Suyun kaldırma kuvveti havanınkinden çok daha yüksek olduğu için, bu denizel memelilerin vücutları karada erişebileceklerinden çok daha büyük kütlelere erişmiştir. Karaya vurduklarında, söz konusu kaldırma kuvveti ortadan kalkar. Bu da, ağırlıklarının iç organlarını ezmeye başlamasına neden olur.
Sebep olarak ilk anda deprem olduğu düşünülse de uzmanlar ölüm nedenlerinin ses kaynağından kaçma sırasında vurgun hastalığında olduğu gibi gaz embolisi oluştuğunu belirtiyorlar. KKTC'de, 9-13 Şubat'ta 12 gagalı balina karaya vurarak öldü.
Balinalar, memeli olduklarından (kara kökenli) hava solumak zorundadırlar. Bu nedenle su yüzüne çıkarak ciğerlerinden karbondioksiti dışarı vererek taze oksijen solurlar.
Tıpkı dünyadaki en büyük memeli olan mavi balina gibi bazı türlerin, kısa süreliğine de olsa sahile vurmaları durumunda iç organları ağırlıklarından dolayı ezilebiliyor. Doğru bir yardım sayesinde gelgit oluştuğu anda tekrar suya dönene kadar hayatta kalmaları ise mümkün.
Yunuslar akciğerleriyle solunum yapar; solungaçları yoktur. Soluk alabilmek için suyun yüzeyine çıkarlar. Bazı yunuslar yaklaşık 8 metreye kadar sıçrayabilir, nefeslerini yaklaşık 30 dk tutabilirler. Zeki ve sosyal canlılardır; gruplar halinde gezer, beslenir ve dinlenirler.
İlgili 31 soru bulundu
Mavi balina ya da gök balina (Balaenoptera musculus), en büyükleri 33 metreyi bulan boyu ve 150 tonu geçebilen ağırlığıyla, yaşayan en büyük hayvan olduğuna inanılan bir deniz memelisidir.
Deniz memelilerinin karada yaşayan memeli türlerinden önemli bir farkı var. Suyun altında çok uzun süre nefeslerini tutabiliyorlar. Örneğin insanlar en fazla birkaç dakika nefeslerini tutabilirken, bazı balina türleri iki saat nefes almadan suyun altında kalabiliyor.
Balinalar ses dalgalarını iletişim, yön belirleme, yiyecek bulma ve avcılardan korunma gibi amaçlarla kullanıyor. Belirli bir frekans aralığında ses dalgaları yayan sualtı radarlarının yani sonarların, balinaların doğal yaşam alanlarından uzaklaşmasına ve karaya vurmalarına sebep olduğu düşünülüyor.
Balinalar suda yaşayan hayvanlardan biridir. Balinalar birçok kişi tarafından merak edilerek araştırılıyor. Balinaların sahip olduğu çok farklı özellikler bulunuyor.
Balinaların neden kıyıya vurduğu bilinmiyor
Bilim insanları kitlesel karaya vurmaların nedenini tam olarak anlamış değil. Ancak altı metreden daha uzun olabilen pilot balinalar son derece sosyaller, bu nedenle tehlikeye giren sürü arkadaşlarını takip ediyor olabilecekleri belirtiliyor.
Karaya vurduklarında, söz konusu kaldırma kuvveti ortadan kalkar. Bu da, ağırlıklarının iç organlarını ezmeye başlamasına neden olur. Dolayısıyla, teknik olarak bu hayvanlar nefes almayı sürdürebilecek olsalar da, organlarının ezilmesi ve hasar görmesi nedeniyle yavaş yavaş ölürler.
Sürüngenlerin çoğu, amfibilerin çoğu, balıkların çoğu ve kuşların hiçbiri adet görmez. Bunun sebebi, yumurtlayan hayvanların rahme ihtiyacı olmamasıdır. Bu hayvanlarda rahim evrimleşmemiştir.
Balina bir takson değildir, Cetacea infra takımı içinde formel olmayan bir gruplamadır. Balinalar açık denizlerin yaratıklarıdır; denizde beslenirler, çiftleşirler, doğururlar, yavrularını denizde emzirir ve büyütürler. Yaşamları denizde yaşamaya öyle çok uyum sağlamıştır ki karada hayatta kalamazlar.
Balinaların denizdeki gürültüden etkilenebilen ekolokasyon sistemleri olduğunu belirten Kıbrıs Balıkçılık ve Deniz Araştırmaları Dairesi'nden Yiannis Ioannou, ölümlerin sebebinin askeri tatbikatlar, doğal gaz aramalarında kullanılan sismik kazılar ya da bölgedeki depremler olabileceğini vurguladı.
Sanırım bu memelilerin yüzerken enerji kaybetmemek hızlıca nefes almak ve zor avlanmak için yarattıkları bir taktik.
Yunuslar ve balinalar da biz insanlar gibi akciğerlere sahiptir ve akciğerleri ile solunum yaparlar. Yine de çok uzun süre boyunca su altında kalabilirler. Fakat sanılanın aksine ne yunuslar ne de balinalar su altında nefes alabilirler.
Beslenme amaçlı dalışlarda balinaların kalp atış hızları genellikle dakikada 4 ile 8 atış arasında ve en düşükdüzeyde dakikada iki atış olabiliyor. Beslendikten sonra nefes almak için su yüzeyine çıktıklarındaysa kalp atış hızı oranları dakikada 25 ile 37 arasında değişiyor.
Mavi Balinalar Ne ile Beslenir? Çoğunlukla krillerle beslenirler. Fakat balık ve karides gibi başka küçük kabukluları da yerler. Bir günde 3,6 milyon kril yiyebilirler.
Söz konusu derine dalmak olduğunda, Küvier balinası bu alanın tartışmasız rekortmeni... Bilim insanları yakın bir zamanda bu balinalardan birinin 2 bin 992 metreye daldığını tespit etti.
Araştırmacılara göre 5 milyon yıl önceki buzul çağı başlangıcında, canlılarda yağlanma başladı. Krill denilen besinler denizlerde artmaya başladı. Balinaların boyu büyüdükçe avlanmaları daha da kolaylaşıyordu. Bu nedenle vücutları gelecek yıllarda daha da büyüdüler.
En büyüğü 33 metreye ulaşabiliyor. Sadece dili 2.7 ton. Yani bir fil ağırlığında.
Memeli bir hayvan olarak iç döllenme ile üreyen mavi balinaların erkekleri, çiftleşme fırsatını bulduktan sonra başarıyı ıskalamamak için bir seferde ortalama 20 litre sperm bırakabilir. Türün penisi normalde vücudunun içerisinde saklıdır.
Mesela kambur balinalar denizin yüzeyinde 30 dakika hareketsiz olarak durabiliyor. Ancak bundan daha uzun bir süre hareketsiz kalamıyorlar, çünkü hareket etmediklerinde vücut ısılarının büyük bir kısmını kaybediyorlar. Buna karşılık yunuslar birkaç saat art arda olmak üzere geceleri uyuyor.
Bu örnek sadece penis ucundan oluşur, aynı örneğin bozulmamış ve erekte halinin 5 m (16 ft) uzunluğunda ve 350-450 kilogram (770-990 lb) ağırlığında olduğu tahmin ediliyor. En büyük kara hayvanı olan Afrika filinin penisi ise ortalama olarak 1,8 metre (6 ft) uzunluğundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri