Akciğer Hastalıkları Solunum sistemini etkileyen rahatsızlıklar, akciğerin çalışma fonksiyonlarının bozulmasına neden olarak horlama, balgam, öksürük, sır ve omuz ağrısı, kilo kaybı, iştahsızlık, ateş gibi şikayetlere neden olabilmektedir. Akciğer hastalıklarında tanı ve tedavi İç Hastalıkları Bölümü'nde yapılır.
Akciğer hastalığını düşündüren bulgular arasında öksürük, balgam, nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüs ağrısı, kan tükürme, horlama ve uykuda nefes durması sayılabilir. Bu belirtileri olan kişiler mutlaka Göğüs Hastalıkları Bölümüne başvurmalıdırlar ve göğüs hastalıkları uzmanlarınca tedavi edilmelidirler.
Balgam, genel olarak akciğer ve bronşları etkileyen hastalıklar ve enfeksiyonların sonucunda üretilir. Bu hastalık ve enfeksiyonların başında KOAH, zatürre, astım, bronşit ve soğuk algınlığı gelir. Tüberküloz, pulmoner emboli, kistik fibroz ve akciğer kanseri gibi faktörler de mukus üretimini tetikler.
Boğazdaki balgamı geçirmek için tuzlu su gargarası yapmak veya balgam söktürücü şuruplar kullanmak gibi yöntemler denenebilir. Ayrıca bol sıvı tüketimi de boğazdaki balgamın incelmesine ve atılmasına yardımcı olabilir.
Her durumda vücuttan atılması ideal olanı olsa da, günlük hayatta balgam yutmak zararsızdır. Ancak balgamda enfeksiyon var ise, bu durum tehlikeli olabilir. Mide asidinin çeşitli bakteri veya mikropları yok edebilmesine rağmen, bu zararlı maddelerin kan dolaşımına katılma riski de vardır.
İlgili 26 soru bulundu
Balgam Söktürücü Pratik Bilgiler
Ciddi bir sağlık sorunu olmamakla birlikte eğer zamanla tedavi edilmezse, bronş tüplerini tıkayabilir ve tahriş edebilir. Bu da üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Bu durumlarda balgam söktürücü ilaçlar almanıza gerek yok.
Kanlı, kırmızı veya pembe balgam: Kırmızı ve pembe renk kandan kaynaklanır. Ciddi bir soruna işaret eder. Tüberküloz, pulmoner emboli (akciğerde pıhtı), konjestif kalp yetmezliği, akciğer iltihaplanması ve akciğer kanseri olasılığı düşünülür.
Evet, balgam çıkartmak vücudun doğal bir savunma mekanizmasıdır ve genellikle iyi bir şeydir. Özellikle solunum yolu enfeksiyonları veya alerjiler gibi durumlarda, solunum yollarında artan balgam üretimi enfekte olmuş veya tahriş edici maddeleri dışarı atmaya yardımcı olabilir.
Sürekli balgam çıkarmak akciğer kanseri gibi çok önemli sağlık sorunlarından birinin de belirtisi olabilir. Balgam miktarının artması çok sayıda hastalığın belirtisi olabileceği için bu sorunu yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden bir uzmana muayene olması tavsiye edilir.
Balgamı doğal yoldan atmak için bir kase sıcak su içerisine nane yağı katarak buhar solumak, bol su tüketmek, tuzlu su gargarası yapmak, balgamı inceltip atmayı kolaylaştırmak için sıcak bitki çayları içmek balgamlı öksürükten kurtulmaya yardım edebilir.
Balgam, akciğerleri ve solunum yollarını nemli tutar, bakteriler ve yabancı maddelere karşı koruma sağlar. Akciğerlerin ürettiği aşırı balgam genizde birikerek rahatsızlık hissi oluşturabilir. Balgam fazla üretildiğinde öksürükle beraber vücuttan atılır.
Bol miktarda pembe renkli, köpüklü balgam, akciğer ödemine (özellikle kalp yetmezliğine bağlı akciğerde ani sıvı göllenmesi) işaret edebilir. Beyaz veya gri renkli balgam şikayeti çoğunlukla gripal infeksiyonların belirtisidir. Astım hastaları da az miktarda, zor çıkan şeffaf beyaz renkte balgam çıkarırlar.
Sürekli tekrarlayan balgamlı öksürük varsa ve kendiliğinden kısa sürede düzelmiyorsa, bir sağlık kuruluşuna başvurarak tıbbi destek almak gerekebilir. Verem, astım, koah, akciğer kanseri gibi ciddi hastalıkların da belirtilerinden biri balgamlı öksürük olabilir.
Bol bol su tüketmek de balgamın vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur. Sıcak buhar solumak da balgama iyi gelmektedir. 5-10 dakika boyunca sıcak buhar solumak daha rahat nefes almaya yardımcı olmaktadır. 1 bardak suya 1 yemek kaşığı limon suyu eklemek de balgam sökücü etki göstermektedir.
Eğer aşağıda ki şikayetlerden bir ya da birkaçını sık sık yaşıyorsanız Enfeksiyon Hastalıkları uzmanlarına başvurmalısınız. Grip, Sarılık, Göz beyazlarında sararma, idrar renginde koyulaşma, iştahsızlık, bulantı.
Balgamda Kan Görülmesi Acil Bir Durum Mudur? Balgamda kan görülmesi, alarme edici bir durumdur. Çünkü, ardından nadir de olsa, ağızdan bol miktarda kan gelmesi söz konusu olabilir. Bu, sıkıntılı bir durumdur ve çok nadiren geç kalındığında akciğerlere dolan kanla boğulma gibi nedenden ölüme dahi götürebilir.
Berrak balgam: Balgamın doğal rengi berraktır. Artış gösterdiği durumlar genellikle alerjik hastalıklar ve soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlardan sonra görülen viral bronşit ve zatürre dir. Yeşil-sarı balgam: Akciğerlerde bir enfeksiyon olduğunu gösterir. Kalın ve yapışkan kıvamdadır.
Beyaz veya gri renkli balgam şikâyeti çoğunlukla gripal infeksiyonların belirtisidir. Astım hastaları da az miktarda, zor çıkan şeffaf beyaz renkte balgam çıkarırlar.
Bu bağlamda boğazdaki balgamı yutmak orucu bozar mı, ağza gelen balgamı yutmak orucu bozar mı, bilerek balgam yutmak orucu bozar mı, bilmeden balgam yutmak orucu bozar mı gibi soruların tümünün cevabı hayır olur; herhangi bir durumda balgam yutmak orucu bozmaz.
Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu yöntemi ise biraz daha farklıdır. Yarım litrelik suya kırdığınız keçiboynuzları kaynatılır. Elde edilen su içilince balgam atılmaya başlanır. Gıcık öksürüğe ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu tarafından aynı şekilde çözülmüştür.
Balgamlı öksürük rahatsızlıklarında çözüm yolları arasında bol su içmek, tuzlu suyla gargara yapmak, oda nemlendirici kullanmak veya sıcak buhar banyosu almak, bal tüketmek, öksürük pastilleri emerek rahatlamak ve zencefil, kekik ya da karanfil gibi bitki çayları içmek bulunur.
Uzun süreli balgam oluşma durumu bazı hastalıklar nedeniyle görülür. Bunlar; kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kistik fibroz ve astım gibi hastalıklardır. Balgam kahverengi bir görünüme sahipse bu, bakteriyel zatürre, KOAH, kistik fibroz gibi hastalıkların apse yapmasından kaynaklanır.
Enfeksiyon nedeniyle bağışıklık sistemi tepki verir. Bu tepki sırasında beyaz kan hücreleri, mikroplar, proteinler üretir. Bunlar da balgamın önce sarı bir renk almasına neden olur. Vücudun enfeksiyon ile verdiği savaşın artması ile sarı balgam yeşil bir renk alır.
Balgam genelde açık sarı ve yapışkandır. Hava yollarında enfeksiyon durumunda balgam rengi koyu sarı veya yeşile döner ve bazen pis kokulu olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri