Eğer sürücünün ortopedik engel yüzdesi %40-89 aralığında ise araç alımında tamamen ÖTV'den muaf tutulmasa dahi belli başlı indirimlerden faydalanması mümkün. %40 engelli raporu ile araç alırken uygulanan indirimler ise %26.3 ÖTV indirimi ve %15.24 KDV indirimi.
Tam teşekküllü hastaneden alınan Engelli Sağlık Kurulu raporunda %90 ve üzeri engellilik durumuna sahip olması ve raporunda “ÖTV istisnalı araç kullanabilir” ifadesinin bulunması gerekir.
Türkiye'de %40 engelli raporu sahibi bireyler için araç alımında ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) indirim oranı %26.3 ve KDV (Katma Değer Vergisi) ödemesi %15.24 olarak uygulanır. Ancak bu avantajları elde etmek için bazı önemli şartlar bulunmaktadır. İlk olarak, engelli bireyin 18 yaşından büyük olması gereklidir.
Engellilik yüzdesi %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
Engelli raporu ile araba almak için engelli bireyin en az %40 uzuv kaybının olması gerekir. Aracı alacak kişi 18 yaşından büyük olmalıdır. Tam teşekküllü hastaneden alınan engellilik raporunda %40-%89 arasında engellilik oranına sahip olmalı ve raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresinin yer alması gerekir.
İlgili 27 soru bulundu
%40 ila %89 arasında engel oranına sahip bireyler, ÖTV ve diğer vergiler dahil satış fiyatı 1.004.200 TL ve altında olan araçları ÖTV indirimiyle satın alabilirler.
Engel derecesi %40 ve %89 arasında olan kişiler sıfır kilometre bir araç almak istediklerinde %26,3'lük ÖTV indiriminden yararlanabiliyor. Engel derecesi %90 ve üzerinde olan vatandaşlar ise beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisapları özel tüketim vergisinden tamamen muaf tutuluyor.
1.1-Taşıtta Tadilat Aranmayan ÖTV İstisnası Uygulaması
Tadilat gerekmeyen istisna uygulamasında, engel sebebinin önemi yoktur. Görme, konuşma, ortopedik ya da işitme, zihinsel engel veya böbrek rahatsızlığı olanlar da bu uygulamadan yararlanabilir. Araçta herhangi bir özel tertibat şartı aranmaz.
Daha anlaşılır olması adına 1.6 motora kadar olan binek otomobiller ve eşya taşımacılığında kullanılan ve motor hacmi 2.8 i geçmeyen araçları engelliler ÖTV muafiyetli alabilir.
İstisnanın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. *Malulün, araç kullanabileceğine dair ifadenin yer aldığı Sağlık Kurulu Raporu varsa, engelli sürücü ehliyetinin de alınması ile “engelli sürücü” olarak ÖTV muafiyetinden faydalanabilir.
Soru 19: Zihinsel engelli birey ÖTV indiriminden yararlanabilir mi? Engellilik yüzdesi, %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyip, ÖTV matrahı 184.000 TL'in altında kalan araçlar için %45, 184.000 TL - 220.000 TL aralığında araçlar için %50 olacak. Motor silindir hacmi 1600-2000 cm3 aralığında olan araçların ÖTV matrahı 170.000 TL'yi aşmayanlar için %130 olacak.
Eğer sürücünün ortopedik engel yüzdesi %40-89 aralığında ise araç alımında tamamen ÖTV'den muaf tutulmasa dahi belli başlı indirimlerden faydalanması mümkün. %40 engelli raporu ile araç alırken uygulanan indirimler ise %26.3 ÖTV indirimi ve %15.24 KDV indirimi.
Kişi eğer %90 ve üzerinde engelli bir bireyse alınacak engelli raporu ile indirimden yararlanılabilir. Kişi eğer %90'ın altında ortopedik engele sahip bir bireyse, yine engelli raporu alınır ve araç sürüş durumu için tertibat düzenlemeleri yapılarak ÖTV muafiyetinden yararlanılabilir.
%90 ve üzeri raporu olan kişi adına yurt içinden alınan aracı herkes kullanabilir. Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiçbir kısıtlama kalmadı.
Burada ilk bakılan şart raporla beraber engellik durumunun ne olduğu. %90 ve üzeri engelli olunması durumunda zaten, engelli olan kişinin adına kayıtlı olan araçtan MTV vergisi alınmaz. Bu kişiler doğrudan muaf olarak kabul edilmekte.
Yüzde 40 engelli raporuna sahip bir vatandaş yalnızca kendi kullanacağı araçlar için indirimden faydalanabilirken yüzde 90 engelli raporuna sahip vatandaşların yakınları da bu indirimlerden faydalanabilir. Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor.
Şeker hastalığı, kanser hastalıkları, alzheimer, tansiyon ve kalp hastalıkları bu tür kronik hastalıklara örnektir. Bu hastalıklardan birisine sahipseniz ÖTV'siz araç alamazsınız.
Ortopedik Engellilik
Ortopedik engel; doğuştan uzuv eksiklikleri, doğuştan kalça çıkığı, çarpık ayak, doğuştan kol felci,doğuştan omuriliğin kese şeklinde dışa doğru çıkması, yapışık parmak, doğuştan omurga eğrilikleri, doğuştan kas hastalıkları ve cücelik gibi farklı çeşitlerde görülmektedir.
Ortopedik özür ibaresi, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle, iskelet, kas ve sinir sistemindeki bozukluklar sonucu bedensel yeteneklerin çeşitli derecelerde kaybedilmesi nedeniyle alt ve üst ekstremite sakatlığını ifade eder.
Yüzde 40'ın üzerinde raporu olan engelliler ve yakınları artık hastanenin tedavi hizmetlerinden indirimli olarak faydalanabilecekler.
Engelli Yolcular için ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) Muafiyeti
Devlet hastanesinden alınmış %90 ve üstünde engellilik derecesi olduğunu gösteren rapor (ağır engelli, zihinsel engelli veya süreğen hastalığı olup aracı kendisi süremeyecek durumda yolcu engelliler bu kapsamda değerlendirilir).
Ancak, Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan engelliler için “Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Tebliği” dikkate alınıyor. Tebliğe göre 2024 yılında engelliler, 1 milyon 4 bin 200 TL' ye kadar olan araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilir.
şeker hastalarına. %90. ve üzeri engelli rapor oranı verilemeyeceğinden dolayı. şeker hastaları ötv indiriminden faydalanamazlar. engelli aracı alamazlar. ancak şeker hastalığıyla birlikte. başka hastalıkları da varsa. tüm bu hastalıkların engel oranı. eğer ortopedik engelliyse.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri