Aracınızın fren balatalarından çıkan sesi kesmenin en iyi yolu, fren balatalarına fren spreyi sıkmaktır. Fren spreyi, fren balatalarının sesini durdurmak için çalışacak ve bu da aracın daha yumuşak çalışmasını sağlayacaktır.
Balatalar bittiğinde, aracınızın frenlerinden ıslığa benzer bir ses gelecektir. Sertleşen balatalar, diske baskı uyguladığı için bir ses çıkacaktır. Bu balataların tekrar kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Eğer sadece frenlerinizden ses gelmesinde şikâyetçiyseniz, balatalarınızı değiştirebilirsiniz.
Balata Kaynaklı Fren Sesini Tanıyın
Balatalar yapısı gereği sürtünmeye maruz kalır, belirli bir kullanım ömürleri vardır ve zamanla aşınarak tükenir. Balatalar bittiğinde, aracınızın frenlerinden ıslığa benzer sesler gelir. Sertleşen balatalar, diske baskı uyguladığı için bu sesi çıkarır.
Biten fren balatası diske sürterek tiz bir ses çıkartır. Araç bu şekilde kullanılmaya devam edildiğinde, disk yüzeyi aşınmaya başlar. Güvenliğiniz için aracınızda ses gelmeye başladığında en yakın yetkili servise götürmenizi tavsiye ediyoruz.
AYRICA ÖTME SORUNU : Balataları yeni dahi olsa yakmanızdan kaynaklanıyor.Zira balataların kullanma kılavuzunda "Avoid hard braking through first 200 miles" yani ilk 300 km boyunca sert frenden kaçınınız yazar. İlk başta frenlerim yeni diye asılırsanız balataları yakarsınız ve ferene basınca ıslık senfonisi başlar.
İlgili 20 soru bulundu
Aracınızın fren balatalarından çıkan sesi kesmenin en iyi yolu, fren balatalarına fren spreyi sıkmaktır. Fren spreyi, fren balatalarının sesini durdurmak için çalışacak ve bu da aracın daha yumuşak çalışmasını sağlayacaktır.
Fren Balatası Ötmesinin Nedenleri
Bu ikisi ile ilgili temel sorunlar da şöyle özetlenebilir: Fren balatası yeni de olsa disk bozuksa veya fren diski bitme sorunu varsa frenlemede ses çıkar. Fren balatası kalitesi düşükse bazen yine frenlemede ses çıkar. Fren balatası eskiyse yine ses yapar.
Yeni Fren Balata Alışma Süresi
Bu süre her araca göre değişiklik gösterse de, genel olarak üç ya da dört günlük bir alışma süreci yeterli olmaktadır.
Fren balatası spreyi, bir aracın fren balatalarını yağlamak için kullanılan bir malzemedir. Genel olarak fren balatasının oluklarına, paralel fren yüzeyleri arasındaki mesafeye, fren balatalarının bağlı olduğu tekerlek veya diske ve ilgili kalipere püskürtülür.
Fren pedalına her basıldığında yüksek ısıya maruz kalan fren balataları aşırı sürtünmeden dolayı belirli bir zamana kadar çalışıyor. Fren balatasının ömrü sürüş tarzına ve balatanın malzemesine bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle 40-50 bin km civarlarında değiştirilmesi gerekiyor.
Eskisi kadar frenlerin iyi tutmaması, fren balatasının bittiğini gösteren bir durumdur. Frenler her geçen gün zayıflıyorsa, baskı balatasının değişme zamanı gelmiş demektir. Fren pedallarında bazı durumlarda boşluk oluşabilir. Pedalda oluşan boşluklar aslında fren balatasının bittiğini işaret eder.
Frenleme yaparken gürültülü sesler duymanız fren diskinin bittiği konusunda ilk işaret olabilir. Diskin eğilmesi ve deforme olması gibi durumlarda tekerleklerden gıcırtı şeklinde sesler duyulması mümkün. Aşınmanın daha ileri seviyelerde olduğunun göstergesi ise pedalın üzerinde meydana gelen titreşimdir.
Fren sisteminde herhangi bir sızıntı ya da delinme varsa araç muayeneden geçemiyor.
Kullanım Önerileri
Spreyi kullanım öncesi çalkalayınız ve temizlemek istediğiniz parçanın üstüne sıktıktan sonra, bir müddet bekleyerek kuru bez ile silin. Göz ve deri ile temasında, temas edilen bölgeyi bol su ile yıkayın. Ayrıca 50 derecenin üstündeki sıcaklıkta bırakmayın ve boş dahi olsa ateşe atmayın.
Fren balatasının kontrolü için en iyi yöntem lastiklerin sökülerek net bir şekilde gözlemlenmesidir. Janttan fren balatası veya fren diskini göremiyorsanız lastiklerin sökülmesi daha doğrudur. Frene bastığınızda ciddi bir sürtünme sesi duyarsanız bu, fren veya fren diskinde ciddi bir sorun olduğunu gösterir.
Fren balatalarının değişimi oldukça kısa sürer. Özellikle işinde oldukça iyi olan bir uzmana götürüldüğü zaman maksimum 20 dakika içerisinde dört tekerinde balatasının değişimi yapılır. Fren balatalarının değişimi ortalama 20-30 dakika sürer.
Peki baskı balata değişmezse ne olur? Baskı balata değişmezse yolda kalmak yüksek olasılık taşımaktadır. Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur.
Fren diskinin ne zaman değiştirilmesi gerekmektedir? Fren diskleri balatalara göre daha uzun ömürlü olsa da sürüş tarzına bağlı olarak belirli bir süre sonra aşınarak değiştirilmeye ihtiyaç duyuyor. Standart kullanımlarda fren disklerinin 60 veya 70 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
yeni taktıysan gelmesi normal. gittikçe ses azalacak ve belli süre sonra ses kesilecektir.
Fren balatalarının eskimesi veya bitmesi durumunda balataların değiştirilmesi gerekmektedir. Fren balataları ile ilgili herhangi bir durum arabada fren sertleşmesine problemine neden olabilir. Araba freninin sertleşmesi fren sistemindeki hidrolik hortumlarından kaynaklı bir durum olabilir.
Kampanalı frenlerde kesinlike arka balatalar önlerden önce bitemez diyebiliriz, ancak 4 tekeri disk olan araçlarda arka balatalar hemen hemen ön balatalarla aynı zamanlarda biter, hatta bazen önlerden bile daha erken bitebilir...
Frenlerdeki bu ses problemi, montaj hatalarından kaynaklı olabiliyor. Ayrıca ileri seviyede korozyon, sıkışmış/yamulmuş sabitleme pinleri, kısmen sıkışmış balatalar, balata tozu ve kir birikmesi, aşırı çarpıklık ya da fren disklerinin aşınması durumunda da kendini gösteriyor.
Balatalar kokacak kadar ısındı ise artık freni yoğun kullanmak doğru değildir, frenler tutmaz duruma geliyor. En iyisi vites küçülme yaparak freni en az seviyede kullanarak yol almaktır. Isındığı için performans kaybı yaşıyorsanız daha kaliteli bir balata ve karbonfiber disk ile sorunu çözebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri