Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Domatesin anavatanı neresidir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Domatesin anavatanı neresidir?

Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Domates ülkemize nereden geldi?

Bayraktar (1953) ve daha sonra Oraman'ın (1968) bildirişlerine göre domatesin Türkiye'ye gelişi 1770'ler civarına rastlamakta- dır. Önce Akdeniz Bölgesi'ne muhtemelen Adana'ya giren domates daha sonra İstanbul'a ve Marmara'ya geçmiş ardından da diğer bölgelerimize dağılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turktob.org.tr

Domatesin ana vatani neresi?

domatesin anavatanının Güney Amerika'nın orta ve güney kısımları olduğunu bildirmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Domates ilk ne zaman bulundu?

Anavatanı Güney Amerika olan domates, And Dağları'nda Aztekler tarafından keşfedildi. 1500'lü yıllarda Meksika'nın İspanyollar tarafından istila edilmesiyle de “Dünya Turu” başladı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tat.com.tr

Osmanlı mutfağında domates var mı?

Osmanlı, domatesi ABD'den değil İtalya'dan öğrenmiştir. Bu dönemde sadece yeşil domatesler tüketilmiş, kızaranların bozulduğu düşünülerek atılmıştır. Ayrıca uzun yıllar boyunca Anadolu'da sadece çeri domates üretilmiş ve tüketilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: onedio.com

Atalarımız neden domates yemezdi? | Domates zehirli mi?

İlgili 21 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Ilk domates yiyen padişah kimdir?

Barker'ın, İngiltere'den gelirken yanında getirdiği domates tohumlarıyla Türk mutfağı domatesle tanışıyor. Ordusuyla Sina Çölü'nü geçebilecek kadar heybetli olan Yavuz Sultan Selim Han'ın, bizim için günlük bir yiyecek olan domatesin tadını bilmeden bu dünyadan ayrılması hakikaten şaşırtıcı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

Domatesi kim icat etti?

Bolivya ve Peru'da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksika'da yetiştirilip, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra Avrupa'ya gemilerle gönderilmiştir. İtalyanlar sarı renginden ötürü onu altın elma olarak adlandırdı, ama çok geçmeden kırmızı türleri ortaya çıktı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Domates yemeyen padişah kimdir?

Mesela cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman domatesin tadını hiç bilemedi. Domatesteki A, B ve C vitaminlerinden, içindeki flavonoidlerden, potasyum ve demir minerallerinden ve en önemlisi birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan likopenden faydalanamadı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Osmanlıya salça ne zaman geldi?

Domates adı İspanyolca tomateden, gelmektedir, Osmanlıya salça ne zaman geldi? Ahmet döneminde Damat İbrahim Paşa'nın aylık olarak tuttuğu 1723 yılındaki masraf kayıtlarında rastlıyoruz. Domatesi Osmanlı'ya tanıtan ve tohumlarını ilk getiren Halep'te 1799-1825 yılları arasında İngiliz Konsolosu olan John Barker'di.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: 628292253.waterjump.lv

En lezzetli domates çeşidi hangisi?

Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: unileverfoodsolutions.com.tr

Domatesin başkenti neresidir?

Örtü altı sera üreticiliğinin önemli merkezlerinden biri olan Kumluca'da Türkiye'deki domates üretiminin yaklaşık yüzde 15'i gerçekleştiriliyor. Türkiye'de örtü altı sera üreticiliğinde önemli bir yere sahip olan, "Seracılığın başkenti" olarak adlandırılan Kumluca'da en fazla üretilen sebze ise domates.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarimtv.gov.tr

Sebzelerin anavatanı neresi?

İnsan hayatında önemli bir yere sahip olan sebzelerin tarihçesini araştıran uzmanlar dünyanın bilinen en eskisinin bamya, patatesin anavatanının Güney Amerika, patlıcan'ın ise Doğu Asya kökenli ve binlerce yıldır bilinen sebze olduğunu ortaya koydular.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Osmanlıda neden domates yok?

Osmanlı mutfağı saray kayıtlarına ilk olarak yeşil domates kavata adıyla 1700'lerde girmiş ve sadece yeşil domates tüketilmiştir. Kırmızı halinin tüketilmemesinin iki sebebi vardı. Renginin kırmızıya gittiktçe bozulduğunun düşünülmesi ve kırmızı domatesin şeytan meyvesi olarak düşünülmesiydi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: harbiyiyorum.com

En iyi domates nerenin?

Kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale domatesinin hasadına devam ediliyor. 'Çanakkale domatesi' denince akla ilk, Kumkale Ovası gelse de Kösedere ve Tuzla bölgesi de domates yetiştiriciliğinde öne çıkan yerler konumunda.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cumhuriyet.com.tr

Domates en çok hangi ülkede?

Dünya domates üretiminde 2019 yılı itibariyle 62,8 milyon tonluk üretimi ile Çin ilk sırada, 19 milyon tonluk üretimi ile Hindistan ikinci, Türkiye 12,8 milyon ton ile üçüncü ve 10,9 milyon tonluk üretimi ile ABD dördüncü sırada yer almaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arastirma.tarimorman.gov.tr

Patates hangi padişah?

Patates Avrupa'ya İspanyalı fatihlerden Pedro Cieza de Leon tarafından 1570 yılında getirildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evrensel.net

Patates Türk mutfağına ne zaman girdi?

Patatesin ekimi 1540'larda Fransa'da başladı. Patatesi 1590'da ilk olarak botanik literatürüne geçiren İsviçreli botanist Gaspard Bauhin'dir. Osmanlı topraklarında ise 1850'li yıllarda egzotik bir yiyecek olarak İstanbul'da satılmaya başlanan patates, 1890'ların sonunda iyice tanınır olmuştur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bagtarimurunleri.com.tr

Osmanlıya biber ne zaman geldi?

Meksika, Şili ve Peru civarında yaşamış oldukları tahmin edilen antik uygarlık Aztekler'in yazılı belgelerinde ismi geçen biber, Kolomb'un Amerika'yı keşfiyle Avrupa ve Hindistan'a ulaşsa da Osmanlı mutfağında kullanımı 16 ya da 17. yüzyıllara kadar uzanmakta.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: makarna.com.tr

Hangi padişah Gaydi?

Çok büyük bir komutan olan Padişah II. Murat, oğlancılığı protokol kitabı olarak devlet sistemine sokmuştur. Çok içmesiyle ünlü olan bu padişah iyi bir şairdir ve şiirleri onun hoşgörüsünü ve zevke düşkünlüğünü pek açık yansıtır. Sehî Bey, Tezkire (Heşt Behişt) adlı eserinde Sultan II. Murat'tan bir beyit aktarır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: odatv4.com

Osmanlı mutfağında hangi sebzeler?

Anadolu'da yüzyıllardan beri yetiştirilen pırasa, salatalık, kabak, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, lahana, marul, pazı, pancar, turp, havuç, kereviz, börülce, bakla, hatta kuşkonmaz gibi “yerli” sebzeleri, İran yoluyla gelen Hindistan kökenli patlıcan ve daha geç dönemde Güney Amerika'dan gelen yeşil biber, fasulye ve ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: harbiyiyorum.com

Patlıcan türkiyeye ne zaman geldi?

Patlıcanın ilk yetiştiriciliği MÖ 5. yüzyılda Hindistan'da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya, sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Avrupa'ya getirilmesi 16. yüzyılda İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Türkler domatesle ne zaman tanıştı?

Anadolu'da domates ile ilgili ilk kayıtlara 3. Ahmet döneminde Damat İbrahim Paşa'nın aylık olarak tuttuğu 1723 yılındaki masraf kayıtlarında rastlıyoruz. Domatesi Osmanlı'ya tanıtan ve tohumlarını ilk getiren Halep'te 1799-1825 yılları arasında İngiliz Konsolosu olan John Barker'di.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ensonhaber.com

Türkiye'nin en güzel domatesi nerede yetişir?

Avrupa'nın en lezzetli domatesi Tekirdağ'da yetişiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarimtv.gov.tr

Eskiden domatese ne denir?

Akabinde domates ilk kez sultan Abdülmecid döneminde (1839-1861) Anadolu'ya gelmiş, önce frenk elması denmiş, sonraları domates olarak adlandırılmış. İlk domatesler sarı ya da portakal rengindeydi. Osmanlı 'da "frenk elması" denmesinin nedeni de bu olsa gerek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gurmeakademi.com
Önceki makale
Yazın yoğurt neden tutmaz?
Sonraki makale
Korkoto nedir?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT