Balık Baharatı Nasıl Kullanılır? İster zeytinyağı ile karıştırarak, balığı marine etmede, ister un ile karıştırarak kızartmadan önce balığı kaplamak için kullanılabilir. Ayrıca lezzet katmak için, çiğ balığın üzerine serperek veya ovarak, fırınlama veya kızartmalarda kullanılabilir.
Karabiber, ısı uygulanan bazı balık tariflerinde balığın tadını bastırdığı için beyaz biberin kullanılması bunu önleyecektir. Yemeğin ya da sosun renginin bozulmaması için açık renkli balık yemeklerinde de tercih edilir. Neredeyse her çeşit pişirme yöntemiyle pişirilmiş deniz ürünlerinde sonradan kullanıma da uygundur.
Kekik: Hem tavuğa hem de balığa çok yakışan bir baharat olan kekik, fırında yapılan tariflerde kokusunu daha çok belli eder. Biberiye: Taze ya da kuru olarak hem tavuk etinde hem de balık etinde kullanabileceğin biberiye, aromatik bir lezzet verir. Defne Yaprağı: Balık eti dendiğinde defne yaprağını düşünmemek olmaz.
Beyaz etli tüm balıklarla,karides ve ıstakozla kullanılır.1 bağ tere ,yarım su bardağı krema,1 yemek kaşığı limon suyu,1 çay kaşığı kişniş,1 çay kaşığı tuz blenderdan geçilir.Karışım bir tavada ısıtılarak servis edilir.
Balığı temizleyin güzelce suyunu bıraksın kuru olsun. Bütün baharatları dökün sarımsağı rendeleyin. Karıştırıp ağzını kapatın ne kadar çok beklerse o kadar sarımsağı balığa işler. Daha sonra mısır ununa bulayıp kızartın.
İlgili 26 soru bulundu
Balık, ızgara, kızartma, sığ kızartma, fırında, rosto ve sote yöntemleriyle pişirilebilir. Izgara: İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır. Yoksa ızgaraya yapışır. 2-3 saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürüp bekletilirse daha lezzetli olur.
Kişnişin zararları hemen hemen hiç yok denecek kadar azdır. Ancak her yiyecekte olduğu gibi cilt alerjisine yol açabilir. Çok nadir görülmekle birlikte ciltte yarattığı hassasiyetten dolayı güneş yanığı riskini artırabilir. Ayrıca hamile kadınların kullanmamaları önerilir.
Soslara, makarnalara ve yoğurtlu çorbalara da kullanılan taze kişniş, ayrıca kişniş salatası olarak da tüketilebilir. Turşularda, hamur işlerinde, körili soslarda ve tavuk yemeklerinde de kişniş bolca tercih edilir. Hamburger ve hatta sakatat yemeklerine de oldukça yakışır.
Öğütülmemiş tane karabiber, muskat, kabuk tarçın, kimyon tohumları, kişniş otu tohumları öğütülmüş olan şekillerine göre daha lezzetli ve aromatiktir. Bu nedenle ihtiyaç halinde bir kahve değirmeni ile baharatlar öğütülerek kullanılmalıdır.
- kuru baharatlar yemeğin en başında eklenir çünkü aromalarını geç verirler. taze baharatlar ise yemeğin sonuna doğru eklenir.
Ancak söz konusu balık olduğunda balığa en çok yakışan baharatların başında karabiber gelmektedir. Özellikle fırında balık pişirmeyi düşünüyorsanız karabiber oldukça iyi bir tercih olacaktır. Bilhassa levrek, somon, lüfer, çupra, çinekop gibi beyaz etli ve iri olan balıklarda karabiber daha iyi sonuç vermektedir.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Balığa yakışacak baharatların yer aldığı terbiye tarifinin malzemeleri arasında; bir tutam karabiber, bir tutam tuz ve bir tutam pul biber yer alıyor. Ayrıca yarım çay bardağı zeytinyağı, bir yemek kaşığı tereyağı, bir limon ve bir diş sarımsak baharatlarla birlikte balığı marine edecek lezzetli seçeneklerdir.
Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
1 limonun suyu, 1 çay kaşığı deniz tuzu, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı, ince kıyılmış dereotu ve biberiye bir kapta karıştırın. Marine etmek istediğiniz deniz ürünlerini, karışımın içerisine alın ve her tarafının sosa bulanmasını sağlayın. Bir süre dinlendirdikten sonra pişirebilirsiniz.
KİŞNİŞ: Erkeklerde cinsel arzuyu artırır.Günde bir kahve kaşığı kullanılır.Sinir sistemine de cok yararlıdır.Et yemeklerine veya yemeklerde soslara konur.Bir bardak sıcak suya yarım kahve kaşığı kişniş karıştırılıp,yemek üzerine içilebilir.
Kişniş, kinzi ya da aşotu (Coriandrum sativum), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, yaprakları maydanozu andıran, 20-60 santimetre yüksekliğinde, tüysüz, bir yıllık ve otsu bir bitkidir. Bu bitkinin baharat olarak kullanılan kurutulmuş meyvesi veya tohumuna da kişniş adı verilir.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Tahin, balıklarda biriken ağır metallerin sıfırlanmasını sağlıyor. Radyasyona karşı vücudu koruyor, vücuttaki fosforu düzenliyor, midedeki asit dengesini normale döndürüyor. Yani, balığın üzerine fırında tahin helvası hem çok yakışıyor, hem de sağlığımızı koruyor.
Bol sivri biber, domates, maydanoz vb. içeren sebzeli bulgur pilavı balığın yanına iyi gider.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri