Balık yağı için günlük önerilen en düşük doz ise 500 mg olmaktadır. Balık yağı tok ya da aç karnına da güvenle tüketilebilir. Ancak bu noktada bilinmesi gereken balık yağı ile beraber yüksek lif içeren besinleri tüketmemek olacaktır.
Balık yağının da vücuttaki emilimini artırmak için yemekle birlikte alınması önerilir. Özellikle sağlıklı bir yağ kaynağıyla birlikte almak, omega-3 yağ asitlerinin biyoyararlanımını ve etkinliğini artırır (2).
Sıvı ve saf bir balık yağının içimini kolaylaştırabilmek için balık yağı salataya, meyve suyuna karıştırılarak veya limon-portakal sıkılarak da içilebilir.
ABD'de bulunan Virgina Üniversitesi, kalp için çok faydalı olan balık yağını, insanlara yedirmek için yeni bir formül denedi. Kalp hastalıkları riskini azaltan Omega3 açısından çok zengin olan balık yağının kötü tadı nedeniyle kolları sıvayan araştırmacalar, balık yağını yoğurtla birleştirdi.
Balık yağı aynı zamanda emilimi hızlandırmak, vücutta görülen etkilerini arttırmak gibi amaçlarla çeşitli kombinasyonlarda yani yanına farklı takviyeler de eklenerek kullanılabilir. Bu takviyelere örnek olarak kalsiyum, demir, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, C vitamini veya D vitamini verilebilir.
İlgili 24 soru bulundu
EPA ve DHA oranı yüksek olan omega 3 balık yağı tercih edilmeli. Fazla miktarda doymamış yağ asidi alımı serbest radikal denilen zararlı maddelerin çoğalmasına sebep olabileceği için E vitamini bileşeniyle birlikte olanlar tercih edilmelidir.
Çoğu besin; çay, kahve gibi kafein içeren içecekler, kalsiyum içeren süt ve süt ürünleri demir emilimini düşürür. Bu nedenle kalsiyum takviyesi ile demir takviyesinin de beraber alınmaması gerekir.
Makine çayları içilmemeli. Sarkıtma çay tercih edilmemeli. Yeşil çayın diğer çaylara göre çok büyük bir üstünlüğü yoktur. - Kahve, kapuçino büyük ölçüde yasaktır; fakat arada bir içilebilir.
Bir şey olmaz içebilirsin ayrıca balıktan sonra süt bir şey yapmaz.
Ancak kullanım dozu ve miktarı yetişkinlerden farklı olacaktır. Bunun için kullanılan balık yağının prospektüsündeki kullanma talimatına uyulmalı ya da bir uzman tavsiyesine başvurulmalıdır. Uzmanlar balık yağını tek başına ve aç karnına değil, diğer besinleri tüketirken almayı öneriyor.
Balığın üstüne limon sıkılmaz. Limon, omega-3 ile etkileşime girdiğinde onu bozar, etkisini yitirmesine neden olur.”
Omega-3 hapı tok karnına, sabah ya da akşam tüketilmesi gerekir.
Bulantı , kusma , ishal veya kabızlık gibi gastrointestinal semptomlar balık yağı takviyesi kullanımında Görülebilecek yan etkilerdendir. daha tehlikeli yan etkiler arasında , gastrointestinal kanalda kanama veya ülserlerin kötüleşmesidir.
- Balık yağından en iyi verim yemeklerden sonra kullanıldığında alınmaktadır. - Eğer balık yağını kapsül olarak kullanıyorsanız delmeden, patlatmadan yutmanız gerekmektedir.
Omega 3 kullanma saati günün her bölümünde kullanılabilmektedir. Ancak uzmanlar tarafından yemek saatleri sırasında alınması omega 3 takviyesinin daha fazla fayda sağlayacağı öne sürülmüştür. Özellikle sabah kahvaltısı ve akşam yemeklerinde omega 3 alımı vücut metabolizmasını hızlandırdığı öngörülmüştür.
Fakat balık yağı, kilo aldırmayan bir gıda takviyesidir. Düzenli ve doğru tüketildiği takdirde, kilo vermeye bile yardımcı olmaktadır. Özellikle spor yapan kişilerde daha çok işe yarar.
Omega-3 takviyesi seçerken EPA/DHA oranının 3/2 ve katları olmasına dikkat edin. Bu oran ne kadar yüksekse, omega-3 takviyesinin kalitesi de o kadar iyidir. Omega-3 takviyesi Trigliserid formunda olmalıdır. Etil ester formundaki omega-3 ürünleri insan sağlığı için uygun değildir.
Balık yağı içeren ürünlerimiz kapağı açıldıktan sonra 90 gün içerisinde tüketilmelidir. Diğer tablet ve kapsül formlar ise 25 dereceyi geçmeyen oda sıcaklığında son kullanma tarihine kadar tüketilebilmektedir.
Balık yağının etkisini göstermesi için gereken süre, genel sağlığınızdan tutun tüketilen balık yağı çeşidi ve dozuna kadar birçok faktörlere bağlıdır, ancak vücudunuzdaki omega 3 miktarı genellikle üç ay içinde optimal seviyelere ulaşır.
Moller's Omega-3 balık yağları günün herhangi bir saatinde aç veya tok karnına kullanılabilir.
Aspirin, Coraspin ve benzeri kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin Omega 3 tüketmesi tavsiye edilmez. Bununla beraber yüksek tansiyon hastaları ve çeşitli kalp hastalıkları tedavisi gören kişilerin de Omega 3 tüketmesi önerilmez.
Kapağı açılan sıvı bir balık yağının en fazla 90 gün içinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Sabah alınan D vitamininin emilimi ve verimi daha yüksektir. Bu yüzden doktor tavsiyesi göz önüne alınarak sabah D vitamini almak daha faydalıdır.
Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelen vitaminler; B vitaminlerinin tümü ve D vitamini şeklindedir. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitaminleri ile D vitamini içeren besinler halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelmektedir.
Magnezyum ve D3 vitamini takviyeleri, vücudun yeterince işlev görmesini sağlamak için birlikte alınabilir. Magnezyum, vücudun D3 vitaminini emilebilir hale getirmesi için önemlidir; karaciğer ve böbreklerdeki enzimler, D3 vitaminini parçalamak için magnezyum gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri