Allerji, yüksek veya düşük tansiyon, tümör, şeker hastalığı, tiroid problernleri, baş ve boyun bölgesine gelen darbeler ve birçok diğer nedenler: bazı romatizma ilaçlan, bazı antibiotikler, sakinleştirici ilaçlar ve aspirin tinnitusa neden olabilir. Her durum için tedavi çok farklıdır.
Tinnitus; kulakta duyulan, gerçekte olmayan, rahatsız edici seslerdir. Çınlama, vınlama, uğultu, hışırtı, cızırtı, ıslık sesi, üfler gibi olabilir. Tek kulak, her iki kulak ya da beynin içinde hissedilir. Dünyadaki 22 kişiden 1'inde tinnitus vardır.
Kulak çınlamasının azaltılmasına yönelik yüksek sesli müziğe maruz kalmaktan korunma, kan basıncının kontrolü, tuzlu yiyeceklerden uzak durma, kahve, kola ve sigara tüketiminden kaçınma, egzersiz yapma gibi tavsiyeler kulak çınlamasına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek en iyi cevaplar arasında yer alır.
Eğer 2-3 haftayı geçen bir uğultudan bahsediyorsak mutlaka doktora gidilmeli. Altta yatan sebep belirlenirse sorun ortadan kalkabilir. Mesela kulak kiri gibi çok basit bir sebep bile uğultu, çınlama yapabilir. Basit bir işlemle bu sorunu ortadan kaldırırsanız uğultu da geçer.
Örneğin, yüksek tansiyon hastaları ve kardiyovasküler sorunlar yaşayan kişilerde, kulakta uğultu benzeri sesler işitme hissi daha sık yaşanır. Çeşitli alerjiler ve tiroid sorunları da kulak uğultusunun nedenleri arasında olabilir. Son olarak kulak uğultusu, pek çok tıbbi ilacın yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir.
İlgili 27 soru bulundu
HİPERTANSİYON BELİRTİLERİ NELERDİR? :
Ancak kan basıncının çok yükselmesi halinde görülen belirtiler arasında baş dönmesi, baş ağrısı, göğüs ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları ve düzensiz kalp atışları sayılabilir.
Stres –Yoğun iş temposu
Stres kulak çınlamasına neden olur, kulak çınlaması da (duyuları kontrol eden) işitme merkezini uyarır. Hal böyleyken daha fazla stres hormonu salgılanır. Yani bu bir kısır döngüdür. Birey, kulak çınlamasına daha büyük bir stres ile tepki verir.
Bazen kulak ve kulak yolu kirleri ve iltihabı kulak uğultusuna sebep olabilir. Diğer taraftan kulakta oluşan tıkanıklıklar da bu durumun ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bazı durumlarda ise özellikle çok ciddi hastalıklar sebebi ile kulak uğuldaması yaşanabilir.
Tedavi yöntemleri nelerdir? Kulak çınlaması özellikle aniden, işitme kaybıyla birlikte ortaya çıktığında tedirgin edicidir. Böyle bir durumda acilen Kulak burun boğaz (KBB) uzmanına başvurulmalıdır.
Düşük tansiyonun nedeni parasempatik sinir faaliyetinin artması ya da başka rahatsızlıklardır ve genelde halsizlik sendromu göstermektedir. Vücuttaki sodyum ve iyonların dengesizliği ve yetersizliğinde de baş göstermektedir. Tansiyon düşüklüğünde sık görülen şikayetler baş dönmeleri, kulak çınlaması ve bayılmadır.
Basınç hissedilen kulağın üstüne yüzüstü pozisyonda bir saat yatarak kulaktaki basınca neden olan sıvının dışarı akmasını sağlamak mümkündür. Sakız çiğnemek, kuvvetli bir biçimde yutkunmak veya esneyerek basıncı kontrol atına almaya yardımcı olmaktadır.
Sebebi belli olsun olmasın çınlamayı azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Bu amaçla; iç kulağa giden kan akımını arttırıcı ve veya iç kulak işitme hücrelerinin aktivitesini düzenleyen ilaçlar kullanılır (Tebokan, Vit B, Vastarel, Gingo Biloba, Kortikosteroidler).
Kan tahlilleri ile eksik olan vitaminler tamamlanır, özellikle d vitamini eksikliği son dönemde kulak çınlamasına sebep olduğu saptanmıştır.
Tümörün büyümesi genellikle son derece yavaştır ancak büyüme hızı hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Kulak çınlaması, baş dönmesi, dengesizlik, işitmede azalma görülür.
Halk arasında kansızlık olarak adlandırılan anemide kırmızı kan hücrelerinin az olması nedeniyle kan incelerek hızla akmaya ve bunun sonucunda da çınlamaya yol açabiliyor.
Toplumun yaklaşık %10'unda görülen tinnitus (kulak çınlaması) zaten rahatsız edici bir sorunken, aynı zamanda kanser belirtisi olabilir. Ulusal Sağlık Hizmeti'nin nazofarenks (geniz) kanseri hakkındaki yeni rehberi tinnitus semptomları göstermenin hastalığın belirtilerinden biri olabileceği konusunda uyardı.
Hastaların cızırtı ve uğultu şeklinde sesler duyduğu rahatsızlık son yıllarda tıptaki gelişmeler sayesinde tedavi edilebilir hale geldi. İleri safhalarında intiharlara sebep olan rahatsızlığın tedavisi, kulağa lazerle biyo-uyarıcı etki oluşturularak tinnitus tedavi sistemiyle gerçekleştiriliyor ve iki buçuk ay sürüyor.
ilişkili olabilir.
Çınlamayı azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Çınlama eğer hastanın günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetliyse, tinnitus maskeleyici denilen ve işitme cihazına benzer cihazlar faydalı olabilmektedir ya da çınlama bir tümor varlığı dolayısıyla oluşmaktaysa cerrahi yaklaşım izlenir.
İbrahim Saraçoğlu Önerisi:
Ayrıca aslan pençesi adı verilen bitkiyi sıcak su ile demleyip bitki çayı olarak tüketmeniz de etkili olacaktır. İbrahim Saraçoğlu bitkilerden gelen şifaya inanarak, kulak çınlaması şikayetinde olan hastalar için aslan pençesi bitkisini ve lahana suyunu önerir.
Kulak çınlamasının tehlike arz edebileceği durumlar da olabilir. Eğer kulak çınlaması bir anda ortaya çıktıysa, hızlı ilerliyorsa kulak çınlamasıyla birlikte gelişen baş dönmesi, işitme kaybı, baş ağırsısı ve denge kaybı gibi sorunlar varsa tehlikeli boyutlarda olabilir.
Elma sirkesi kulak çınlamasına birebir olarak bilinmektedir. Günde 3 ya da 5 damla olmak üzere kulağınıza damlatabileceğiniz elma sirkesi duyma sorununa da oldukça iyi gelmektedir.
Psikolojik kulak çınlamasının nedenleri arasında stres, kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklar yer alır. Psikolojik kulak çınlaması gerçek bir işitsel rahatsızlık olmadığından, bu durumdan rahatsız olan kişiler stres yönetimi ve psikolojik destek sayesinde bu sorundan kurtulabilirler.
Panik atak belirtileri…
Yukarıda sayılan belirtilere ek olarak panik ataklarında kulak çınlaması, boyun ağrısı, baş ağrısı, kontrolsüz çığlık atma, ya da ağlama görülebilir. Görüldüğü üzere bu belirtilerden bir ya da birkaçının aniden başlaması, kişinin durumunu felaket şeklinde algılanmasına yetebilmektedir.
Nabız atımına benzeyen kulak çınlaması genellikle baş veya boyun damarlarında meydana gelen bir problemin belirtisi olarak değerlendirilir. Damar tıkanıklığı, yapısal bozukluklar ya da damarsal tümörler bu kulak çınlamasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri