Divanlar Batı Karadeniz Bölümü'nde, bu sahaya has topografik faktörlerin bir sonucu olarak dağınık küçük köylerin bir merkez etrafında toplulaştırılması amacıyla oluşturulmuş bir idari sistemdir.
Sinop, Bolu, Sakarya ve Kocaeli de rastlanan birbirinden uzakta kurulmuş olan ve birlikte bir köyü oluşturan mahallelerin her birine Divan denir. Her divan birkaç evden oluşur.Ekonomisi tarıma dayalıdır. yerleşmedir.Başta Trakya olmak üzere Batı Anadolu Akdeniz ve İç Anadolu'da rastlanır.
Türkiye'de oba yerleşmelerine her coğrafi bölgede az çok rastlanmasına rağmen, bu geçici kır yerleşmeleri, az tanınır. Eskiden beri obalar ile aileler ara- sında yoğun ilgi bulunan yörelerimizden biri, ve belki de en önemlisi, Ordu il merkezinin güneyinde ve Doğu Karadeniz dağları üzerindeki platolardır.
Bunlara geçici yerleşmeler denir. Yayla, mezra, kom, ağıl, çiftlik, oba, dam, kışlak, bağ evi, bahçe evi, çardak, dalyan, divan, zoma, tol gibi adlarla adlandırılmış olan bu grup geçici yerleşmelerinde egemen ekonomik etkinlik, göçebe ya da yarı göçebe hayvancılıktır.
Yurdumuzda daha çok Doğu Anadolu Bölgesi'nde (Tunceli, Erzurum, Kars, MuĢ ve Ağrı illerimizde) bulunmaktadır. Hayvanların barındığı, çevresi taş veya ahşap ile çevrili yerlere ağıl adı verilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Dağınık Yerleşme: Suyun (yağışların) bol olduğu yerlerde, arızalı ve eğimli bölgelerde, evlerin birbirinden uzak olduğu bahçeler içerisinde insanlar dağınık olarak yerleşmişlerdir. Türkiye'de Karadeniz Bölgesi, dağınık yerleşmenin en yaygın olarak görüldüğü yerdir.
XVI. yüzyıla ait olan tahrir defterlerinde yapılan taramalar neticesinde divanların Osmanlı klasik döneminde de var olduğu ve özellikle Batı Karadeniz'de Bolu Sancağı 'nda (235 divan) yoğunlaştığı görülmektedir.
Mezra yerleşmeleri Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da daha yaygındır. Bunun arızalı topoğrafya ile yakın ilgisi vardır. İşlenebilecek küçük arazi parçalarının köyden uzakta kalması mezra yerleşmesini zorunlu kılmıştır.
Mahalle: Köy merkezine uzakta bir grup evin oluşturduğu yapıdır. İdari açıdan köy muhtarlığına bağlıdır. Türkiye'nin batı bölgelerinde yaygındır. Divan: Tek başına muhtarlık köy olamayacak kadar küçük birkaç mahallenin birleştirilerek köy oluşturmasıdır.
Kom, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüksek alanlarda yapılan hayvancılık işlevi için kurulmuş geçici bir yerleşme şeklidir. Komlarda genellikle taştan yapılmış basit evler ile bunların kenar ve çevresinde ağıllar yer alır. Genellikle dağınık yerleşme düzeni gösteren komlar, dağların yüksek kesimlerindeki otlaklarda yer alır.
Dalyan: Deniz,akarsu,göl gibi sularda kıyıya yakın yerlerde su içerisine yerleştirilmiş kazık- lara gerilmiş ağlardan oluşturulan geniş , balık avlanma,yetiştirme yerleridir.
Tarıma dayalı ilk kalıcı yerleşimler, Mezopotamya'ya komşu ve yeterli yağış alan Anadolu ile Levant bölgelerinde ortaya çıkmış olsa da, dünya tarihinde ilk şehirler Güney Mezopotamya'da görülür.
Divan (politika); İslam devletlerinde idari yargı, maliye, askerlik ve yönetimle ilgili işleri yürüten kurul ve dairelere verilen ad. Divan, Osmanlı döneminde bir köy ile nahiye arasında yer alan bir idari birim; ayrıca günümüzde köyden küçük yerleşme birimi için coğrafya terimi.
Çiftlik yerleşmeleri, geniş mülkiyetlerinin en büyük parçası olan ziraat alanları üzerinde her Ģeyden evvel tarla ziraatının egemen olduğu tarımsal işletmelerdir.
Ülkemizde nüfusu 10.000'in altında olan kırsal yerleşmeler üç gruba ayrılır. Bunlar kasabalar, köyler ve köy-altı yerleşim birimleridir.
Tek tek konutların amaçlı olarak biraraya geldiği, evlerin ve konut olmayan yapıların birarada örgütlendiği yerleşmeler çeşitli tiplerdedir. Bunların, bir düzine kadar bina içeren en küçüklerine çeşitli ülkelerde “hamlet” denilir. Toplu yerleşmelerin en büyüğü de, doğal olarak kentlerdir.
Yani köylerin idari sınırları içerisinde bulunurlar. Ancak köyde daimi yaşam sınırları dışarısında yer almaktadır. Diğer bir ifade ile köyden daha çok kırsal yerleşme olarak bilinirler. Özellikle Yayla, ağıl, dam, oba, çiftlik, dalyan ya da mahalle gibi isimler alır.
Mezra, Kars ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Dalyan, Muğla'nın Ortaca ve Köyceğiz ilçeleri arasına bulunan eşsiz bir beldedir.
DIVAN BODRUM (Göltürkbükü, Türkiye) - Otel Yorumları ve Fiyat Karşılaştırması - Tripadvisor.
Özellikle, Amsterdam'da bulunan Dam Meydanı çok ünlüdür ve dünyanın birçok yerinden ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Mezraların kuruluş aşamasında 2-3 hane mevcuttur. Zamanla nüfus ve hane sayısı artarsa mezra artık karakterini kaybederek bağımsız bir köye dönüşebilir.
Keleş'e göre ise nüfusu 10 bin üzerinde olan yerleşim yerleri kent olarak adlandırılmaktadır (Keleş, 2008: 61). Kır ve kent kavramlarının altında değinilmesi gereken diğer bir kavram ise kentleşmedir.
Engebenin az ve su kaynaklarının yetersiz olduğu yerlerde evler birbirine yakındır. Bu tür yerleşmelere toplu dokulu yerleşme denir. Evlerin genellikle su kuyusu, çeşme ya da dinî yapıların etrafında bulunduğu bu tür yerleşmeler, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da yaygındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri