Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Balıklar genellikle oda sıcaklığında (20 C) 24 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız yerlerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 24 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır.
Ortalama olarak ayıklanmış balığın buzlukta saklama süreleri şu şekildedir; 0 ile -5 derece arasındaki buzlukta 2 hafta boyunca. -18 derece deep freze buzluklarda küçük balıklar ortalama 4 ay, büyük balıklar ortalama 6 ay boyunca saklanır.
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
İlgili 17 soru bulundu
Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur. Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir. Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Tuz, esas itibarı ile etin ya da balığın içindeki suyu (nemi) almak suretiyle koruma işlemini gerçekleştiriyor. Aslında saklama yöntemlerinin hepsi şu ortak prensibe dayanıyor: Eğer balığın dokularında bulunan su oranı azaltılabilirse, o zaman, çok sıcak ortamlarda bile enzimlerin faaliyeti tamamen durur.
Evde ve yaz mevsiminde o akşam yenecek balıklar temizlemeden normal bölmede saklanabilir. Burada unutulmaması gereken nokta balıkları tamamen kapatılabilen cam bir kapla dolaba koymaktır.
Ayıklama işleminden sonra tüm balıkları bir süre tuzlu suda bekleterek temizlenmesini sağlayın, akan suyun altında durulayın. Tuzlu suda bir süre beklettiğinizde üzerinde kalan kalıntılardan temizlenecek olan balıklar için son aşamada akan suyun altında durulama işlemi yapmayı da unutmayın.
Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir. Balık suyu buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda 3-4 ay saklanabilir. Burada unutulmaması gereken şudur: İlk dondurulan balık ilk önce tüketilmelidir. Saklama sadece buzla değil, tuzla da yapılabilir.
Balıkları doğrudan buzluğa atmak da en yaygın olarak yapılan hatalardan. Aslında balıkları öncesinde bir süre buzdolabının içinde bekletmeli, yaklaşık 1-2 saatin sonunda ise derin dondurucuya kaldırmalısınız. Böylece balıklarınızın dokusunu sağlıkla korumuş olursunuz.
Balık da tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybediyor. Ancak daha da önemlisi hijyenik açıdan risk taşıması. Bu risklerden kaçınmak için balığı mutlaka pişirdiğiniz sıcaklıkta ısıtmalı ve bir kereden fazla ısıtma işlemini tekrarlamamalısınız.
Temizlenmiş, yıkanmış balıkları naylon torba içinde saklıyorsunuz. Halbuki bu durum balığın hava almasını engelleyecektir. Bunun yerine streç filme sarılı olarak buz içinde yatırarak saklamak daha doğru olacaktır.
son derece hoş bir tatdır. özellikle ızgara balığı soğuk yemeniz tavsiye edilir. etli balık olması tercih sebebidir. hamsi filan soğuk tad vermez ama lüfer, palamut şöyle biraz salata ile geceyi hafif yiyerek kurtarmaya ve vicdan rahatlatmaya birebirdir.
Balıklarınız İçin En Doğru Çözüm: Arıtılmış Su
Evet, arıtma su kesinlikle kullanılabilir! Akvaryuma sahip herkes, mutfağındaki su arıtma cihazlarını kullanarak balıkları için ideal yaşam alanı oluşturmak konusunda çok önemli bir adım atabilir!
Buzun emilmesiyle oluşan su balıklar üzerinden akarak, birbirine yakın balıklarda da iletim sağlar. Soğuk su balıktaki ısıyı uzaklaştırır ve buz üzerinden akarken tekrar soğutur.
➢Tatlı su balıkları da tuzlu suya atıldığında su kaybederler ve susuzluktan ölürler.
Bayat balığın beklemeden dolayı karnı oldukça şiş görünür. Taze balığın karın kısmı temizdir. Bayat balığın karın kısmından dışkı görünebilir. Eğer karnı buruşmuş bir balık gördüyseniz o balık bayattır.
Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Yapılan araştırmalara göre balık ile süt tüketimi arasında olumsuz sayılabilecek nedenler bulunmamaktadır. Günlük olarak satılan veya taze tutulmuş balıkların, süt ürünleri eşliğinde yenilebileceğine vurgu yapılmıştır.
Bozuk balıkta çok rahat bakteri üreyebilir. Bu durumda balık zehirlenmesi yaşanabilir. Balık zehirlenmesinde vücut birtakım belirtiler gösterir ve bunlar arasında baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, baygınlık gibi çeşitli semptomlar sayılabilir.
- Balığın kuyruğu ve yüzgeci parçalanmamış olmalı. Parçalanma veya çizik varsa balığın bayat olduğuna işarettir. - Kokusu balık kokusu olmalı. Hafif leş kokusu alıyorsanız o balığın bayat olduğunu gösterir.
1 - Kokusu :Taze balıkta deniz kokusu olacak, balığın kendine has kokusu bulunacaktır. Fakat bozuk balığın kokusu ekşimsidir. Eğer balıktan deniz ve yosun kokusu alınamıyor, bunun yerine ekşi bir koku alınıyorsa bozulmuş olduğuna işarettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri