Izgarada ya da tavada balık pişirirken yağın ya da tavanın yeterli ısıda olmaması balık etinin yapışmasına neden olacaktır. Balığın yapışmasını önlemek için pişirmeden önce kullanacağımız ortamın yani ızgaranın, fırının, tavanın ve yağının ısınması çok önemli.
Önce balığı kağıt havlu ile kurulayın. Sonrasında bir kap içine tuz, karabiber, zeytinyağı, limon suyundan oluşan bir karışım hazırlayın. Balığı bu karışımda biraz dinlendirin ve sonrasında süzerek ızgaraya alın. Balık böylelikle ızgara tellerine yapışmayacak, hem de daha iyi kızarıp daha lezzetli olacak.
Balığınızı ızgarada limon dilimin üstüne koyarak pişirin. Balığı limon dilimlerinin üzerine koyarak mangalda pişirirseniz balığınızın mangala yapışmadığını göreceksiniz. Limon diliminin verdiği aroma da balığınıza çok güzel bir tat katacaktır. Dilerseniz aynı çözümü fırında balık pişirirken de kullanabilirsiniz.
Balık tavaları genellikle hamsi, barbun ve sardalye gibi küçük balıklar için kullanılır. Somon ve lüfer gibi büyük balıklar ise genellikle gril tavaları ile pişirilir. Özellikle fileto halindeki balıklar için bu gril tavalar tercih edilmelidir.
Balığı gereğinden fazla pişiriyorsunuz
Balığı aşırı pişirirseniz kuru ve tatsız olacaktır. Balığın rengi hafiften kahverengiye dönene kadar bekleyin, sonrasında ateşten alın. Ayrıca asla çok yüksek ateşte pişirmeyin. Balığın çok hızlı pişen bir ete sahip olduğunu unutmayın.
İlgili 28 soru bulundu
Vantuz balıkları, kafa kısmında bulunan vantuzlar sayesinde köpek balıklarına, kaplumbağalara, memeli deniz canlılarına hatta gemilere dahi yapışarak çok uzun mesafelerde yolculuk edebilme özelliğine sahiplerdir. Zararsız ve aynı zamanda zehirsiz bir balıktır. Ancak yine de eti tüketilmez.
Yağ mutlaka kızgın, 175°C'ye ulaşmış olmalıdır. Bunu test etmenin en iyi yolu küçük bir parça ekmeği yağa atmaktır; ekmek, kabarcıklarla beraber 45 saniye içinde renk alıp yüzeye çıkıyorsa yağ kızartmaya hazırdır. Kızartılacak balığın kenarlarının yarısı ya da üçte ikisi yağla kaplanmış olmalıdır.
Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3'ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır.
Suyu süzülen balıklar tuzlanıp unlanır ya da tuz ve karabiber karıştırılmış una bulanarak kızartılır. Beyaz etli balıklar unlanmadan önce süte, küçük ve siyah etli balıklar da biraya batırılırsa çıtır çıtır olurlar.
Izgarada ya da tavada balık pişirirken yağın ya da tavanın yeterli ısıda olmaması balık etinin yapışmasına neden olacaktır. Balığın yapışmasını önlemek için pişirmeden önce kullanacağımız ortamın yani ızgaranın, fırının, tavanın ve yağının ısınması çok önemli.
Tuz serpilerek bir miktar bekletilir. Bir kap içerisine yumurta maden suyu ve 3 çorba kaşığı un ile bir mayi hazırlanır. Diğer bir kaba kızartmak için un konur. Tavada kızdırılan sıvı yağ içerisine balık önce una sonra yumurtalı maden suyuna batırılır .
Tuzunu serpin. Elektrikli ızgarada yaklaşık 15-20 dakikada arkalı önlü pişirin. Balıklar pişerken salata da hazırlandığında soframız hazır demektir.
Teflon tavalar, yapışmaz bir malzeme ile kaplanmış bir pişirme kabı türüdür. Pişirmeyi ve temizlemeyi kolaylaştırır.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur. Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir. Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
Balıkların iyi kızarması için önce yıkayıp kurulayın, una bulamadan önce süte batırın. Balığın çıtır çıtır kızarması için, önce biraz sütün içine batırın. Sonra unlayın ve tavaya atın.
Balığı ızgaraya atmadan önce, kâğıt havlu ile kurulayın, sonrasında tuz, karabiber ve çiçek yağı karışımına bulayın ve fazlasını süzdürün. Böylece balık ızgaraya yapışmaz, iyi kızarır ve daha lezzetli olur.
Şayet balık bütünse pişip pişmediğini anlamak çok kolaydır. Sırt yüzgecini çektiğinizde kolayca kopuyorsa balık pişmiş demektir. Eğer kopmuyorsa biraz daha pişirmeniz gerekir.
Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler. Ayrıca bu karbonatlı suyu pişirme işleminden sonra tavayı yıkamak için de kullanabilirsiniz. Tavanızda balık kokusundan eser kalmaz.
- Balık pişirmeden önce ise fırın mutlaka 200 dereceye ayarlanmalıdır. - Balıklar 200 derece fırında yaklaşık 40 dakika boyunca pişirilir. Balığın büyüklüğüne ve çeşidine göre fırının pişirme süresi artıp azalabilir.
Hamsileri, tabağa koyduğunuz mısır ununa güzelce bulayalım. Tavaya sıvı yağı koyarak fırça yardımı ile her tarafına gelmesini sağlayalım. Balıkları aynı yönde, sıkı bir şekilde dizerek daire oluşturalım ve tavamızı ocağa alarak yüksek ateşte 7-8 dakika pişmeye bırakalım.
Balıkları tek tek mısır ununa arkalı onlu buluyoruz ve tavaya diziyoruz. Altı kızarınca bir tabak yada kapakla ters çeviriyoruz ve diğer tarafını kızartıyoruz. Üzerine sıcakken yarım limonun suyunu gezdiriyoruz servise hazır.
Balık genelde una bulanıp yağda kızartılır ama uzmanlar bunu çok tavsiye etmiyor. Balık, protein yönünden zengin olduğu için yağda kızartılınca proteinini kaybeder ve besin değeri düşer. Balık kendisi kadar yağ çeker ve bu da kalori miktarının artmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri