Balık unu, taze çiğ balık pişirilip, preslenerek kurutulup öğütülerek elde edilen toz halinde bir bileşen, balık yağı ise pişmiş balığı presleyerek elde edilen sıvı formda bir bileşendir.
Balık unu temiz, bozulmamış, yağı ekstrakte edilmiş ya da edilmemiş bütün balık ya da balık artıklarının, birlikte veya yalnız olarak kurutulup öğütülmesi ile elde edilir. Balık ununun su oranı %10'dan fazla olmamalı ve tuz oranı %7'yi aşmamalıdır. Balık unu yapımı için sadece taze hamsi kullanılmaktadır.
Balık unu, balık artıklarından ve insan gıdası olarak kullanılmayan balıklarla elde edilen protein içeriği oldukça yüksek ve kaliteli olan bir yem hammaddesidir. İçinde yer alan eşsiz besin elementleri nedeni ile eski dönemlerde gübre olarak da kullanılmıştır.
Milas'ta üretim yapan ve Türkiye'nin en önde gelen kültür balıkçılığı firmalarından biri olan Gümüşdoğa, Moritanya'da günde 200 ton balık işleme kapasitesine sahip bir balık unu fabrikası satın aldı.
Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü (ITQI) tarafından bu yıl 13. kez yapılan ve toplamda Michelin yıldızlı dünyaca ünlü 130 şef ile sömeliyenin jüri üyeliği yaptığı yarışmada iki Türk firması'nın ürettiği Levrek ve Çipura (Çupra), dünyanın en kaliteli balıkları seçildi.
İlgili 24 soru bulundu
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
BSE riski nedeniyle 22 Nisan 1996 tarihinde yurt dışından ithali yasaklanmıştır. Et-kemik unu %45-54 arasında protein içermektedir.
2 su bardağı un, 1 çay kaşığı kabartma tozu, 1 yumurta, 250 ml çok soğuk bira, 2 çay kaşığı acı toz kırmızı biber iyice karıştırılıp çırpılır. Pişirilecek malzeme ilk Önce una bulanır, unun fazlası silkelenir, sonra bu hazırlanan karışıma bulanır. Unun fazlası mutlaka silkelenmelidir.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Balıkları temizleyip yıkıyoruz ve suyunu iyice süzüyoruz . 3-4 kaşık sıvı yağ ve tatlı kaşığı tuzla tuzlayıp 1 saat bekletiyoruz sonra tavaya yağı koyuyoruz. Balıkları tek tek mısır ununa arkalı onlu buluyoruz ve tavaya diziyoruz. Altı kızarınca bir tabak yada kapakla ters çeviriyoruz ve diğer tarafını kızartıyoruz.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Balıkları tuzlayıp 1 saat bekletiyoruz. Beklettikten sonra balıkların yüzeyini unla kaplıyoruz. Daha sonra kızgın sıvı yağda balıkları kızartıyoruz. Afiyet olsun.
Balık yağı, balıklar veya deniz canlılarından elde edilen katı bir yağdır. Genel olarak ton balığı, lüfer, orkinos, sardalya, somon ve uskumru gibi yağ oranı yüksek balıklardan pres ya da soğuk sıkım yöntemi ile balığın karaciğeri veya gövdesinden elde edilir.
3- 1 kısım balık için 3 kısım su ekleyin 5 kilo balık 12 litre klorsuz su . 4- Karışımı tekrar blendera koyun iyice karıştırın. 6- Balık miktarının üçte biri kadar pancar melası (5 kilo balık için 1.2 kilo pancar melası veya 1.2 kilogram ham şeker) ekleyin. 7- Tüm bu karışımı tekrar blenderdan geçirin.
Türk mutfağının geleneksel sokak lezzetleri arasında yer alan balık ekmek, özellikle Eminönü ile özdeşleşmiştir. Francala ekmek, uskumru ve çeşitli sebzeler ile hazırlanan bu yemek, teknelerde hazırlanıp satılmasıyla bilinir.
Balık kızgın yağa yavaşça dizilmeli
Fevzi Çimşit, mısır unu kullanımına da değinerek, "Balığımızı mısır ununa bulamadan önce unu mutlaka kontrol etmeliyiz. Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır.
Yağlı kağıt serilmiş tepsimizin üzerine balıklarımızı koyup tuzumuzu ve sıvı yağımızı gezdirelim. Düzenli bir şekilde dizelim. Üzerine para şeklinde dilimlediğimiz balıklarımızı dizelim. 200° fırında hafif kızarana kadar pişirelim. Afiyetle yiyelim.
Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için, 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatabilirsiniz. Kaynayan sirkeli su, evin içine sinen kızartma kokusunu alacaktır. Balığın, hem çabuk pişmesi hem de çatlamasını önlemek için iki tarafına bıçakla çizik atın.
3. Sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren (ruminant) hayvanlara, hayvansal proteinler (Et-kemik unu, kemik unu, kan unu ve diğer kan ürünleri, tavuk unu, balık unu, hidrolize protein, vb. gibi) ile bu proteinleri ihtiva eden yemlerin ve hayvansal orijinli organik DCP ve TCP'nin yedirilmesi yasaktır.
Saman, saman balyası, silaj, sıkıştırılmış ve topaklanmış yemler, yağlar ve karışık rasyonlar, filizlenmiş taneler ve baklagiller içerir. Yem taneleri, dünyadaki en önemli hayvan yemi kaynağıdır. Aynı et birimini üretmek için kullanılan tahıl miktarı büyük ölçüde değişir.
Mezbahalarda kesilen hayvanlardan toplanan kanların kurutulup öğütülmesi ile elde edilir. Kan unu temiz ve taze hayvan kanından elde edilir. Ürünün içerisinde kıl, tırnak, yapağı, mide içeriği ve dışkı bulunmaması gerekir. Kan ununda %80-85 HP bulunur.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
Hamsinin yakın akrabası sardalya sürüler halinde yaşar ve kıyılar boyunca göç eder. Hamsi gibi ticari değeri çok yüksek bir balıktır.
Büyüğüne kofana, küçüklerine sarıkanat, çinakop ve defne yaprağı denir. Muamele istemez, sadece ızgara yeter. Bir coğrafyaya 'kimlik' olacak kadar yakışmıştır; onsuz Karadeniz düşünülemez. Karadeniz hamsisi Marmara hamsisinden daha lezzetlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri