(3) Yoklaması yapılacakların tam bir fizik muayenelerinin yapılması gerekmektedir. Hekimlerce yükümlülerin genel fiziki durumları kontrol edilir varsa uzuv eksikliği, ortopedik özrü, görme ve duyma bozuklukları, ameliyat izi, kesik, düztabanlık vb. tespit edilecektir.
Yükümlü varsa sağlık durumuna ilişkin raporları ile birlikte ilgili hekime müracaat eder. Hekim, yükümlünün beyan ettiği rahatsızlıkları da dikkate alarak fiziki muayeneyi yapar ve sonucunu askerlik yoklaması sağlık muayene belgesinin ilgili bölümlerine yazarak imzalar.
Yükümlü e-Devlet üzerinden Askerlik başvuru bilgilerini girer, fotoğrafını yükler ve bilgileri kaydeder. Böylece süreç başlamış olur. Yükümlü sonraki adımda kesin kayıtlı olduğu aile hekimine gider. Aile hekimi kendi AHBS uygulamasından yükümlüyü Sağlık Bakanlığı sisteminden sorgular.
Genel muayene bilgileri alınır ve hayati ölçümler yapılır. Ağırlık, boy, kan grubu, kan basıncı ve vücut sıcaklığı ölçülür. Kilo ve boy esas alınarak ölçülen beden kitle indeksiniz elverişli sınırların içinde değilse, geçici sağlık kurulu veya hastaneye sevkiniz verilir.
Bu muayeneler, askerlik şubesinin bulunduğu yerde öncelikle varsa kayıtlı olduğu aile hekimi tarafından, yoksa en yakın resmi sivil sağlık kuruluşlarında tek tabip tarafından yapılır.
İlgili 18 soru bulundu
Aile Hekimi AHBS' den; üzerinde Sağlık Bakanlığından aldığı doküman numarası ve yükümlünün fotoğrafının yer aldığı Askerlik Olur Raporu çıktısını alır ve onaylayıp yükümlüye verir. Yükümlü, raporu ile birlikte askerlik şubesine giderek süreci devam ettirir.
Türkiye'de pek çok kez güdeme gelen askerlik yükümlüsü gençlerin askere gitmeden önce yaşadığı sıkıntılar, yeni bir düzenlemeyle son buluyor. 1986'dan kalma yönetmelik değişti. Askerlik yükümlüsüne artık çırılçıplak soyularak sağlık muayenesi yapılmayacak.
Bunlar arasında idrar, saç ve kan testleri bulunmaktadır. Test yaptırmadan önce şüphelenilen kişiyle konuşmak gerekir. Her iki tarafın anlaşarak test yaptırması, ilişkinizi ve tedaviyi olumlu yönde etkileyecektir. Gizlice test yapılmaya çalışılması ise sorunlarınızı daha da büyütebilir.
a) Akciğer grafisi, direkt üriner sistem grafisi. b) HBsAg, Anti-HCV, Anti-HIV. c) Tam kan sayımı ve sedimantasyon. ç) Tam idrar muayenesi. d) Kanda üre ve kreatinin, AST, ALT, ALP, bilirubinler, TSH, LDH, total kolesterol, trigliserit.
Yoklama kaçağı olarak tespit edilen yükümlüler için idari para cezası uygulanırken yükümlü bu cezayı ödemezse icra takibi ile karşılaşır. Yükümlü yoklama kaçağı olmaya devam ederse askerlik şubesi hakkında bir dosya oluşturur. Bu dosyayı da yükümlünün nüfusta kayıtlı olduğu yerin cumhuriyet savcısına gönderir.
19 yaşında askerlik yapılmaz. Türk Silahlı Kuvvetleri 20 yaşından küçük kimseyi askere almaz. Reşitlik yaşı her ne kadar 18 olsa da 20 yaşına gelmeyen kişilerin askere gitmesi mümkün değildir.
(4) Yoklaması yapılacak yükümlülerin renk körü olup olmadıkları kontrol edilir. rahatsızlıkları, sürekli kullandıkları ilaçları, psikolojik rahatsızlıkları vb. tespit edilmeye çalışılacak bunlardan ihtiyaç duyulanlar ayrıntılı muayene için asker hastanesine sevk edilecektir.
Askerlik çağına gelmiş her bireyin, sağlık durumlarının askerlik hizmetine uygun olup olmadığını belirlemek için sağlık kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Bu kontroller sonucunda, sağlık sorunları tespit edilen kişilere çürük raporu verilebilir.
bu durumda kişinin iyileşmesi ve ardından muayene olması için 1 yıl ertelenir. Ertesi yıl kişi tekrar muayeneye girer ve kilo veremezse aynı şekilde muayenesi 1 yıl sonraya atılır. Yapılan incelemeler sonunda 3 yıl boyunca herhangi bir gelişme göstermeyen bireyler askerlikten muaftır belgesi almaktadır.
Sağlık muayeneleri; öncelikle yükümlünün kayıtlı olduğu aile hekimi, yoksa müracaat ettiği askerlik şubesine en yakın resmî sağlık kuruluşundaki hekim tarafından yapılır.
Aile Sağlık Merkezi doktorlarının yapacağı muayeneler sonrası psikolojik ve bedensel bazda sağlık problemi olan vatandaşlar askeri hastanelere yönlendirilir ve oradan ayrıntılı inceleme istenir. Askeri hastanede yapılan kontroller sonra heyetinin aldığı kararla “Askerliğe elverişli değildir” çürük raporu verilir.
En kısa ve net ifadesiyle söylersek, HIV'le yaşayan bireylerin askerlik yapmaları mümkün değil.
3. boyu 210 cm.'den fazla olup vücut kitle indeksleri (vücut ağırlığı kg./ boy uzunluğunun karesi m2)19 kg/m2 (dahil) altında olanlar ve 35 kg/m2 (dahil)'den yukarı olanlar. c) 32. maddenin a, b, d dilimlerindeki hastalık ve arızaların tedavi ve nekahat halleri.
Zihinsel ve Psikolojik Sorunlar: Psikiyatrik değerlendirmeler sonucunda, belirli zihinsel ve psikolojik rahatsızlıkları olan bireyler askerlikten muaf tutulabilir. Bu durumlar arasında şizofreni, majör depresyon, anksiyete bozuklukları ve diğer ciddi ruh sağlığı sorunları bulunabilir.
Bu rapor sizin askerlik hizmeti yapamayacağınıza dair bir rapordur. Halk arasında “askerlik çürük raporu” olarak adlandırılır. Askerlikten muaf olmak yine “çürük” olarak adlandırılmaktadır. Askerlik “çürük raporu” alınca artık askerlik hizmetinden muaf olursunuz.
Traş Malzemeleri : Askerlikte her sabah traş olmak zorunludur. Askeriye size 3 adet ucuz jilet, ve traş köpüğü vermektedir. Traş çantanızı kendiniz götürmelisiniz. Askeriyenin verdiklerini, vücut temizliğine kullanıp sizleri 1 ay götürecek bir jilet götürmelisiniz.
Hastaya diz ve dirseklerinin üzerinde durarak, baş aşağıda ve makat bölgesi yukarıda duracak şekilde pozisyon aldırılır. Bu şekilde durması için engeli olan yaşlı ya da hamile gibi hastalar ise sol taraflarına yatırılarak dizleri içeri doğru pozisyonda yatırılır.
Asker, esrarkeşlikten, sarhoşluktan, yalancılıktan borçtan ve kumardan, dolandırıcılıktan, ahlâksız kimselerle düşüp kalkmaktan, hırsızlıktan, yağmadan, yakıp yıkmaktan ve sair bütün fenalıklardan sakınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri