Kuran'da kadınların zinet yerlerini kimlerin yanında açabileceğinin bildirildiği vurgulanan fetvada, “Kadının eniştesi, kendisine nikâhı ebediyen haram olan mahremler arasında yer almamaktadır. Bu yüzden bir kadın, eniştesine yabancı hükmündedir.
Değerli kardeşimiz, Enişte, esasen kız kardeşinizin kocası demektir; o sizin enişteniz, siz de onun baldızı oluyorsunuz. Enişte ile baldız arasında sıhriyet yönünden, yani evlilikten dolayı geçici bir mahremiyet vardır.
“Baldızıyla zina eden kişinin büyük günah işlemiş olduğu için mutlaka tövbe etmesi gerektiği” kaydedilen fetvada, nikâhın düşmeme gerekçesi olarak da “Baldızla yapılan zinanın nikâhı sona erdirmemesi, baldızla olan evlenme yasağının ebedi değil geçici olmasından kaynaklanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
- Baldız namahrem midir? Değerli kardeşimiz, Enişteniz size namahremdir, yanında başınızı açmanız haramdır.
Sual: Bir erkeğe, hanımı mahrem midir, yoksa namahrem midir? Mahrem, nikah düşmeyen, evlenmesi haram olan demektir. Hala, teyze gibi evlenilmesi haram olan kadınlara mahrem denir. Namahrem, yabancı, nikah düşen demektir.
İlgili 33 soru bulundu
Eğer ablanızla evlenmiş olsaydı, onunla evli bulunduğu sürece sizinle —ikinci bir eş olarak- evlenemezdi, iki kız kardeşi aynı zaman içinde birden almak, nikahlamak caiz değildir. Ama mesela ölmüş bir kadının kız kardeşi ile (yani baldız ile) evlenmek caizdir.
Meal (Kur'an Yolu)
Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşin kızları, kız kardeşin kızları, sizi emziren anneleriniz, sütbacılarınız, eşlerinizin anneleri, kendileriyle birleştiğiniz eşlerinizden olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız size haram kılındı.
Baldızla Evlilik (Sororat): Erkeğin karısı sağken ya da öldükten sonra baldızıyla evlenmesi.
“Baldızıyla zina eden kişinin hanımı boş olur mu” sorusuyla yayımlanan ve 871. fetvada, “baldızla zina yapmanın nikâhı düşürmeyeceği” belirtildi. Kuran'da, zinaya ilişkin “Zinaya yaklaşmayın.
Kayınbirader eşinize nâmahremdir ve dinen yabancıdır.
Çünkü Peygamber Efendimiz (asm), kocanın erkek akrabalarının, kadın için "ölüm" olduğunu ifade ederek, sakınılmasını tavsiye etmişlerdir.
Daldız kelimesinin Türk Dil Kurumu'ndaki anlamları şu şekilde olmaktadır. Şeklinde sıralanmaktadır. Daldız Baldan Tatlıdır Ne Demektir? Özellikle sosyal medya içerisinde bilinen ifadesi ile 'baldız baldan tatlıdır' atasözünün yanlış kullanıldığı ve doğrusunun 'daldız baldan tatlıdır' şeklinde olduğu ifade edilmektedir.
Baldız kelimesi, eski Türkçede 'küçük kız kardeş, kız kardeş' anlamına gelen 'baltız' kelimesinden gelmektedir. Baldız, 'sağdıç'ın karşılığıdır.
Bu konudaki ölçü şöyledir; Bir kimse evlilik nedeniyle kendisine mahrem olan kimselerle eşi öldükten sonra veya boşandığında evlenebiliyorsa bu kimseler geçici mahrem sayılır. Geçici mahremle ilgili hükümler de yukarıda zikredildiği gibidir.
Nâmahrem: Haram olmayan, yani bir kadının evlenmesinde; dinen bir mahzur olmayan erkek demektir. Babası, kayınpederi, oğlu, kocasının eski hanımından olan oğlu, kardeşi, erkek ve kız kardeşlerinin oğulları, amcası, dayısı, süt kardeşi...
Amin. Cevap: Eşin annesi damat için mahremdir. Yani damadın kayın validesini, yüz, eller, boyun ve saçların tesettürleri konularında, diğer mahremleri gibi görmesi ve öyle davranması caizdir. (Bölümün numarası 17; Page No. 366) Kayınvalidenin damadını öpmesine ve ona sarılmasına gelince, bu caiz değildir.
Değerli kardeşimiz, Kayınvalide anne hükmüne olduğu için damadının yanında saçını açması caizdir.
Diyanet tarafından basılan "Fetvalar" kitabında yer alan "Eşlerden birinin zina etmesi, nikâhlarına zarar vermez. Baldızla yapılan zinanın nikâhı sona erdirmemesi, baldızla olan evlenme yasağının ebedi değil geçici olmasından kaynaklanmaktadır" sözleri, sosyal medyada gündem oldu.
1-baldiz enişte asla üçüncü bir şahsın göremedigi yerlerde yalnız bulunamaz ve beraber seyahet edemezler. 2-Asla tokalaşamazlar ve fiziksel olarak birbilerine dokunamazlar. 3-zaruret olmadan konuşamazlar havadan sudan mevzularla sohbet edemezler.
İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinî hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen dini belge.
Karısı ölen erkeğin ergen olan baldızı ile evlenmesine sororat denir. Sororat, çocuklara en iyi anneliği yapacak kişinin çocukların teyzesi olabileceği düşüncesinden hareketle yapılır ve burada da amaç kız alıp veren ailelerin arasında kurulmuş olan akrabalık ilişkisinin devamını sağlamaya yöneliktir.
Erkekler, eşlerinin kız kardeşlerine baldız derler. Kız kardeş ya da abla erkekler için baldız olur.
Çapraz evlilik kavramı sadece farklı milletlerden insanların gerçekleştirdiği bir evlilik olarak değil aynı zamanda farklı etnik ve dinsel kimliklere sahip olanların gerçekleştirdiği evlilikler olarak da tanımlanmaktadır.
Amca, hala, teyze, dayı ile yeğen arasında evlenme engeli vardır. Ancak hala, dayı, amca, teyze olan üçüncü derecenin çocuğuyla evlenebilmek mümkündür. Halk arasında kuzen diye bilinen dördüncü derece hısımlık ile evlenilebilir; herhangi bir yasak konulmamıştır.
“Dinimizde, kuzen olarak nitelendirilen, amca, dayı, hala ve teyze çocuğuyla evlenmesi caiz görülmüş ama çok da tavsiyeedilmiş de değil. Uzak evlilikler tavsiye edilmiş. Ama sınır odur. Ondan sonrası 'Haramah' dediğimiz, evlilikleri kesin bir şekilde haram kılınan kişilerdir.
Bu nedenle de teyze, amca, dayı kızıyla evlenmekte hiçbir dini sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri