Önce kurumasının nedenlerini anlatalım. Böreğiniz doğru ısılarda pişmezse, yufkalarınız yeterince taze değilse, üzeri açık bir şekilde beklediyse ya da yufkalar çok yumuşaksa ve yeterince malzeme kullanılmadıysa bu sorunları yaşamanız olası. Böreklerinizin kurumaması için kullanacağınız ilk malzeme süt olmalı.
Yapmanız gereken şey tencereye bir miktar su koymak ve suyu kaynatmak. Sudan buhar çıkmaya başladığında tencerenin üstüne bir süzgeç koyun. Bu süzgeç su buharının yukarı çıkmasını sağlayacak ve böreklerin düşmesine engel olacaktır. Süzgeci yerleştirdikten sonra kuru böreklerinizi süzgecin üzerine yerleştirin.
-- Börek piştikten sonra dinlenmesi için fırında bekletmeyin. Ayarını kapatmış olsanız bile içi sıcak olacağından böreği kurutacaktır. -- Börek piştikten hemen sonra tepsiyi fırından çıkarıp tezgah üzerine alın. Mümkünse tepsinin üzerini tamamen örten biz bezi ıslatın ve hafif sıkın.
Un, su, tuz, daha yumuşak olmasını sağlamak için yoğurt ya da süt. Bu hamurlarda maya ya da kabartma tozu kullanmanıza gerek yok. Tarifinizde belirtilmemişse ilave etmeden tam kıvamında bir hamur elde edebilirsiniz. Özellikle incecik açmak için börekler için özel üretilmiş unları kullanmanızı öneririz.
Fırından aldıktan sonra böreğimizin üzerine yumuşak olması için su serpelim ve üzerini temiz bir bezle örterek dinlendirelim. Böreğimiz servise hazır.
İlgili 32 soru bulundu
Böreklerinizin kurumaması için kullanacağınız ilk malzeme süt olmalı. Oda sıcaklığındaki sütü yufkalarınızın ya da milföy hamurlarınızın arasına sürebilirsiniz. Yağ sürmek de böreklerinize hem lezzet katacaktır hem de pişerken kurumamalarına yardımcı olacaktır.
Akşam Yap Sabah Pişir O Kadar Kolay Ki Hep Yapacaksınız Rulo Börek. Hazır yufkadan şahane bir börek yaptım. Sosunu dökün kaldırın buzdolabına misafiriniz geleceği zaman pişirin. Hem pratik hem lezzetli bir börek oldu.
Un, yumurta, sıvı yağ, tuz ve su karıştırılır, güzel bir hamur yapılır. Hamur 6 bezeye ayrılır. Bezeler servis tabağı büyüklüğünde açılır. Üstüne erimiş tereyağı sürülür ve hamur katlanır.
Unu kabın ortasında boşluk bırakacak şekilde dökün. Ardından yumurta, sıvı yağ, sirke, su ve tuz eklenerek hamur kulak memesi kıvamına gelene dek yoğrulur. Kıvamı yumuşatmak için su katılaştırmak için de un kullanabilirsiniz. Hamuru yaklaşık yarım saat yoğurduktan sonra 1 saat dinlenmeye bırakmalısınız.
- Börekler fırında 180 ile 200 derece arasında pişirilmelidir. Eğer fırın derecesini 180 dereceye ayarlamışsınız böreğini mutlaka 30 dakika boyunca pişmelidir. - Eğer fırın sıcaklığı 200 derece şeklinde ayarlanmışsa böreğin pişme süresi 20 ya da 25 dakika arasında olacaktır.
Böreği fırında pişirme derecesi ise 180 derece ile 200 derece arasında değişkenlik gösterir. Eğer fırını 180 dereceye ayarlanmış iseniz, o zaman 30 dakikalık bir süre yeterli gelebilir. Ancak eğer 200 derecede böreği pişirmek istiyorsanız, o zaman 20 veya 25 dakikalık bir zaman dilimi yeterli gelir.
Bu aşamada hamurun üzerinde hava kabarcıklarının oluşması hamurun kıvamını bulduğunun göstergesidir. Tepsi böreğini fırına koymadan önce kesmek daha sağlıklıdır. Aksi durumda böreğin piştikten sonra kesilmesi özellikle üst bölümündeki yufkaların parçalanmasına ve iç malzemesinin dağılmasına yol açabilir.
Ancak böreği fırına koymadan önce acele etmemelisiniz. Böreği buzdolabında yaklaşık 1 saat bekleterek malzemelerin dinlenmesini sağladığınızda ve sosunu çekmesini, iç harcın iyice oturmasını beklediğinizde böreğiniz tam kıvamında pişecek ve çok daha lezzetli olacaktır.
Yavaş yavaş su ekleyip yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. İsteğe bağlı sıvı yağ katın. Üzerini strec film kaplayıp bi kenarda yarım saat bir saat dinlendirin.
Börek soğuduktan sonra saklama kabına ya da buzdolabı poşetine sarılarak dondurucuya koyulmalıdır. - Pişirmediğiniz böreği buzdolabında tutarsanız bozulma süresini en aza indirmiş olursunuz. Yalnız bunu yapmadan önce büyük bir tepsinin içinde dilimler birbiriyle temas etmeyecek biçimde 1 gün bekletilmelidir.
Hamuru parmaklarınızın arasında yoğurarak veya ellerinizin arasında yuvarlayarak yumuşatmayı deneyebilirsiniz. Hamuru ısıtın. Hamuru biraz ısıtmak için düşük dozda mikrodalgaya atabilirsiniz, sıcak güneş alan bir kısma koyabilirsiniz. Hamur ısıyla yumuşar ve soğukla sertleşir.
Böreğinizin hamurunu kendiniz hazırlıyorsanız...
-- Hamurunuzun daha kolay kıvam alması ve pişerken çıtır çıtır olması için yoğurma sırasında içine süt katmayı ihmal etmeyin.
Börek yapmak istiyorsanız hamurun içerisine birkaç damla limon ekleyin, böylelikle hamur daha ince açılır ve piştiğinde çok daha çıtır bir börek yiyebilirsiniz.
Hazır yufkadan bir börek hazırladığınız da tadının ev yapımı börekler kadar lezzetli olmasını istiyorsanız mutlaka sütlü, sodalı bir sos hazırlayın ve yufkalarınıza sürün. Bu şekilde hem çıtır çıtır olacaklar hem de güzelce kabaracaklar. Onun dışında yağda kızartılan böreklerin hamuruna da soda ilave etmenizi öneririz.
Ayrıca böreğinizi fırından almadan önce altının pişip pişmediğini kontrol etmeyi unutmayın. Böreğinizi fırınınızın orta kısmına yerleştirdiğinizde böreğiniz alttan ve üstten eşit bir şekilde pişecektir.
Börekler, fırında yaklaşık 20 ile 40 dakika arasında pişer. Yani ortalama, yarım saat denilebilir. Fırın, 180 ya da 200 derece olmalıdır. Fırının derecesi 180 ise 30 dakikada, 200 derece ise 20 dakikada börekler pişer.
Zeytinyağlı Çıtır Börek Tarifi Nasıl Yapılır? Soğanı rendeleyip hafif kavuruyoruz üzerine rendelediğimiz patatesi atıyoruz baharat ve tuz ekleyip hafif kavuruyoruz. 1 bardak zeytinyağı ve çeyrek su bardağı suyu karıştırıp biraz katılaşmasını sağlıyoruz. Yufkayı tamamen açıp içine zeytinyağlı suyumuzu sürüyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri