Ayrıca; balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürüp 2 saat kadar beklettikten sonra ızgara yapın. Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
Kalınlığı 3 cm'nin altında olan balıklar ya da büyük balıkların takozu veya filetosu tercih edilmelidir. Genel olarak kızartma sıcaklığı 165-195°C aralığında olmalıdır. Isının bu belirtilen sıcaklıkların altında olması kızartılan balıkların fazlaca yağ çekmesine ve çıtır olmamasına neden olur.
Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır. Çünkü kızartmanın esası balığın suyunu içinde bırakarak kızartma yağının ısısının balığa geçmesini sağlamaktır.
Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler. Ayrıca bu karbonatlı suyu pişirme işleminden sonra tavayı yıkamak için de kullanabilirsiniz. Tavanızda balık kokusundan eser kalmaz.
Tuzlu Balık - Van
Genellikle avlanmanın yasak olduğu bahar ve yaz ayları için hazırlanır. Temiz suyla yıkanan balıkların suyu iyice süzüldükten sonra geniş bir leğende tuzlanarak her gün karıştırmak suretiyle üç gün bekletilir.
İlgili 30 soru bulundu
Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır. Un topakları kalın olursa tavada yanar ve balığın lezzetini bozar" diye konuştu. Kızartma balıklarının ne az ne de fazla pişirilmesi gerektiğini anlatan Çimşit, "İyi bir kızartmanın rengi altın sarısı görünümünde olmalıdır.
Tuz katı kalın olmalı, balık bir tuz tepesinin altında kalmalı. Arzuya göre üzerine limon dilimleri yerleştirdikten sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40-45 dakika kadar pişirin. Pişirme süresi tamamlandığında tuz katmanı hafif bir renk almış ve sertleşmiş olmalı.
Öncelikle balıkları kızartırken başka bir tenceye su ve sirke koyup kaynatırsanız, balık kokusunun ortama yayılmasını engellersiniz. Aynı şekilde balıkları kızarttıktan sonra biraz suyun için sirke yada limon suyu, defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil koyarak da kaynatabilirsiniz.
Ocakta kısık ateşte limon kabuğu yakabilirsiniz. Balığınızı kızartırken yandaki ocakta bir tencerede sirkeli su kaynatabilirsiniz. Balığınızı kızarttıktan sonra tavanızı bekletmeden yıkamalısınız.
Aldığımız balıklar bir güzel yıkanır ve tuzlanır sonra yanmaz bir tavaya yağlı kağıt serilir. Yağlı kağıdın üzerine birkaç damla zeytinyağı damlatılıp kağıdın her tarafına dağıtılır. Balıkların üzerine biraz zeytinyağı gezdirilir ve aynı şekilde yağlanmış yağlı kağıt ile üstü kapatılır.
Balık pişirirken her zaman derili tarafı altta gelecek şekilde hafif yağlanıp pişirilmesi tava veya ızgaraya yapışmasını ve dağılmasını engelleyecektir.
Balık genelde una bulanıp yağda kızartılır ama uzmanlar bunu çok tavsiye etmiyor. Balık, protein yönünden zengin olduğu için yağda kızartılınca proteinini kaybeder ve besin değeri düşer. Balık kendisi kadar yağ çeker ve bu da kalori miktarının artmasına neden olur.
Balık, ızgara, kızartma, sığ kızartma, fırında, rosto ve sote yöntemleriyle pişirilebilir. Izgara: İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır. Yoksa ızgaraya yapışır. 2-3 saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürüp bekletilirse daha lezzetli olur. Pişirirken çatlamaması için ise iki yanı bıçakla çizilir.
Şayet balık bütünse pişip pişmediğini anlamak çok kolaydır. Sırt yüzgecini çektiğinizde kolayca kopuyorsa balık pişmiş demektir. Eğer kopmuyorsa biraz daha pişirmeniz gerekir.
Tavaya yetecek kadar balığın bir arada kızartılması önemlidir. Balık kızartırken ısı ayarı ile oynanmamalıdır. Yağın soğuması balıkların daha fazla yağ çekmesine neden olacağından balıkların aynı ısıda piştiğine dikkat edin. Balıklar tek tek çevrilmemeli birkaç balık bir arada çevrilmelidir.
Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur. Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir. Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
Hamsileri ayıkladıktan sonra soğuk suyla yıkayıp bir süzgeçle iyice suyunu süzün. Tavada sıvı yağı kızdırın. Suyu süzülen hamsileri tuzla karıştırdığınız mısır ununa bulayıp kurukları iç tarafa gelecek şekilde tavaya dizin. Alt tarafları kızardıktan sonra bir başka tava ile ters yüz edin ve diğer tarafını pişirin.
Ben balığı unlayıp kızartacaksam genelde mısır unu kullanırım ama elinizde mısır unu yoksa normal un da kullanabilirsiniz.
Kapaklı tavaları kullanamam diyorsanız; çift taraflı ve kilitli pratik tavaları alabilirsiniz. Genellikle balık tavalarında olması gereken özellikleri, listemizde hatırlatalım. Balığın yanmadan ve yapışmadan pişmesi için tavanın granit, döküm ya da teflon olması önerilir.
-Teflon bir tava içerisine bir veya 2 yemek kaşığı siyah kuru çay koyun ve bu çayı kavurun . Artık tavadan duman çıktığını gördüğünüzde altını kapatabilirsiniz. -Bir tava içerisine toz vanilya koyup kavurmak da koku için faydalı olacaktır. Ocağın altı kapatıldığında vanilya kokusu daha ağır basacaktır.
Pişirme işleminden sonra mutfakta bir tencere içine su ve bir miktar sirke veya limon suyu, defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil gibi hoş ve güçlü kokulara sahip bitkileri ekleyip kaynatarak evinize sinen balık kokusunu yok edebilirsiniz.
Balıkları pişirdikten sonra, pişirdiğiniz kabı bekletmeden yıkamanız gerekir. Ancak bu işlemi sıcak suyla değil, soğuk suyla yapmanız da önemli. Sıcak su, balık kokusunun yayılmasına neden olur. Koku tavadan çıkmıyorsa, yıkadığınız tavayı ocağa alarak içerisindehazır kahve veya Türk kahvesi kavurabilirsiniz.
Fırında balık pişirme yöntemlerinden birisi de balığı tuzla kaplayarak pişirmektir. Bu şekilde balıklar hem daha yumuşak ve lezzetli olur, hem besin değerlerini kaybetmez, hem de yağda pişirilen balıklar gibi mideyi yormaz.
Balığın uzun süre bekletilmesiyle yapılan lakerda nedir güvenilir mi, bozulma riski olabilir mi gibi tereddütleriniz olabilir. Lakerda aslında kabaca balığı tuzla pişirme yöntemidir ve şeflerin de severek hazırladıkları bir meze türüdür. Şimdi, hep beraber lakerdayı tanımaya başlayabiliriz.
Üreme mevsimi dışında avlanan balıkların dokularındaki su oranı daha azdır ve bu sayede daha az tuz kullanılarak daha uzun süre saklama koşulları elde edilebilir. Doğru tuzlama yöntemleriyle uzun süre bozulmadan kalan inci kefalinin yöre halkının beslenmesinde önemli bir yeri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri