Balık baştan kokar atasözünün TDK sözlüğüne göre anlamı şudur; Yapılan bir işte aksaklığın başta olanlardan kaynaklandığını anlatan bir sözdür. Yani aksaklığın asıl nedeni baştadır anlamında kullanılır.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "balık baştan kokar" atasözü; "Baştakilerin tutumu bozuk olan toplumda her şey bozuk olur" anlamına gelir. Bu atasözü, kötü bir işin, yönetici, baş durumunda olanlardan başladığını, yöneticilerinin tutumu bozuk olan toplumda her şeyin bozuk olacağını anlatır.
Kısaca balık baştan kokar atasözünü açıklayacak olursak en net cümle bir tutumun, davranışın yanlış olması devamını da yanlışa sürükleyecektir. Yani olumsuzluklar süregelmeye devam eder, nasıl başlarsa öyle gider.
Balık Baştan Kokar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir işte aksaklık başta olanlardan kaynaklanır.
BALIK BAŞTAN KOKAR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Bir işte aksaklık başta olanlardan kaynaklanır. Göle Su Gelinceye Kadar Kurbağanın Gözü Patlar atasözünün anlamı demek?
İlgili 40 soru bulundu
Bu atasözlerinden birisi ise Mum dibine ışık vermez atasözüdür. Mum dibine ışık vermez atasözünün anlamı aşağıda belirtilmiştir. - Konumu ve yapısı gereği ışık saçan mum, kendi dibini aydınlatamaz. Güçlü kişiler de uzaktaki kişileri çokça kollayıp yardım ettikleri kadar kendi yakınlarına yarar sağlayamazlar.
Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır sözü sık sık kullandığımız bir atasözüdür. Tatlı dil ile gönül almanın ne kadar kolay olduğunu anlatan bir atasözüdür.
Damlaya Damlaya Göl Olur Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? TDK'ya göre Damlaya Damlaya Göl Olur; “ Ufak ufak biriken şeyler, yeri geldiğinde gözle görülür bir büyüklüğe ulaşacağı için küçümsenmemelidir” manasında kullanılan bir söz. Bugün az ar azar biriken şeyler, yarın birikerek dağ gibi bir niceliğe sahip olur.
Büyük Balık Küçük Balığı Yutar atasözü genellikle iş dünyasında kullanılır. Büyük balık ile nüfuzu güçlü, zengin kişiler tanımlanırken, küçük balık ile fakir ve çevresi geniş olmayan insanlar anlatılır.
Açıklama: kötü bir işin,yönetici, baş durumda olanlardan başladığını, yöneticilerin tutumu bozuk olan toplumda her şeyin bozuk olacağını anlatır.
KAÇAN BALIK BÜYÜK OLUR TDK SÖZLÜK ANLAMI
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "Kaçan balık büyük olur" atasözü; "insan, elden kaçırdığı küçük bir olanağı gözünde büyütür, onun çok önemli olduğunu söyler durur" anlamında kullanılır.
Yarın daha önemli bir iş çıkabilir ve bugünkü işten önce onun yapılması gerekir, bugünkü iş yine gecikecek ve başka işler bugünküne ekleneceğinden hepsini yapmaya vakit yetmez.
Mum Dibine Işık Vermez Atasözünün Anlamı Nedir? (
Güçlü kişiler uzaktaki kişileri koruyup kollayıp fayda sağladığı kadar kendi yakınlarına yarar sağlamazlar. Bir kimse başkalarına bol bol yaptığı yardımı etrafındaki yanı başındaki kişilere yapmazlar. Etkili bir kişi kendi yakınlarına yardımcı olamaz.
Kötü günler için paramızın bir kalanını saklayıp kötü günde kullanmalıyız.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
Üzümünü ye bağını sorma atasözü Türkçe içerisinde en yaygın kullanılan ve değerli atasözleri içerisinde gelmektedir. Anlamı ise bazen birtakım ürünlerden ya da nimetlerden sorgulamadan yararlanmak gerekir. Bunu her zaman araştırmak ve öğrenmeye çalışmak iyi değildir.
Her ağaçtan kaşık olmaz - Vikisözlük.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "Armut dibine düşer" atasözü; "Kişiyi dünyaya getiren ve yetiştiren ebeveynleri kimse çocuk da onlar gibi olur" anlamında kullanılır.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
-Acıkan yanağından,susayan dudağından belli olur. -Ah alan onmaz, ah yerde kalmaz. -Ak köpeğe koyun diye sarılma. -Akıl yiğide sermayedir.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir. Çivi çiviyi söker ve denize düşen yılana sarılır sözü de sık sık kullanılır.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri