Mukusun gevşemesini sağlamak için bol bol su içmek, doğal balgam söktürücüler olan bal yemek, havayı nemlendirmek, yüze ılık bez uygulamak, tuzlu su ile gargara yapmak ve nane veya okaliptus yağlı buhar solumak balgam söktürmeye yardım eden yöntemlerdir.
Bol su tüketmek, tuzlu su gargarası yapmak, limonlu su içmek, sıcak buharlı duş almak ya da sıcak su buharı solumak, bal yemek, zencefil, kekik ya da karanfil gibi bitki çayları içmek mukusu inceltip, parçalamayı sağlayarak balgamlı öksürüğe iyi gelir.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Aslında bu yapışkan madde, mikropları ciğerlerinizden uzak tutmaya çalışır. Boğazda oluşan mukus ile balgam, birbirlerinin yerine kullanılsa da aynı şey değildir. Sıvı daha inceyse, burun ve sinüslerden geliyorsa bu mukustur. Boğazınızdaki sıvı, daha kalın ve daha yapışkansa bu balgamdır.
Bol bol su tüketmek de balgamın vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur. Sıcak buhar solumak da balgama iyi gelmektedir. 5-10 dakika boyunca sıcak buhar solumak daha rahat nefes almaya yardımcı olmaktadır. 1 bardak suya 1 yemek kaşığı limon suyu eklemek de balgam sökücü etki göstermektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Bol Sıvı Tüketimi: Vücut hidrasyonunu artırarak mukusun incelmesine ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Nemlendirici Kullanımı: Kuru hava, öksürüğü tetikleyebilir; oda nemlendiricileri solunum yollarını rahatlatır ve hırıltılı ve ciğerden öksürüğü geçirir.
ASİST, 200 mg asetilsistein içeren 20 ve 30 kapsüllük ambalajlarda bulunur. ASİST etkin madde olarak asetilsistein (ördek, kaz tüyü kaynaklı) içerir. Asetilsistein, bir amino asit olan sistein türevi bir ajandır. Balgam söktürücü etkiye sahiptir.
Bunun yanı sıra sürekli balgam çıkarmak kistik fibroz, kalp yetmezliği, akciğer apsesi gibi hastalıkların belirtileri arasındadır. Sürekli balgam çıkarmak akciğer kanseri gibi çok önemli sağlık sorunlarından birinin de belirtisi olabilir.
Balgamlı öksürük yaş öksürük olarak da bilinir. Balgamlı öksürük zatürre (pnömoni), akciğer apsesi, tüberküloz ve veremdir. Balgamlı öksürük, ateş, mide bulantısı, genel olarak vücut ağrısı ya da göğüs ve sırt bölgesinde ağrı gibi belirtilerle birlikte seyrediyorsa mutlaka uzman tarafından muayene edilmelidir.
Kanlı, kırmızı veya pembe balgam: Kırmızı ve pembe renk kandan kaynaklanır. Ciddi bir soruna işaret eder. Tüberküloz, pulmoner emboli (akciğerde pıhtı), konjestif kalp yetmezliği, akciğer iltihaplanması ve akciğer kanseri olasılığı düşünülür.
Mukusun gevşemesini sağlamak için bol bol su içmek, doğal balgam söktürücüler olan bal yemek, havayı nemlendirmek, yüze ılık bez uygulamak, tuzlu su ile gargara yapmak ve nane veya okaliptus yağlı buhar solumak balgam söktürmeye yardım eden yöntemlerdir.
Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu yöntemi ise biraz daha farklıdır. Yarım litrelik suya kırdığınız keçiboynuzları kaynatılır. Elde edilen su içilince balgam atılmaya başlanır. Gıcık öksürüğe ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu tarafından aynı şekilde çözülmüştür.
Balgam, akciğerleri ve solunum yollarını nemli tutar, bakteriler ve yabancı maddelere karşı koruma sağlar. Akciğerlerin ürettiği aşırı balgam genizde birikerek rahatsızlık hissi oluşturabilir. Balgam fazla üretildiğinde öksürükle beraber vücuttan atılır.
Geçmeyen balgamlı öksürük için ise sıcak su buharını (duş ortamında olabilir) birkaç dakika boyunca solumak, boğazların yumuşamasına ve boğazın nemli tutulmasına oldukça yardımcı olur. Bununla birlikte pastiller, gargara ve boğaz spreyleri kullanarak boğazı rahatlatmak. Bol su ve sıvı tüketmek boğazları yumuşatır.
Kış aylarında en çok görülen rahatsızlıklardan olan akut bronşitin yüzde 90'dan fazlasının virüs kaynaklı olduğunu vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tekin Yıldız, her öksürüklü ve ateşli hastalıkta antibiyotik tedavisi uygulanamayacağını ifade etti.
Doğal içerikli öksürük şurubu Bisolnatur, kuru ve balgamlı öksürüğü rahatlatır.
Balgamlı Öksürük Faydalı mı? Balgamlı öksürük balgamın vücuttan dışarı atılması anlamında faydalı bir öksürüktür. Mukus varlığı altta yatan bir soruna işaret etse de balgamı öksürmek tahriş edici maddeleri, alerjenleri ve enfeksiyonları vücudumuzdan temizlemeye yardımcı olur.
Her durumda vücuttan atılması ideal olanı olsa da, günlük hayatta balgam yutmak zararsızdır. Ancak balgamda enfeksiyon var ise, bu durum tehlikeli olabilir. Mide asidinin çeşitli bakteri veya mikropları yok edebilmesine rağmen, bu zararlı maddelerin kan dolaşımına katılma riski de vardır.
Geçmeyen balgamlı öksürük, rinit ve virüs kaynaklı enfeksiyonlar nedeniyle oluşabilir. Bu durum özellikle gece geçmeyen öksürük ve grip sonrası geçmeyen öksürük çeşitlerine yol açabilir.
Sarı balgam, aslında şeffaf ve ince yapılı balgamın çeşitli enfeksiyonlar nedeniyle değişmesi sonucu aldığı ilk renktir. Bağışıklık sisteminin enfeksiyona tepki verirken ürettiği çeşitli hücreler, protein ve mikroplar, balgamın ilk aşamada sarımsı ve yoğun bir hal almasına neden olur.
Bol miktarda pembe renkli, köpüklü balgam, akciğer ödemine (özellikle kalp yetmezliğine bağlı akciğerde ani sıvı göllenmesi) işaret edebilir. Beyaz veya gri renkli balgam şikayeti çoğunlukla gripal infeksiyonların belirtisidir. Astım hastaları da az miktarda, zor çıkan şeffaf beyaz renkte balgam çıkarırlar.
Bol Su Tüketmek: Su en iyi balgam söktürücü olarak bilinir. Boğazı ve mukusu nemli tutarak parçalanıp, vücuttan kolay atılmasını sağlar. Tedaviye ek bol su tüketilmesi fazla balgamın vücuttan atılmasını kolaylaştıracaktır. Havayı Nemli Tutmak: Havanın kuru olması boğazı tahriş eder.
SEKROL, balgamın koyu ve yapışkan olması ile birlikte olan ani ve süreğen solunum yolu hastalıklarında balgam söktürücü olarak kullanılır.
Akciğer hastalığını düşündüren bulgular arasında öksürük, balgam, nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüs ağrısı, kan tükürme, horlama ve uykuda nefes durması sayılabilir. Bu belirtileri olan kişiler mutlaka Göğüs Hastalıkları Bölümüne başvurmalıdırlar ve göğüs hastalıkları uzmanlarınca tedavi edilmelidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri