Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır. Un topakları kalın olursa tavada yanar ve balığın lezzetini bozar" diye konuştu.
1.Glüten İçermez
Günümüzde vücut sağlığının baş düşmanlarından biri sayılan glüten, mısır ununda bulunmaz. Mısır unu, glütenden uzak durmak isteyenler ve çölyak hastaları için sağlıklı bir alternatiftir. Siz de beyaz un ya da buğday unu gibi seçeneklerin yerine mısır unu kullanabilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Mısır unu yerine kullanılabilecek pek çok kıvam arttırıcı madde vardır. Beyaz un, pirinç unu, mısır nişastası, tapyoka unu, guar zamkı ve sorgum unu, koyulaştırıcı maddeler için birinci sınıf çözümlerdir.
Tavada mısır unlu palamut kızartmasını yanında bol yeşillikli bir salata ile servis edebilirsiniz. Tavada mısır unlu palamut oldukça lezzetli bir balık kızartmasıdır. Palamutu bu şekilde yapabileceğiniz gibi arzu ederseniz fırında da pişirebilirsiniz.
Bu da balığın un, kızartma bulamacı ve tempura gibi karışımlara batırılarak kızartılmasıyla mümkün olur. Böylece balığın besin değerinin kaybolması engellenir, balık eti yüksek ısıdan korunur, nem kaybı azalır ve yağ emmesi önlenir.
İlgili 33 soru bulundu
Balık kızgın yağa yavaşça dizilmeli
Fevzi Çimşit, mısır unu kullanımına da değinerek, "Balığımızı mısır ununa bulamadan önce unu mutlaka kontrol etmeliyiz. Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır.
Ben balığı unlayıp kızartacaksam genelde mısır unu kullanırım ama elinizde mısır unu yoksa normal un da kullanabilirsiniz. O şekilde de çok güzel olur.
Balıkları tek tek mısır ununa arkalı onlu buluyoruz ve tavaya diziyoruz. Altı kızarınca bir tabak yada kapakla ters çeviriyoruz ve diğer tarafını kızartıyoruz. Üzerine sıcakken yarım limonun suyunu gezdiriyoruz servise hazır.
Hamsinin orta kılçıklarını ayıklayın. Her birini mısır ununa batırıp tavaya dizin. Kısık ateşte kapağını kapatıp pişirin ve servis yapın. Karadeniz'in simgesi hamsi Marmara'da da bulunur.
Balık unu yapımı için sadece taze hamsi kullanılmaktadır. Taze hamsi buharla kurutulup değirmenden geçirilir, yağı alındıktan sonra yüksek protein değerlerine sahip balık unu olarak kullanıma hazır hale getirilir.
Suyu süzülen balıklar tuzlanıp unlanır ya da tuz ve karabiber karıştırılmış una bulanarak kızartılır. Beyaz etli balıklar unlanmadan önce süte, küçük ve siyah etli balıklar da biraya batırılırsa çıtır çıtır olurlar.
Mısır unu - Artvin
Mısırın öğütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır. Bazı Kullanım Alanları: Ekmek yapımında kullanılır. Başka tür unlarla karıştırılıp hamur işi yapımında kullanılır. Dolgu macunu, yapıştırıcı olarak kullanılır.
Hamsi unlanarak kızartılır. Buğday unu, mısır unu gibi ama nişasta da kullanılabilir. Nişastaya bulanarak kızartılmış balıklar daha bir çıtır çıtır olur.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Undan bahsedecek olursak, aynı şeker ve tuz gibi gereğinden fazla tüketildiğinde oldukça zararlıdır. Beyaz un oluşum aşamasına kadar birçok işlemden geçtiği için posa, vitamin, mineral neredeyse yok denecek kadar azdır. Aynı rafine şeker gibi hızla emilip kana geçiyor ve kan şekerinde ani dalgalanmalar yaratmaktadır.
Mısır unu doğal olduğu için genel olarak herhangi bir zarar teşkil etmez. Fakat elbette her türlü besin kaynağı da olduğu gibi, mısır ununu yoğun şekilde kullanmak birtakım problemler meydana getirebilmektedir. Özellikle kan şekerini yükselttiği için diyabet hastalarının çok fazla kullanmaması gerekir.
Fırın tepsisinin içerisine pişirme kağıdı serelim üzerine mısır ununa buladığımız hamsileri dizelim. Resimde göründüğü gibi. Sonrasında üzerilerine fırçayla sıvı yağ sürelim. Fırını 180 dereceye ayarlayalım, 30-35 dakika arası kontrol ederek pişirelim.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine balıkları tek tek baharatlı mısır ununa bulanıp dizilir. Kuru olmaması için bir çay bardağı sıvı yağı balıkların üzerine gezdirilir. Daha sonra fırça ile hamsilerin üzerine tamamen yayılır. 180 derecede ısıtılan fırında yirmi dakika çıtır çıtır kızarana kadar pişirilir.
Ayıklayıp yıkadığınız hamsileri süzgece koyup bekletiyoruz ve tuzluyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine balıkları tek tek mısır ununa bulayıp güzelce diziyoruz. Dizme işlemi bitince sıvı yağı balıkların üzerine gezdiriyoruz . Daha sonra yumurta fırçası yardımıyla balıkların tamamen üzerine yayıyoruz .
Temizlenmiş olarak alınan balıklar güzelce yıkanır suları süzülür ve tuz ile ovulur. Daha sonra mısır ununu bulanarak tavaya yağ koyularak kızdırılır. Kızan yağa balıklar yavaşça koyulur ve arkalı önlü yaklaşık beşer dakika pişirilir.
Balık için en sağlıklı pişirme yöntemleri olarak sırasıyla, vakumla pişirme, mikrodalga, fırınlama ve buharda pişirme öne çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra yağda kızartma, balığın içerisindeki faydalı yağ asitlerini ve D vitaminlerini en aza indiren yöntem olarak görülüyor.
Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır. Çünkü kızartmanın esası balığın suyunu içinde bırakarak kızartma yağının ısısının balığa geçmesini sağlamaktır. İyi bir kızartma çıtır çıtır ve altın sarısı renkte olmalıdır.
Buğday unu ya da beyaz un yerine kullanılabilir ve sağlık için de tercih edilebilir. Vegan beslenme çeşidinde protein ihtiyacını karşılamak için mısır unu tüketilebilir. Protein için güçlü bir alternatif olan mısır unu ile günlük protein ihtiyacı karşılanabilir.
Hamsi tava mısır unsuz yapılır mı? Hamsi tava mısır unsuz hazırlanabilir.
Mısır Unlu Çıtır Patates Kızartması Tarifi Nasıl Yapılır? İlk olarak patatesler soyulur, yıkanır, doğranır büyük bir kaseye konur. Tekrar ayrı bir borcam da mısır unu, kırmızı biber, kimyon, karabiber, kekik konur karıştırılır. Ardından doğranan patatesler mısır unlu karışımla harmanlanır ve kızgın yağda kızartılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri