Dünyaca ünlü Kıbrıs patatesi, lezzeti ile tüm Avrupa da, özellikle de İngiltere'de en gözde patates türüdür. Ülkemizin iklim ve topraklarında hayat bulan bu patates, hem yemeklerin lezzetini artırmakta, hem de her türlü pişirilme şekliyle de lezzetini koruyabilmektedir.
Soğanları küçük yemekli doğrayıp düdüklü tencerede önceden ısıttığımız sıvı yağda kavuruyoruz, haşlanmış etleri ekleyip salçayı, et suyunu, doğradığımız kolakasları hızlı bir şekilde yıkayıp ekliyoruz, sarımsağı rendeleyip, erittiğimiz limon tuzunu ve isteğe göre baharatlarını ekleyip düdüklü tencerenin kapağını ...
Ülkemizde Lefkoşa İlçesi hariç, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt, Lefke ve İskele ilçelerinde yıllardan beridir patates ekimi yapılmaktadır. Kıbrıs'ta patates dikim ve hasadı, yılda iki kez yapılmaktadır (Aşağıda Tablo 1).
Patateslerin kabuklarını soyun, yıkayın, süzdürün ve halka halka doğrayın. Sade yağı bir tencerede kızdırın, patatesleri pembeleşinceye kadar kızartıp havlu kağıt üzerine alın. Halka doğranmış soğanları aynı yağda pembeleştirip patateslerin yanına alın.
Yumurta sarılarını, tuz ve karabiberi de ekleyip püre haline gelen patatesleri sıkma torbasına koyun. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak sıkın. Önceden ısıtılmış en yüksek ayar fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 10-15 dk kadar kontrollü pişirin.
İlgili 37 soru bulundu
Mor patates tüketmek, kan dolaşımını ve tansiyon dengesini düzenliyor. Bunda yüksek miktarda kan basıncını düzenleyici bir besin olan potasyum ve antioksidan içermesinin rolü yüksek. Ayrıca içerdiği besinler kan damarlarınızı güçlendirmeye de yardımcı oluyor.
1974'ten beri de facto olarak ikiye bölünmüş olan adanın kuzeyinde yer alan %36'lık bölgesinde günümüzde yalnızca Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bulunur.
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
Kıbrıs'ın tarih öncesi çağlarda denize birkaç kez batıp çıktığı bilimsel olarak kanıtlandı.
İzmir'de, 14 Şubat Sevgililer Günü öncesinde pazardaki patateslerin arasından çıkan kalp şeklindeki patatesler görenleri şaşırttı. Çeşitli şekillere benzetilerek gündeme gelen sebze ve meyvelerin arasına kalp şeklini almış bir patates de eklendi. Kalp şeklindeki patates pazara gelen müşterilerden büyük ilgi gördü.
Şuhut Patatesi - Afyonkarahisar
Şuhut ve Sandıklı ilçelerinde yetiştirilen patates sarı renkli ve büyükçedir. Kızartma için özellikle bu Şuhut ve Sandıklı patatesi tercih edilmektedir. Bu patateslerin lezzeti toprak yapısından ve ekim sırasında yapılan bakımdan kaynaklanmaktadır.
kış aylarında mersin'de bazı pazarlardaki bazı satıcılarda bulunabilecek kök sebze. kıbrıs'ta yaygın olduğu söylenir. büllez de denir. standart kızartmadan farklı bir yöntemle yapılan kızartması damaklara şölen yaşatır. toprak altında yetişen sebzelerden biridir.
Kıbrıs yılanları Akdeniz iklimine ve doğal ortama uyumları içerisinde yaşamaktadırlar. Kıbrıs'ta yılanların türleri pek fazla olmamakla beraber özellikle yaz aylarında görülebilmektedirler.
Abdülhamit 142 yıl önce bugün Kıbrıs'ı İngilizlere sattı. İsteyen Berlin anlaşmasının madeelrine bakabilir . (13 Temmuz 1878'de 64 maddelik Berlin Antlaşması imzalandı.) Berk Efe Gençol and 239 others like this.
İlgili antlaşma oldukça ağır hükümler içermesi üzerine İngiltere'nin başını çektiği devletler Osmanlı ve Rus Devletlerine birer nota vererek söz konusu antlaşmanın yerine Berlin Antlaşması'nı imzalattılar. Berlin konferansında Kıbrıs adasının da yönetiminin İngiltere'ye bırakılmasına karar verildi.
Niğde ve Nevşehir en bilindik şehirlerdir. Konya, Afyonkarahisar, Kayseri, İzmir, Sakarya, Trabzon, Erzurum gibi illeri sıralamak mümkündür. Bu iller dışında da patates yetiştiriciliği olmaktadır. Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir.
Yemek İçin En İdeal Patates Cİnsidir (Özellikle Kızartma ve Haşlaması Nefis Olmaktadır). Agria Cinsi Patates, Sadece Türkiye'nin Afyon Şuhut-Karaadilli Köyünde Yetişmektedir. İklimi ve Toprağı Sayesinde Agriza Cinsi Patatesin Daha Lezzetli Olmasına Katkı Sağlamaktadır.
Günümüzde çağdaş botanistler patatesin anavatanının Güney Amerika olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Öyle ki patates And dağları'nda yabani türler olarak belirmiş ve buradan Kolombiya ve Venezuela'ya oradan da Şili ve kuzey Arjantin'e gelmiştir. En sonunda tüm türler Peru'da ekilmeye başlamıştır.
Adanın güneyi etkin olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kontrolü altında; Adanın kuzeyi Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi'ne göre, Türkiye'nin işgali altındadır. Bağımsızlığını tek taraflı ilan eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin sadece Türkiye ile diplomatik ilişkisi bulunmaktadır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), sadece Türkiye tarafından tanınmakta, diğer ülkeler ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmamaktadır. Ülke, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'ne bağlıdır. Birçok devlet ve uluslararası kuruluş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni de facto (fiili) devlet olarak tanımlamaktadır.
İzmir Tarım ve Orman Müdürlüğünün desteğiyle Torbalı ilçesinde yetiştirilen tatlı patatesin kırmızı ve mor türleri hasat edildi. Çapak Mahallesi'nde Şerafettin Baba'ya ait yaklaşık 15 dekar alanda, Türkiye'de üretimi az olan tatlı patatesin kırmızı ve mor türleri yetiştirildi.
ABD Tarım Bakanlığına göre ise, en koyu mor renkli patatesler diğer mor patateslere göre dört kat daha fazla antioksidan içeriyor. Colorado Üniversitesi tarafından bir yerel patates türünden geliştirilen tür görünümün aksine genetik yapısı değiştirilmiş bir ürün değil.
Mor patates, mayıs ayının sonlarında toprakla buluşurken ekim ayında hasadı yapılıyor. Kilogram fiyatı 60 liraya satılan mor patates piyasada 'mor mücevher' olarak adlandırılıyor.
Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde, Türkiye'nin en ölümcül yılanı olarak bilinen ve nesli tükenmekte olan koca engerek yılanı görüntülendi. Tek ısırığının bile insanı öldürmeye yettiği bilinen koca engerek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, Doğu Akdeniz Bölgesinde habitatın uygun olduğu alanlarda yaşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri