, keten, saten ve ipektir. Örgü kumaş ipliğin önemli ölçüde esnemesine izin veren, birbirine bağlı bir ilmek tasarımdan oluşur.
Yazın en büyük sorunlardan biri giysilerimizde hangi kumaşı tercih edeceğimizdir. İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
Dokuma kumaşlar özellikle ütü tutma kabiliyetlerinden dolayı oldukça tercih edilen kumaş çeşitlerindendir. Fazla esnek olmayan yapıları ile likra sevmeyen kişiler için ideal bir türdür.
Ribana kumaş, iki sıra düz ve iki sıra ters olmak üzere örülen kumaşa verilen isimdir. Bu örgü şekli çok esnek bir yapıya sahip olmasını sağlamaktadır. Bunun dışında yine örülme şekli tasarımının kolaylıkla yapılabilmesinde de etkilidir.
Pamuklu kumaşlar bir diğer adı ile de dört mevsim kumaş olarak bilinmektedir. Bu kumaşlar her mevsim kullanılabilmektedir. Pamuklu kumaşların her mevsim kullanılmasının sebebi ise; kış aylarında doğal pamuktan üretilen şalların dokuması sayesinde sıcak tutmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri