1. adım: Balıkları güzelce temizleyin Derin dondurucuya kaldırmak için aldığınız balıkları da öncesinde tıpkı hemen pişireceğiniz balıklar gibi temizlemeniz gerekiyor. Çünkü balığın iç organları çok kısa sürede bozulabiliyor.
Dondurma-çözdürme işleminden sonra balıkları tekrar dondurucuya atmak bakteri oluşmasına yol açar. Bu da gıda zehirlenmelerinin başlıca nedenlerinden biridir. Temizleyip yıkadığınız balıkları, naylon torbayla birlikte buzluğa atmayın. Bu işlem balıkların hava almasını önler.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır.
balıkları dondurmadan önce temizlemek gerekir ama hamsi, sardalya gibi balıklar temizlenmeden buzluğa konulmalıdır. dondurma işi mümkünse 2-3 saat 0 -4 derecede sonra buzlukta olmalıdır, mümkünse tatlı suyla yıkamadan deniz suyuna soktuktan sonra dondurulmalıdır.
Temizlenerek dondurulan balıkların taze kalma süresi daha uzundur. Ancak 6-8 aydan fazla dondurucuda kalmayacaksa balığı hiç yıkamadan yani deniz tuzu üzerindeyken, temizlemeden ve bütün halde dondurabilirsiniz. Eğer uskumru veya palamut gibi yağlı bir balıksa temizlemeden bütün halde dondurulması tavsiye edilir.
İlgili 25 soru bulundu
Et ve tavuk gibi ürünlere benzer şekilde, çiğ balığın pişirmeden önce yıkanması önerilmez. Çünkü bu yiyecekleri yıkadığınızda bakteriler lavabo başta olmak üzere mutfağınızın her yerine yayılacaktır. Yıkama suyu, lavabonuzun çevresine 3 metreye kadar bakteri sıçratabilir.
Temizlenmiş, yıkanmış balıkları naylon torba içinde saklıyorsunuz. Halbuki bu durum balığın hava almasını engelleyecektir. Bunun yerine streç filme sarılı olarak buz içinde yatırarak saklamak daha doğru olacaktır.
Torbada Saklama;
Temizleyip yıkadığınız balıkları, naylon torbayla birlikte buzluğa atmayın. Bu işlem balıkların hava almasını önler. Bunun yerine temizlediğiniz balıkları streç filme sarın ve buz üzerinde yatırarak saklayın.
Büyük ya da küçük balık fark etmeksizin balıklarınızı derin dondurucuya atmadan önce tuzlama işlemi yapmak gerekir. Bu işlem balıkların tazeliklerini, diriliklerini korumak için önemlidir. Temizleme ve tuzlama işleminden sonra, balıklarınızı porsiyonlara ayırın ve kilitli poşet ya da buzdolabı poşetlerine koyun.
Eğer dolabınızın buzluk kısmına koyacaksanız -5 derecelik ayar ile 12-14 gün arası tazeliğini koruyabilir; soğuk raf kısmına koyacaksanız da balığınızı dolabınızın +5 derece olması durumunda 3 gün boyunca saklayabilirsiniz. Pişmiş balık dolapta kaç gün dayanır?
Fırında pişirmekten veya haşlamaktan biraz daha karmaşık olsa da, donmuş somonu ızgara yapmak veya tavada kızartmak hala çok basit ve haftanın herhangi bir gecesi tamamen yapılabilir.
Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Eğer yazın oda sıcaklığında bekletecekseniz bulunduğunuz ortamda klima olmalıdır. Eğer bekletme süreniz 20 saati geçecekse temizlenerek buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının normal katında (buzluk kısmı değil) 3 gün dayanabilir. Buzlukta ise buzdolabının cinsine göre değişiklik gösterir.
Balıkları dondurucudan çıkarıp hızlıca soğuk su dolu bir kovaya batırıp çıkarın. Daha sonra hemen tekrar hızlı bir şekilde poşetleyip buzluğa kaldırmanız gerekiyor. Bu yapacağınız işlem balıkların üzerinde bir tabaka ince buz oluşmasını sağlayarak daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olacaktır.
Deep-freeze"lerde saklama süreleri hamsi, sardalya gibi küçük balıklar için 3 ay, 3 ila 4 adedi bir kilo gelen çipura,lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 ay. Beheri 1 kilodan büyük balıklar için ise 6 ila 8 aydır. -25°C'lık "deep-freeze"lerde ise bu süre yaklaşık %50 artar.
Hangi balık nasıl temizlenir? Pulsuz ve küçük boydaki balıkları temizlerken bıçağa gerek yoktur. Balığı sol avucunuzun içine alıp, sağ elinizin işaret ve başparmağı ile balığın kafasını koparın ve sonra başparmağınızı karnına sokup yararak temizleyin. Ardından bol suyla iyice yıkamanız gerekir.
Bayat balık suda havada kalır. Taze balığın ağız kısmı genelde kapalıdır. Bayat balığın ağız bölümü açılmaya başlar. Taze balıkta, doku kılçıklarından daha zor ayrılır.
Özellikle son yıllarda kullanımı yaygınlaşmaya başlayan no-frost buzdolaplarında sistem hava üfleyerek çalıştığı için balıkların derisini çok çabuk kurutabilir. Bunu önlemek için ya kapaklı kaplarda dolapta muhafaza etmemiz ya da en güzeli kalın bir gazeteyi ıslatıp balığın üzerine örterek muhafaza etmemiz uygun olur.
Kalın dondurulmuş balık dilimlerinin pişirilmesi uzun zaman alacaktır, ancak bunları folyo veya yağlı kağıt poşetlere sararak bu süreyi azaltabilirsiniz. Balığın içindeki buz kristalleri buharlaşarak paketin içinde kalacak ve balığın daha çabuk pişmesine yardımcı olacaktır.
Çiğ balık derin dondurucu özelliği olmayan normal buzluklarda yaklaşık 40 – 45 gün dayanır. Ancak derin dondurucu özelliği olan buzdolaplarında ise ortalama 6 ay süre ile saklanmaktadır.
Balıklar buz dolabının buzluğunda sağlıklı olarak 1 hafta. Balıklar derin veya dikey dondurucuda 3 ay durabilir.
Balık da tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybediyor. Ancak daha da önemlisi hijyenik açıdan risk taşıması. Bu risklerden kaçınmak için balığı mutlaka pişirdiğiniz sıcaklıkta ısıtmalı ve bir kereden fazla ısıtma işlemini tekrarlamamalısınız.
Balık Yedikten Sonra Vücutta Kızarıklık, Ateş Basmasına Dikkat! Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Buzluktan çıkan balık tavuk ya da ete oranla daha kısa sürede yani 2-3 saat gibi bir zamanda çözülecektir.
Balık, temizlenmesinin ardından 3 gün tuzlu ve buzlu suda bekletiliyor. Ardından lakerdanın en önemli kısmı olan tuzlama işlemine geçiliyor. Tuzlanan balıklar, buzdolabına kaldırılıyor. Dinlenmeye alınan balıklar, daha sonra saklama kaplarına konularak hazır duruma getiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri