Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır. Un topakları kalın olursa tavada yanar ve balığın lezzetini bozar" diye konuştu.
Ben balığı unlayıp kızartacaksam genelde mısır unu kullanırım ama elinizde mısır unu yoksa normal un da kullanabilirsiniz. O şekilde de çok güzel olur. Çocukluğumda bizim evde balıklar her zaman beyaz unla unlanıp kızartılırdı.
Balıkları tek tek mısır ununa arkalı onlu buluyoruz ve tavaya diziyoruz. Altı kızarınca bir tabak yada kapakla ters çeviriyoruz ve diğer tarafını kızartıyoruz.
Malzemeler: 1 kg. istavrit, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 su bardağı mısır unu, Kızartmak için: 1/2 su bardağı ayçiçek yağı. Pişirme önerisi: Ayrıca elinizdeki balığı, miktarına göre porsiyonlara bölerek, tek kişilik pişirme tavalarında hazırlayıp servis edebilirsiniz.
Suyu süzülen balıklar tuzlanıp unlanır ya da tuz ve karabiber karıştırılmış una bulanarak kızartılır. Beyaz etli balıklar unlanmadan önce süte, küçük ve siyah etli balıklar da biraya batırılırsa çıtır çıtır olurlar.
İlgili 22 soru bulundu
Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır. Çünkü kızartmanın esası balığın suyunu içinde bırakarak kızartma yağının ısısının balığa geçmesini sağlamaktır.
Öncelikle güzelce suyla yıkayalım. Daha sonra tuzlayıp galeta ununa batıralım ve kızgın yağımızda kızartalım. Kızarmış balıklar kağıt havluya koyalım ki yağını alsın. Sonra servis edeceğimiz tabağa alalım.
Mısır unu genellikle tercih edilir çünkü balığa ekstra bir çıtırlık sağlar. Mısır ununa ek olarak, bir miktar tuz ve baharat da eklenebilir. Bu, balığa daha fazla tat katacaktır. Balık, tüm yüzeyleri eşit miktarda unla kaplanacak şekilde un karışımına batırılmalıdır.
Palamut gibi büyük balıkları kızartarak pişirecekseniz öncesinde dilimlemeyi ihmal etmeyin. Daha sonra balıkları una ya da galeta ununa buladığınızda hem daha lezzetli olur hem de yapışmazlar. Kızartma aşamasında yağın iyice ısındığından da emin olmalısınız. Yağ çok sıcak olmazsa balıklarınız yağ çeker.
- Hamsiler teker teker mısır ununa bulunuyor. Dilerseniz bu aşamada unun içine baharat yada tuz ilavesi de yapılabiliyor. - Çok geniş olmayan balık tavasına yarım çay bardağını geçecek kadar ayçiçek yağı dökülüyor.
Sağlık açısından pek çok yararı bulunan mısır unu, yetişkin ya da bebeklerin yemeklerinde kullanabileceği bir üründür. Beyaz una göre daha faydalı ve daha az kaloriye sahiptir. Dolayısıyla daha sağlıklıdır.
İhtiyacınız olan tek şey biraz mısır unu, beyaz un ve kızartmak için sıvı yağ!
Balık unu yapımı için sadece taze hamsi kullanılmaktadır. Taze hamsi buharla kurutulup değirmenden geçirilir, yağı alındıktan sonra yüksek protein değerlerine sahip balık unu olarak kullanıma hazır hale getirilir.
Temizlenen balıkları arkalı önlü una bulayın. Ben palamut kullandım. İkiye bölüp öyle una buladım. Una buladığınız balıkları tuzluk yardımı öyle tuzlayıp yağda arkalı önlü kızartın.
Balığın yapışmaması için tavanın iç yüzeyine az miktarda yağ veya sıvı yağ sürün. Balık tavasını orta yüksek ateşte ısıtın. Tavaya hazırladığınız balığı veya balıkları dizin. Balığı çevirirken spatula kullanın.
Fırında hamsi yaparken sadece galeta unu, mısır unu ya da normal un da kullanabilirsiniz.
Tavaya yağ koyup, kızdırın. Balıkları mısır ununa bulayıp, tavaya dizin.
Yağlı kağıt serilmiş tepsimizin üzerine balıklarımızı koyup tuzumuzu ve sıvı yağımızı gezdirelim. Düzenli bir şekilde dizelim. Üzerine para şeklinde dilimlediğimiz balıklarımızı dizelim. 200° fırında hafif kızarana kadar pişirelim. Afiyetle yiyelim.
Yağın kızgın olmaması balığın yağı emmesine ve etinin lapa lapa olmasına neden olacaktır. Tava ısınınca balığı 3 ile 5 dakika, sonrasında da diğer tarafını 2 ile 3 dakika arası pişirin. Izgarada ya da tavada balık pişirirken yağın ya da tavanın yeterli ısıda olmaması balık etinin yapışmasına neden olacaktır.
Balığın yüksek proteinli sağlıklı yağ asitleri içeren bir besin olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Duygu Yıldırım, “Balık pişirirken minimum vitamin kaybı hedeflenerek pişirilmeli. Fırında, ızgarada veya buğulama yöntemiyle pişirilen balık derin yağda kızartılmış balıktan daha sağlıklıdır” dedi.
Balık pişirme çeşitleri arasında son derece sağlıklı ve pratik bir yöntem olan buğulama, balığın buharda pişirilmesini ifade eder. Üstelik su buharında yavaş yavaş pişen balıklar, yumuşaklığını ve suyunu kaybetmeden lezzetini koruyabilir. Balığı buğulama süren, seçtiğin balığın kalınlığına göre değişmelidir.
Hamsi tava mısır unsuz yapılır mı? Hamsi tava mısır unsuz hazırlanabilir. Sevmiyorsanız ya da evde mısır unu yoksa buğday ununa bulayıp kızartabilirsiniz.
Zeytinyağı yanma derecesinin yüksek olması nedeniyle kızartmaya uygundur. Bu pişirme tekniğini uygularken ağır balık kokusunun önlemek için kızartma yağına maydanoz sapları katabilirsiniz ya da diğer ocakta bir cezvede sirke ve su karışımı kaynatabilirsiniz.
Balık parçalarını önce yumurtaya ardından galeta unlu karışıma bulayıp fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 20 dakika balıklar altın sarısı rengini alana kadar pişirin. Parmak balıkları sıcak olarak arzuya göre ev yapımı mayonez, ketçap ya da hardalla servis edin.
Balığı önce una, sonra yumurtaya ve daha sonra da gevreğe bulayın. Bu haliyle buzdolabında 15 dakika dinlendirin. İyice kızmış yağda balıkları kızartın. Kızaran balıkların fazla yağını süzün ve servis edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri