İtalyan mutfağında Risotto yapımında kullanılan pirinçlerden biri olmakla beraber, yemek için gerekli krema benzeri dokuyu tam olarak sağlayamadığı için genellikle bu mutfakta çorbalarda ve pirinç içeren tatlılarda kullanılır.
Baldo pirinç, pişirildiğinde tane tane ayrılması, hafifliği ve yüksek su çekme kapasitesi ile pilavlık ve dolmalık olarak kullanılmasının yanında sebze yemekleri içine karıştırmak için de tercih edilen pirinç çeşitlerindendir. Diğer pirinç çeşitlerine göre daha tombul bir görünüme sahiptir.
Pirinç Pilavı Tarifinin Püf Noktası
Tane tane bir pilavı en kolay baldo pirinçle yapabilirsiniz. Pilav yapımında kullandığınız içme suyu ya da et/tavuk suyunun sıcak olmasına dikkat edin.
Baldo Pirinç
Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor. Baldo pirinci görünümü itibariyle diğer pirinç türlerinden ayıran bir diğer özelliği ise daha şişkin olması. Ayrıca, yüksek oranda karbonhidrat içeriyor.
Püf 1: Pirinci iyi seçin
En iyi sonucu genelde baldo pirinçle alırsınız. Bu nedenle güzel şişip tane tane kalabilecek olan baldoyu tercih edin.
İlgili 20 soru bulundu
Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir: Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır. Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
Baldo, 1977 yılında ıslahı tescillenmiş, İtalya'nın Piyemonte bölgesi kökenli orta taneli bir pirinç kültivarıdır.
Dikkat edilmesi gereken bir nokta eğer piyasada baldo olarak gördüğünüz pirinç fiyatları arasında aşırı fiyat farkı varsa bunun nedeni ya içermiş olduğu kırık tane miktarı ya da en çok yapılan hilelerden biri baldo içerisine orta tane pirinç karıştırılmış olmasıdır.
Osmancık pirinç türü en lezzetli ve ideal pirinç türlerinden biri sayıldığı için parmaklarınızı ısıracağınız pilavlar yapmaya hazır olun.
Osmancık pirincin fiyatı baldo pirince göre daha uygundur. Ayrıca bu iki türün yetiştikleri yer de birbirinden farklılık gösterir. Osmancık pirinç baldo pirince göre daha yumuşaktır, daha hızlı pişer ve daha kolay kıvam tutar. Özel hasta diyetlerinde ve verdiği tokluk hissiyle zayıflama diyetlerinde kullanılabilir.
Yaprak sarmasında bulgur çok tercih edilmez. Pirinçle hazırlayacağınız iç harçlarda da kırık pirinç kullanın ve pirinci mutlaka önden yıkayıp fazla suyunu süzdürün. Bu şekilde pirinçlerin sert kalmasını engellemiş olursunuz.
Pirinçler ne kadar ince yapılıysa o kadar fazla su kullanmanız gerekebilir. Örneğin, osmancık pirinci kullanıyorsanız 1'e 2 ölçüsü sizin için daha ideal olabilir. Eğer daha tombul yapılı bir pirinç kullanıyorsanız mesela baldo o zaman 1'e 1.5 ölçüsü tane tane pilav yapmanız için ideal olabilir.
Basmati pirincinin en önemli farkı ise pişerken kendi boyutunun iki katına çıkabilen bir tür olmasıdır. Bu iki pirinç de ülkemizde en çok tüketilen pirinç türü olan baldoya kıyasla daha sağlıklıdır. Bunun sebebi ise glisemik indekslerinin daha düşük olmasıdır.
Lezzetli ve sağlıklı pilavlar pişirmek isteyenler ve, en iyi pilav tenceresi hangisidir, diye düşünenler gönül rahatlığıyla granit tencerelere başvurabilirler. Hisar'da bulabileceğiniz granit tencere seti ile mutfağınızda en lezzetli pilavları yapabilirsiniz.
"Pilav tenceresi nasıl olmalı?" derseniz tane tane pilav yapmak için öncelikle tencerenizin yanmaz ve yapışmaz olması şart. Peki, pilav tenceresi kaç cm olmalı? Boyutları genellikle 20 - 32 cm arasında değişen pilav tencereleri, yapılacak pilav miktarına göre seçilmeli.
Pilav yapımı için en uygun pirinç, baldo pirincidir. Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırarak pilavınızın lapa olmasını önler. Bu yüzden pilav yapmadan evvel yarım saat kadar pirincinizi sıcak suda bekletmelisiniz.
Pilav kısık ateşte kapağı kapalı şekilde yaklaşık 20 dakika pişirilmelidir. Pişerken pilavı karıştırmamaya dikkat edin. Dilerseniz arpa veya tel şeriyeyi yağ eridikten sonra tencereye ekleyebilirsiniz.
Baldo pirinci ile hazırlanan iç pilav; zeytinyağlı yaprak sarma veya fırında hindi dolması gibi tariflerde kendine yer bulur. Hem sebze, hem de et yemekleri ile birlikte servis edilen bu besin, zengin besin değerlerine sahiptir. Ana malzemeleri ciğer, pirinç ve kuş üzümüdür.
Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzeme. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır.
Baldo pirinç ülkemizde yetişen en iri taneli ve en kaliteli pirinç çeşididir. Balıkesir Gönen bölgesinde yetişen baldo pirinç ağırlıklı olarak pilavlarda kullanılmaktadır.
Seçenekler: 1 kg50,80 TL/kg. 2.5 kg45,60 TL/kg.
Baldo pirinç ülkemizde Balıkesir'in Gönen bölgesinde yetişmektedir. En çok olarak pilav yapımında kullanılan baldo pirinç aynı zamanda İtalya'da da yetiştirilmektedir. Bu pirinç çeşidinin her ne kadar kıvamının ayarlanması zor olsa da lezzetinin ve aromasının çok daha güzel olduğunu söyleyelim.
Kendine has lezzeti ve yapısı ile en çok tercih edilen pirinç çeşitlerinden biri olan Osmancık pirinç özellikle pilav yapımında, çorba ve dolmalarda kullanılır.
#GıdaDedektifiDünyaTurukapsamında bu akşam sizlerle elimizde Baldo Pirinç ile İtalya'ya gidiyoruz. Ülkemiz yakın dönemde Pirinci yüksek oranda ihraç eden bir ülke konumundayken, bugün Avrupa'nın iki numaralı Pirinç üreticisi olmasına rağmen, üretimi kendi iç tüketimine yetmeyen İtalya'dan pirinç İthal etmektedir.
Beyaz Pirinç ve Glisemik İndeks
Beyaz pirinç tüketildiğinde hızlı bir şekilde sindirilerek, kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir. Beyaz pirincin glisemik indeksi ortalama olarak 72-90 kabul edilmektedir. Baldo, osmancık vb. pirinçler beyaz pirinç olarak sınıflandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri