Evet, balgam çıkartmak vücudun doğal bir savunma mekanizmasıdır ve genellikle iyi bir şeydir. Özellikle solunum yolu enfeksiyonları veya alerjiler gibi durumlarda, solunum yollarında artan balgam üretimi enfekte olmuş veya tahriş edici maddeleri dışarı atmaya yardımcı olabilir.
Balgam çıkartmak iyi bir şey mi? Vücudun mukus üretmesi solunum yolu hastalıklarına işaret etse de öksürerek, zorlamadan balgamın dışarı çıkması iyi bir şeydir. Böylelikle tahrişe neden olan maddeler, alerjenler ve enfeksiyon temizlenmiş olur.
Balgamlı Öksürük Faydalı mı? Balgamlı öksürük balgamın vücuttan dışarı atılması anlamında faydalı bir öksürüktür. Mukus varlığı altta yatan bir soruna işaret etse de balgamı öksürmek tahriş edici maddeleri, alerjenleri ve enfeksiyonları vücudumuzdan temizlemeye yardımcı olur.
Her gün belli bir miktarda üretilen şeffaf ve sıvı balgam bir sorun oluşturmaz. Ancak akciğerlerde gelişen enfeksiyonlar, hasarlar veya alerjik durumlarda aşırı balgam üretimi başlar. Vücut bir koruma mekanizması olarak öksürükle balgamı dışarı atmaya çalışır.
Bunlardan en yaygın neden; soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sisteminin verdiği tepkidir. Bağışıklığınız, soğuk algınlığı ile savaşırken daha fazla mukus üretir. Bazen de alerjik bir reaksiyon veya solunum yollarındaki bir tahriş sebebiyle balgam oluşur.
İlgili 31 soru bulundu
Balgam rengi, solunum yolu ve akciğer hastalıklarında var olan bakteriyel enfeksiyonun bir göstergesidir. Balgam rengi solunum yolundaki inflamasyon hücrelerinin varlığını saptar ve kolay yorumlanabilen bir belirteçtir. Bakteriyel enfeksiyon varlığının hızlı bir tahmini sağlanır.
Balgam, vücut için koruyucu bir salgı olmasından dolayı bazı sağlık sorunları yaşadığımızda ürettiğimiz balgamın miktarı artar. Bu sebepten ötürü balgamı bir belirti olarak görmek mümkündür. Astım, bronşit, alerjiler, zatürre ve soğuk algınlığı gibi bazı hastalıkları yaşayan kişilerin ürettikleri balgam miktarı artar.
Normal balgam renksiz yani saydamdır. Akciğerlerde hastalık yapan duruma göre balgamın rengi ve kıvamı değişebilir. KIvamına göre balgam: Seröz balgam: Pembe, köpüklü ve su gibidir.
Kanlı balgama genellikle tüberküloz, bronşektazi ve akciğer kanseri gibi oldukça ciddi sağlık sorunları neden olmaktadır. Pulmoner emboli, akciğer apsesi, kronik bronşit ve zatürre gibi durumlar da bu tür balgama sebep olabilmektedir. Kalp yetmezliği yaşayan kişilerde de kanlı balgam görülebilmektedir.
Balgam nedir, akciğer ve alt solunum yollarının korunmasını sağlayan mukus türüdür. Balgamın normal şartlardaki rengi açık ve berrak olur.
Öksürük süresi, öksürüğün nedenine ve şiddetine bağlı olarak değişebilir. Akut öksürük genellikle 2 ila 3 hafta içinde kendiliğinden geçerken, kronik öksürük 8 haftadan daha uzun sürer. Ancak, öksürük süresi kişiden kişiye değişebilir ve bazen daha uzun sürebilir.
Antikor, su, protein ve bazı tuzlardan oluşan balgamın her gün belli bir miktarda doğal rengiyle üretilmesi normal kabul edilir. Ancak akciğerlerde ve bronşlarda ortaya çıkan aşırı enfeksiyonlar, hasarlar veya alerjik bulgulara bağlı olarak yoğun balgam üretimini meydana getirir.
Öksürüğü en hızlı kesen yöntem, düzenli su içmek, 1-2 çay kaşığı bal yiyerek mukus üretimini azaltmak, öksürüğü yatıştıran et suyu ve bitkisel çaylar gibi sıcak sıvılar tüketmek, mentollü boğaz pastili emmek, sıcak bir duş ya da nemlendirici ile nemli hava solumak ve tuzlu su ile gargara yapmaktır.
Sarı balgam, aslında şeffaf ve ince yapılı balgamın çeşitli enfeksiyonlar nedeniyle değişmesi sonucu aldığı ilk renktir. Bağışıklık sisteminin enfeksiyona tepki verirken ürettiği çeşitli hücreler, protein ve mikroplar, balgamın ilk aşamada sarımsı ve yoğun bir hal almasına neden olur.
Her durumda vücuttan atılması ideal olanı olsa da, günlük hayatta balgam yutmak zararsızdır. Ancak balgamda enfeksiyon var ise, bu durum tehlikeli olabilir. Mide asidinin çeşitli bakteri veya mikropları yok edebilmesine rağmen, bu zararlı maddelerin kan dolaşımına katılma riski de vardır.
Balgam Söktürücü Pratik Bilgiler
Ciddi bir sağlık sorunu olmamakla birlikte eğer zamanla tedavi edilmezse, bronş tüplerini tıkayabilir ve tahriş edebilir. Bu da üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Bu durumlarda balgam söktürücü ilaçlar almanıza gerek yok.
Balgamı sökmek için öksürük yapmak, bol su içmek, nemli hava solumak ve gerekirse balgam söktürücü ilaçlar kullanmak yardımcı olabilir. Ancak, balgamın şiddetli veya uzun süreli olduğu durumlarda mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır.
Özellikle erişkinlerde balgamın renginin sarı-yeşile dönmesi iltihap ve infeksiyon varlığını akla getirir. Bol miktarda pembe renkli, köpüklü balgam, akciğer ödemine (özellikle kalp yetmezliğine bağlı akciğerde ani sıvı göllenmesi) işaret edebilir.
Bu bağlamda boğazdaki balgamı yutmak orucu bozar mı, ağza gelen balgamı yutmak orucu bozar mı, bilerek balgam yutmak orucu bozar mı, bilmeden balgam yutmak orucu bozar mı gibi soruların tümünün cevabı hayır olur; herhangi bir durumda balgam yutmak orucu bozmaz.
Beyaz veya gri renkli balgam şikâyeti çoğunlukla gripal infeksiyonların belirtisidir. Astım hastaları da az miktarda, zor çıkan şeffaf beyaz renkte balgam çıkarırlar. Kanlı balgam, önemli bir hastalığın belirtisi olabilir.
Balgamda Kan Görülmesi Acil Bir Durum Mudur? Balgamda kan görülmesi, alarme edici bir durumdur. Çünkü, ardından nadir de olsa, ağızdan bol miktarda kan gelmesi söz konusu olabilir. Bu, sıkıntılı bir durumdur ve çok nadiren geç kalındığında akciğerlere dolan kanla boğulma gibi nedenden ölüme dahi götürebilir.
Balgam varsa enfeksiyon olabilir
3-4 hafta süren akut öksürükler daha çok enfeksiyonlara bağlıdır. Bu enfeksiyonlar üst havayolunda veya alt havayolunda olabilir. Öksürüğe eşlik eden balgam olması, balgamın çok miktarda, sarı-yeşil-kahverengi gelmesi, ateş olması enfeksiyonu düşündüren nedenlerdir.
Pürülan (Enfekte) Balgam: Sarı ya da yeşil renktedir. Mukus, bakteri ve iltihabi hücreleri içerir. Beklemiş balgamda lökosit kaynaklı enzimler yeşil renk verir.
Balgamlı öksürük, vücutta oluşan çeşitli enfeksiyonların belirtilerinden biridir. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi virüs ve bakterilerin neden olduğu hastalıklar sonucu ortaya çıkabilir. Günlük yaşantıyı olumsuz etkilemesinin yanı sıra gece uykuyu bozabilir veya nefesi tıkayabilir.
Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu yöntemi ise biraz daha farklıdır. Yarım litrelik suya kırdığınız keçiboynuzları kaynatılır. Elde edilen su içilince balgam atılmaya başlanır. Gıcık öksürüğe ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu tarafından aynı şekilde çözülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri