Yeni akünün bağlantısı yapılırken, önce artı (+) kutup başı sonra eksi (-) kutup başı bağlanır ve dikkatlice sıkılır.Bağlama sırasında, kutup başı ile bağlama elemanı arasında boşluk kalmamasına dikkat edilmelidir. Sıkma esnasında akü kutup başlarına zarar vermemeye dikkat edilmelidir.
Araca göre değişiyor. Lokma anahtarla aküyü tutan civatayı rahat sökersin ama kutup başları için kombine anahtar kullanman daha uygundur. 10-11 ve 12-13 anahtarlar. Bunlarla her aküyü sökebilirsin.
1️⃣ Aracınızı uzun süre park halinde bırakmadan önce 🚗 Eğer araç uzun süre kullanılmadan bekletilecekse önce akünün doluluk oranı kontrol edilip uygunsa ardından akünün eksi kutup başı çıkarılarak park halinde bırakılmalıdır. Elektriksel tüketim olamayacağından bekleme koşullarına bağlı olarak deşarj olacaktır.
Aracınızın aküsünün etiketinin bulunduğu alandan aküye baktığınızda sağ tarafta yer alan pozitif "+" kutup başı, sol tarafta bulunan ise negatif "-" kutup başıdır. Negatif kutup başında "-" (eksi), pozitif kutup başında ise "+" (artı) işreti bulunmaktadır. Artı kutup başı büyükken eksi kutup başı daha küçüktür.
İlgili 17 soru bulundu
Kutup Başı Sökülürse Araba Aküsü Biter Mi? Araç aküsünün doğru kutup başının sökülmesi akünün korunmasına neden olur. Bir araba aküsünün bağlantısını keserken, her zaman önce negatif konektörü (negatif kelepçe) negatif terminalden çıkardığınızdan emin olmalısınız.
Kutup başına uzanmak için bir lokma uzatma kolu takman gerekebilir. Anahtarı eksi kutup başına tak ve saat yönünün aksine çevir (unutma: sağa çevirince sıkılır, sola çevirince gevşer). Gevşetmek için birkaç tur döndürmek yetecektir. Kutup başını gevşetince eksi bağlantıyı aküden çekip çıkar.
Akü araca ters bağlanırsa diyotları görev yapmayacak şekilde tahrip olur. Kutup başlarına asla vurulmamalıdır. Akü başka bir akü ile takviye edilirken artı kutup artıya, eksi kutup eksiye bağlanır.
Kablolardan kırmızı olanı artıya, siyah olanı eksiye bağlamanız gerekmektedir.
Akünün (+) kutup başı (-) kutup başına göre daha kalındır. Aküsü boş bir araca, bir başka aracın aküsü kablolarla bağlanarak marş yapılması işlemine takviye denir. Akümülatörle başka akümülatöre takviye yapılacaksa artı kutup, artı kutupla, eksi kutup eksi kutba bağlanır.
Kutuplardan negatif ucun, şase olması sebebiyle bağlantı sırasında kıvılcım oluşmaması için önce sökülmesi gerekir.
Aracınızı uzun süre kullanmayacaksanız akü deşarj olabilir. Motorlu araçlar uzun süre kullanılmadığında bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Aracınızı örneğin 2 ay boyunca hiç kullanmayacaksanız bile elektrik kullanımı devam eder. Bu nedenle akü azalır veya biter.
Burada bahsedeceğimiz akü neden biter sorusu, aracınızı park ettikten sonra çalıştıramadığınız ve akünüzün bittiğini fark ettiğiniz akünün tamamen bitmesi sorunudur. Eğer aracınızı sürerken akünüz bitmiş gibi görünüyorsa, bu sorun muhtemelen şarj sisteminizle ilgilidir.
hayır bozulmaz. Göksenin Arda bunu beğendi.
Motoru kapattığınızda oto teyp çalışmaya devam edebilir. Oto teyp ve alarm sistemleri çok az güç tükettiği için araç kapalıyken aküden çok az güç alırlar ve teyp açık olmadığında aküyü bitirme gibi bir durum oluşmaz.
Not: Aküde sorun yok.
+ kutup başı daha kalın olur.kutup başının kenarında da + - işareti olması lazım. Dostum bazı akülerin üzerinde yazıyor. Eğer araç üzerinde takılı ise, bir çok kablonun çıktığı kutup başı (+)'dır. Bazı aküler ters kutupta olabilir.
İki telli negatif topraklanmış bir DC devre sistemi için renk kodları aşağıdaki gibidir: Pozitif: Kahverengi. Negatif: Mavi.
Akülerin başlarında plastik koruyucu yer alıyorsa sökün. Artı (+) ve eksi (-) kutuplarını göz önüne alarak takviye kablosunun kırmızı olan başını, artı (+) kutbu boşalan akünün artı (+) terminaline bağlayın. Aynı zamanda diğer başını, artı (+) kutbu dolu olan akünün artı (+) terminaline entegre edin.
Akü bittiğinde çoğu sürücü ne yapacağını çok bilememektedir. Akü bittiği zaman aracınızı çalışmayacak ve aracın elektronik sistemleri de devreden çıkacaktır. Akü tam bitmeden az bir süre önce çalışma süresi uzadığı için size tamamen bitmeden önce bir kopya verecektir.
Cevap ise oldukça basittir, eğer akünün voltajını değil ama kapasitesini (amper saat) arttırmak istiyorsanız paralel, eğer akünün voltajını arttırmak istiyorsanız seri bağlamanız gerekir.
Ters kutup akülere bakıldığı zaman artı kutbun solda, eksi kutbun sağda yer aldığı görülür. Akü araca ters bağlanırsa araç tahrip olabilir. Ayrıca kutup başlarına vurulmamalıdır.
Akü içerisinde bir hücrede separatör delinmesinden dolayı pozitif ve negatif plaka teması meydana gelirse kısa devre, kaynak toplularında kopma meydana gelirse grift kopuğu arızası oluşur. Garanti kapsamına girmeyen sülfatlaşma ve korozyon arızası dışında sahada görülen diğer arızada aşırı şarj, yanık türü arızadır.
Saf su dışında hiçbir sıvıyı bu işlem için kullanmayın. Her teknik servis kontrolünde mutlaka akü kutup başı kelepçelerinin sıkılığını ya da oksitlenme durumunu kontrol ettirin. Unutmayın ki gevşek kelepçe kutup başının erimesine ve akünüzün yanmasına kadar uzanabilecek olumsuzluklara sebep olabilir.
Araçtaki akü maksimum seviye olan 14.8 volttan fazla düzeyde şarj edilirse akü yanar. Deşarj olmuş bir akü redresörde yüksek akımla şarj edilirse aşırı şarj edilmiş olur. Akünün içerisinde asitli su bulunur. Buna asitli su eklenmesi veya suyun dökülmesi halinde akü aşırı şarj edilerek yanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri