Taze balığın etli kısmına dokunduğunuzda eti daha diridir. Ancak balığınız yumuşamışsa balık bayattır. Taze balığın pulları kolay bir şekilde kopmaz ve rengi parlaktır. Balık yeterince parlak görünmüyor ise yüksek olasılıkla bayattır.
Taze balık seçimi yaparken ilk olarak balıkların gözlerine ve pullarına dikkat edilmesi gerekir. Balık tazeliği nasıl anlaşılır sorusunun yanıtı balığın gözlerinde ve pullarındadır. İkinci adım ise balığın dik bir şekilde durmasıdır. Dik durmayan balıkların bayat olma olasılığı yüksektir.
2) Taze Balığın Gözleri Canlıdır
Taze balığın gözleri parlak ve canlıdır. Bayat balıklar solgun bakar ve göz çevresinde az da olsa kanama görülür. Kanlı gözleri olan balıkları seçmemelisiniz. Mevsiminde tutulan balıklar tazedir ve dolayısıyla gözleri de parlak olur.
Balığın tazeliğini anlamanız için parmağınızı etine bastırmanız gerekir. Parmağınızı bastırdığınızda oluşan çukur hemen düzeliyorsa balık hala tazedir. Bayat balığa parmağınızı bastırdığınızda oluşan çukur aynı kalır, düzelmez.
Fiziksel metotla tazelik kontrolü
Balığın ölümünden itibaren kokuşmanın sonuna kadar balık vücudu sürekli ve dengeli bir şekilde sertlik kaybederek yumuşar. Bu değişimden yararlanılarak tazelik kontrolü yapılır.
İlgili 44 soru bulundu
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
Balığı kağıt havluyla iyice kurulayın. Balıkları, aralarına kağıt havlu yerleştirerek Koroplast Büyük Boy Kilitli Poşetin içine koyun. Havasını alarak kapatın. Buzdolabının serin bölgesinde saklayın.
Balıktan Zehirlenme Nasıl Anlaşılır? Balıktan kaynaklı zehirlenmelerde diğer gıda zehirlenmelerinde olduğu gibi kusma ve mide bulantısı şikayeti ortaya çıkar. Balık tükettikten sonra da 2 ila 3 saat arasında bu şikayetle rile karşı karşıya kalınırsa balık zehirlenmesinden şüphelenilebilir.
İçeri çökmüş ve sönük gözleri olan palamut bayattır. Bayat balığın derisine dokunulduğunda, dokunulan yer içeri doğru göçer. Oysaki taze bir balığın derisi gergin olacağından, dokunup çekildiği anda eski halini alacaktır.
*Taze balığın pulları pürüzsüz ve parlak, sıkı olmalıdır.Karnında şişkinlik olmamalı, kuyruk ve yüzgeçleri kuru, yapışık olmamalıdır. Şeffaf bir sıvı ile kaplıdır fakat çok yapış yapış olmaz. *Kaliteli balığın solungaçları parlak kırmızı renk olur, beyazımsı olmamalıdır.
Taze balık; ağzı kapalı, görüntüsü parlak, yosun gibi kokar, solungaçları pembe kırmızı, pulları sıkı tutunmuş, vücut yüzeyi akıcı kıvamda, eti sert olup, el ile basılınca iz kalmaz, suya atıldığında batar ve kuyruğundan tutulunca düz bir hal alır.
Bayat balığın gözleri donuk ve mattır. Bayat balığın solungaçları kırmızıdan çok kahverengi olmuştur. Bayat balığa bastırıldığında parmak izi kalır ve yumuşamıştır. Bayat balık suyun üstünde kalır ve ağzı açılır.
Eğer balığınız ölecek gibi duruyor,yanyan yüzüyor, ters dönüyor, anüse asılı dışkı var, karnı şiş duruyor ve hiç dışkı çıkarmıyorsa kabız olmuş demektir. Öncelikle bunun sebeplerini bilmek önlem alma açısından faydalı olacaktır.
Yanlış: Aslında taze balığın normalde hiç kokusu olmaz veya çok az deniz! kokar. Eğer balık gibi kokuyorsa veya buzdolabını her açtığınızda dışarı balık kokusu çıkıyorsa o balık bayat demektir. Bilindiği gibi taze balığın gözleri cam gibi berrak (donuk değil) ve derisi diridir (parmakla dokunarak anlaşılabilir.).
Balıketi gibi et ve et ürünlerinin veya sebze ve meyvelerin temin edildikten hemen sonra uygun koşullarda dondurulması, ürünlerin alındığı ilk günkü tazeliğinin korunmasını sağlıyor. Dolayısıyla dondurmak demek tazelik demek oluyor.
Donmuş balık herhangi bir renk kaybı olmadan, balığın tümümde buz kristalleri olmamalıdır. Eğer buz kristalleri varsa balık uzun süreden beri dondurulmuş olduğu anlaşılmalıdır. Paketlerin içinde hiçbir sıvı, donmuşluk belirtisi olmamalıdır. Filetolar ve bonfileler, pirzolalar, paketinde donmuş olmalıdır.
'PALAMUT BEYAZ OLUR'
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur.
Derin dondurucularda ya da buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde; hamsi, sardalya gibi küçük balıklar 3 ay, 3-4 adeti bir kilo gelen Çipura, Lüfer gibi balıklar 5 ila 6 ay, bir kilodan büyük balıklar ise 6 ila 8 ay muhafaza edilebilir.
Benimde en çok verim aldığım palamut sahteleri, şeffaf, beyaz, sarı ve fosforlu yeşil sırtlı olanlar.
Balık vücudunda yakalandıktan kısa bir süre sonra, sindirim sistemi ve adale dokusundaki otolitik enzimler ve mikroorganizmalar aracılığı ile bir takım fiziksel ve kimyasal değişiklikler olur ki bu duruma “bozulma” denir. Oluşan bu bozulmalar sonucunda Balıklar insanlar için zararlı hale gelebilmektedir.
Balık zehirlenmesine iyi gelen yiyecekler elma, muz, limon ve haşlama sebzeler olabilir. Zehirlenmeden dolayı yorulan midenizi çorba ve sulu gıdalar ile rahatlatmanız tavsiye edilir. Az yağlı ve az tuzlu gıdalar ile birkaç gün geçirip eski sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
Bayat balığın karın kısmı gaz birikimiyle beraber şişkin bir görünüme sahip olur. Pulların görüntüsünde bozulmalar meydana gelir. Bayat balık elle tutulduğunda kasları gevşediği için ikiye katlanıldığı görülür. Bayat balık keskin bir kokuya sahiptir.
Bu nedenle gıdaları ancak yiyeceğiniz zaman çözdürün, buzu tamamen çözüldükten sonra 24 saat içinde yiyin."
Derin dondurucuya kaldırmak için aldığınız balıkları da öncesinde tıpkı hemen pişireceğiniz balıklar gibi temizlemeniz gerekiyor. Çünkü balığın iç organları çok kısa sürede bozulabiliyor.
Balıklar genellikle oda sıcaklığında (20 C) 24 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız yerlerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 24 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri