Yumurtadan çıkma, kemikli balıkların çoğunda baş üzerinde ya da ağız içinde bulunan özel bezlerin salgısıyla sağlanır. Enzim niteliğinde olan bu salgılar yumurta kapsülünü inceltir ya da eritir. Balık yumurtalarında döllenmeden larvaların çıkışına kadar geçen zaman kuluçka (inkübasyon) süresi olarak tanımlanır.
Havyar veya kürü, gastronomide her çeşit balık yumurtasına verilen addır. Bazı balıkların yumurtaları özel bir yiyecek olarak ayrıca değerlidir. Bunlar özellikle Hazar Denizi'nde yaşayan mersin balığından ve bir mersin balığı türü olan çirozdan elde edilen yumurtalardır.
Havyar sözlük anlamına baktığımızda; Mersin balığının salamura edilmiş yumurtasıdır. Ancak detaylı olarak havyar nedir diye incelediğimiz zaman görürüz ki havyar çeşitleri gastronomide her türlü balık yumurtasına verilen genel bir addır.
Havyar, çeşitli balık türlerinin yumurtalarından elde edilen bir yiyecektir. Tıpkı tavuk yumurtası gibi hiçbir işlemden geçmeden evlerimize kadar gelir. Özellikle Hazar Denizi civarından çıkarılan mersin balıkları en kaliteli havyarların üretimini sağlar.
Balık yumurtaları ortalama 3 mm çapında olur. Erkek balık bu yumurtaları dölledikten sonra bölünerek hücreleri çoğalmaya başlamaktadır. Sonrasında zamanla yumurtalar balık formuna dönüşmektedir. Yumurtlama işleminin ardından milyonlarca balık oluşmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Yumurtadan çıkma, kemikli balıkların çoğunda baş üzerinde ya da ağız içinde bulunan özel bezlerin salgısıyla sağlanır. Enzim niteliğinde olan bu salgılar yumurta kapsülünü inceltir ya da eritir. Balık yumurtalarında döllenmeden larvaların çıkışına kadar geçen zaman kuluçka (inkübasyon) süresi olarak tanımlanır.
Üremek için hazırlanan balıkların yuvaları deniz ya da nehir yataklarında kazılmış bir çukur ya da yapılmış bir kümecik olabilir. Balık yumurtaları özellikle küre şeklindedir ve yaklaşık olarak üç milimetre çapındadır. Bu yumurtaların bir kısmı engin denizlerin üstünde yüzerken bir kısmı da suyun derinliklerde kalır.
Kur'an-ı Kerim'de yer alan onlarca ayette de yazdığı gibi suda yaşayan canlıları yemek insanlar için caizdir. Havyar da bir balık yumurtası olarak helaldir. Dolayısıyla afiyetle yenebilir.
Tobiko özellikle suşi yapımında tercih edilen bir havyar türüdür. Bu havyarın Japonca ismi ise uçan balık yumurtası şeklindedir.
Yumurta dökerek ürerler. Solungaç kapaklarının kenarı beyaz olursa bu erkektir. Yumurtlamaya hazır olan dişinin karnı şişer, erkeğin solungaç kapaklarında noktalar çıkar. Yumurta döken dişinin ardından erkek spermlerini boşaltır.
İşte havyar hakkındaki bilgiler. Havyar; balık yumurtasına verilen genel bir isimdir. Her balığın yumurtası havyar olarak adlandırılsa da tüm havyarların yemek için kullanılması mümkün olmamaktadır. Havyarların çıkarılmış olduğu balığın kaliteleri ve çeşitleri farklı ve ayrı çeşitte olmaktadır.
Aynı zamanda bu besin maddesi çoğu kişi tarafından da adı duyulunca yüz ekşimesine neden olur. Çünkü havyar aslında dişi balık yumurtasıdır ve gastronomi alanında havyar her çeşit balık yumurtası için kullanılan bir terimdir.
Havyar, balık yumurtalarından yapılır. Genellikle Mersin balığı, somon balığı, uskumru balığı ya da levrek gibi balık türlerinin yumurtaları kullanılır.
ÜREME DÖNEMİ:
Genellikle her bir dişi balık 500.000 kadar yumurta verebilir.
Sıcak balmumuna daldırılan kefal yumurtasının üzerinde oluşan kabuğun donmasını beklenir. Yeneceği zaman dilimlenir ve etrafındaki balmumu kabuğu atılır. Genelde limon ve zeytinyağı gezdirilerek tüketilen bottargaya, ekşi krema ve blini ekmeği iyi bir eşlikçi olabilir.
Kalp ve damar hastalıklarına sahip kişilerin sıklıkla tüketmesi gereken gıdalardan biri oluyor. Şeker içermemesi sayesinde diyabet rahatsızlığı olanlar da rahatlıkla tüketebiliyor. Sık sık unutkanlık problemi yaşayanlar için tüketilmesi önerilen deniz ürünleri arasında levrek havyarı yer alıyor.
Sushiyi kaplayan malzeme ise pirinç, balık yumurtası veya susam olabilir. Deniz yosunu tadını sevmeyenler için denenmesi gereken alternatiflerdendir. Susam, uramakiye farklı bir aroma verdiği için sevilen bir tür sushidir. Susam ve pirinçleri bir arada denemek için tercih edebilirsiniz.
Genel olarak balık yumurtasına verilen bir isim olan havyar, dünyada farklı coğrafyalarda farklı balık türlerinden elde edilerek yapılan ve farklı şekillerde isimlendirilen lezzetli ve ekonomik değeri yüksek bir gıda ürünüdür (Şekil 1).
Kiyomi Tobiko, geleneksel Japon mutfağının vazgeçilmez bir malzemesi olan balık yumurtası veya havyarın özel bir türüdür.
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)"
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
Ancak aslen suda yaşayan fakat karada da yaşayabilme özelliğine sahip olan hayvanlara gelince bunlardan eti yenen kara hayvanlarına benzeyenlerin yenmesi, boğazlanması şartıyla helal, eti yenmeyenlere benzeyenlerin yenmesi ise haramdır. Buna göre kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir."
Canlı doğuranlar denince lepistes, plati, kılıçkuyruk ve moli gibi balıklar akla gelir. Canlı doğuran akvaryum balıklarının yumurtaları dişinin üreme açıklığı bölgesinde bulunan bir kese içinde döllenir. Kuluçka dönemini burada tamamlayan yumurtalar burada açılır ve yavrular dışarıya atılır.
Sarı prenses balıkları strese girdiklerinde yumurtalarını tükürebilir veya yutabilir. Eğer yumurtalarını yutarsa yapacak bir şey yoktur. Dişi balıktan daha fazla yavru almak için akvaryumdaki erkek sayısını az tutun.
Hamile kalmaları için yumurtaların döllenmesi gerekir. Yumurta oluştuktan sonra 3 haftalık bir kuluçka süreci başlar. Üç hafta sonunda 22-25 gün gibi bir sürede lepistesler yavrularını doğurur. Lepistes balığınızın içinde yavrular oluştukça sırtı siyah olmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri