Genel anlamı ile dinin ince ölçüleri ile bilinmesi ve öğrenilmesi için kullanılmaktadır. Fıkıh ilmi, dinin ince ölçüleri demektir. Biraz daha güncelleştirilmişine ilmihâl adı veriliyor. Zikretmeye gerek yoktur ki, fıkhın esas aldığı bilgi kaynağı kitabımız Kur'an ve Peygamber aleyhisselamın hadisleridir.
İslam hukuku anlamına gelir. Çalışma alanı olarak fıkıh, anlayış tarzı, anlayış ya da anlayış derinliği anlamında kullanılır. İslam'da fetva çalışmalarına da fıkıh adı verilir.
Fıkıh; en geniş anlamıyla kişinin hak, yetki ve sorumluluklarının bilincinde olmasıdır. Fıkıh ilmi ise kişinin Allah'a karşı ibadet yükümlülüğünü, helal haram ölçüsünü ve kişiler arası ilişkileri inceler. Fıkıh ilminin temel kaynaklarını Kur'an, sünnet, icma ve kıyas oluşturmaktadır.
Fıkıh bilgileri, Kur'ân-ı kerimden ve hadîs-i şeriflerden öğrenilmesi farz olan bilgilerdir.
I. Fıkıh ilmi ile meşgul olan âlimlere fakih denir.
İlgili 22 soru bulundu
Genellikle bir ilim şeklinde kabul edilir ve fıkıh ile uğraşmakta olan kişilere ise fakih adı verilir.
Fıkıh üç ana kısma ayrılır: 1. Muamelat (İşlemler) ve 2. Ukubat (Yaptırımlar / Cezalar) ve 3. İbadat (ibadetler).
1- Nakli ilimler. (Tefsir, kelam, hadis, fıkıh ilmi gibi.) 2- Akli ilimler.
“Fıkıh” kelimesinin türevleri Kurân-ı Kerimde 20 (yirmi) yerde geçer ve bu yerlerin hepsinde fıkıh, mastar ya da isim olarak değil de, muzari fiil olarak kullanılır.
Okumak ve öğrenmek sevaptır çünkü Allah'ın emri. Kur'an'ın ilk nazil olan âyetleri okumayı emreder. Hz. Peygamber (sav), beşikten mezara kadar ilim öğreniniz, buyurur.
İslâm'a ait dinî, ahlâkî ve hukukî hükümler bütünü anlamında bir terim. İslâm hukukunun amelî-tatbikî bölümünü ve miras hukukunda alt soy hısımları ifade eden fıkıh terimi. Geniş anlamıyla fıkhın ibadetler dışında kalan kısmını, dar anlamıyla daha çok mal varlığına ilişkin hükümleri ifade eden terim.
Fıkıh dersinin içeriğini; ibadet, ahlak ve sosyal hayat ile ilgili konular oluşturmaktadır. Bu derste öğrencilere teorik bilgiler vermenin yanı sıra davranış kazandırma da amaçlanmaktadır. Fıkıh dersinin alt yapısını; Temel Dini Bilgiler, Tefsir, Hadis ve diğer meslek dersleri oluşturmaktadır.
Fıkıh ilmi, insanın davranışlarıyla ilgili Kur'an ve sünnette yer alan şer'î hükümlerin doğru bir şekilde anlaşılmasını ve bu hükümlerin hayata aktarmasını konu edinir.
b) Fıkıh kaideleri ile Usûlu'l-Fıkıh Arasındaki Fark:
Bu kaidelere, muhteva itibariyle "Fıkhın genel prensip ve hükümleri" adı verilebilir. Fıkıh Usûlü ilmi, fakîhijn uyması gereken kaideleri açıklar ki, bunlar onun, hüküm çıkarırken hataya düşmesini önler.
Fıkıh: Bir şeyi lâyıkıyla bilme, şuurlu olarak idrak etme, kavrama. İslâm hukuku anlamlarına gelmektedir. Abdullâh bin Amr bin Âs -radıyallâhu anhümâ-, babası Amr ile birlikte hicretin yedinci yılında Medîne'ye hicret etti. Eski kültüre vâkıf, okur-yazar bir sahâbî idi.
Nikah ve aile ile ilgili tüm konuları kapsayan fıkıh dalına münakehat denir. Örneğin hangi durumlarda boşanmanın caiz olduğunu öğrenmek için fıkhın bu bölümüne müracaat edilir.
Mübârek, Süfyân b. Uyeyne, Yahyâ b. Saîd el-Kattân, Abdurrahman b. Mehdî, Ali b. Medînî, Yahyâ b. Maîn, Ahmed b. Hanbel ve Buhârî bu ilimde derin bilgisiyle tanınan âlimlerin başında yer alır.
Fıkh sözlükte “bilmek, bir şeyi iyi anlamak, bir konuda derin bilgi sahibi olmak” anlamında olup bu kökten türeyen fakīh de “bir şeyi iyi bilen, iyi anlayan kimse” demektir.
Modern dönemde fen din ilimlerini kapsayacak şekilde de kullanılmış, ancak çok defa din ilimleri için ilim, modern bilim için fen kelimesi tercih edilmiştir. Kur'an ve Hadiste İlim. Kur'ân-ı Kerîm'de ilim kökünden türeyen kelimelerin yaklaşık 750 yerde geçtiği görülmektedir.
Kıraat ve tefsirden oluşan Kur'an ilmi; hadis usûlü ve ha- disin kendisinden oluşan hadis ilmi; itikâdî fıkıh (kelam), amelî fıkıh (fıkıh ve fıkıh usûlü) ve vicdânî fıkıh (ahlak ve tasavvuf) ilminden oluşan fıkıh ilmi yüce ilimleri meydana getirir.
İlim kavramı hem Allah'ın bir sıfatı olarak Allah için ve hem de yaratıkların ilmi için kullanılır.Bu anlamda ilmi iki kısma ayırmak mümkündür; Allah'ın her şeyi kuşatan sınırsız ilmi ve birde yaratık- ların sınırlı olan ilmi.
Fıkıh Usulünün Diğer İlimlerle İlişkisi
Büyük fıkhın bir dalı olarak fıkıh usulü özellikle Arabî ilimlerle, Sarf, nahiv, beyan, meani, bedii, vaz' ilmi gibi dil ilimleriyle son derece irtibatlıdır. Dil ilimleri ifadenin esaslarını ortaya koyar.
Bu mezheplerden Sünnî İslam inanışında yaygın olanları Malikî, Hanefî, Şafiî ve Hanbelî mezhepleridir. Bu nedenle bu dört mezhebe zaman zaman dört büyük fıkıh mezhebi denmiştir.
Fıkıh, amellerin, yani insan davranışlarının tâbi olduğu hükümler demek olduğuna göre, “fıkıh” demek aslında “hukuk” demektir. “Fıkıh” terimiyle herhangi bir hukuk değil, İslâm hukuku kastedildiği için, fıkha, doğrudan doğruya “İslâm hukuku” da diyebiliriz.
Kuran'da kullanılan hali ile de keskin bir idrak düzeyini ve ince bir kavrama zekasını belirtmektedir. Bu kapsamda fakih de bir şeyi iyi bilen kimse anlamına gelmektedir. Fıkıh Nedir? Fıkıh, Hicri takvimin ilk dönemlerinde çaba ile öğrenilebilen dini bilgilere verilen genel addır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri