Zeytinyağı yanma derecesinin yüksek olması nedeniyle kızartmaya uygundur. Bu pişirme tekniğini uygularken ağır balık kokusunun önlemek için kızartma yağına maydanoz sapları katabilirsiniz ya da diğer ocakta bir cezvede sirke ve su karışımı kaynatabilirsiniz.
Yıkanan hamsiler temiz bir gazete veya havlu peçeteye suyu çekilmek üzere bekletilir. Ayrı bir temiz gazete üzerine mısır unu ve tuz karıştırılıp hamsiler mısır ununa bulanır ve tavaya dizilir. Zeytinyağı da döktükten sonra kuyrukları çıtırlaşana kadar kızartılır.
Yağsız Balık Kızartma Yapabilmek İçin:
Yapışmaz kaliteli bir balık tavası kullanabilirsiniz. Balığı az miktar una buladıktan sonra tavaya dizin. Çift taraflı yapışmaz bir tavada yağsız bir şekilde (balığın kendi yağıyla) pişirebilirsiniz.
Izgarada balık pişirecekseniz çipura ve palamut gibi yağlı ve iri balıkları tercih etmelisiniz. Kızgın yağda kızartmak için küçük balıklar çok daha uygundur. İstavrit, hamsi, sardalya, barbun gibi balıkları kızgın yağda pişirebilirsiniz.
Balıklarınızı tereyağı veya sıvı yağda kızartabilirsiniz. Eğer sıvı yağda kızartıyorsanız balığın sadece 2/3'ünü kaplayacak kadar yağ koymalısınız. Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır.
İlgili 20 soru bulundu
Balık genelde una bulanıp yağda kızartılır ama uzmanlar bunu çok tavsiye etmiyor. Balık, protein yönünden zengin olduğu için yağda kızartılınca proteinini kaybeder ve besin değeri düşer. Balık kendisi kadar yağ çeker ve bu da kalori miktarının artmasına neden olur.
Örneğin tavada pişirirken orta ateşte yağını ısıttıktan sonra pişirin. Yağın kızgın olmaması balığın yağı emmesine ve etinin lapa lapa olmasına neden olacaktır. Tava ısınınca balığı 3 ile 5 dakika, sonrasında da diğer tarafını 2 ile 3 dakika arası pişirin.
Aslında büyük balık türlerinin filetoları zeytinyağı ile tavada kızartıldığı zaman bambaşka bir lezzet kazanır. Siz de tavada balığın doyumsuz lezzeti ile tanışmak isterseniz zeytinyağlı levrek tava hazırlığına başlayın.
Tüm balıkların haşlama,ızgara ve fırın tarifleriyle kullanılabilir.1 çay kaşığı kuru nane,1 çay bardağı sirke,2 çorba kaşığı zeytinyağı,3 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanozla yapılır.Sirke ve nane orta ateşte 3 dakika kaynatılıp tülbentten geçirilerek süzülür.
Şayet balık bütünse pişip pişmediğini anlamak çok kolaydır. Sırt yüzgecini çektiğinizde kolayca kopuyorsa balık pişmiş demektir. Eğer kopmuyorsa biraz daha pişirmeniz gerekir.
Balık için en sağlıklı pişirme yöntemleri olarak sırasıyla, vakumla pişirme, mikrodalga, fırınlama ve buharda pişirme öne çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra yağda kızartma, balığın içerisindeki faydalı yağ asitlerini ve D vitaminlerini en aza indiren yöntem olarak görülüyor.
Balık, ızgara, kızartma, sığ kızartma, fırında, rosto ve sote yöntemleriyle pişirilebilir. Izgara: İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır. Yoksa ızgaraya yapışır. 2-3 saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürüp bekletilirse daha lezzetli olur. Pişirirken çatlamaması için ise iki yanı bıçakla çizilir.
Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır. Un topakları kalın olursa tavada yanar ve balığın lezzetini bozar" diye konuştu. Kızartma balıklarının ne az ne de fazla pişirilmesi gerektiğini anlatan Çimşit, "İyi bir kızartmanın rengi altın sarısı görünümünde olmalıdır.
Daha çok beyaz etli, yağsız balıkların kızartılması önerilir. Kalınlığı 3 cm'nin altında olan balıklar ya da büyük balıkların takozu veya filetosu tercih edilmelidir. Genel olarak kızartma sıcaklığı 165-195°C aralığında olmalıdır.
İtalya'da Bolonya Üniversitesi'nin Gıda Bilimi Bölümü tarafından yapılan araştırmanın sonuçları oldukça dikkat çekici. Araştırma, zeytinyağının özellikle de sızma zeytinyağının soteleme, kızartma gibi işlemlerde kullanabilecek kadar yüksek ısıya dayanıklı bir yapıda olduğunu söylüyor.
- Hamsiler teker teker mısır ununa bulunuyor. Dilerseniz bu aşamada unun içine baharat yada tuz ilavesi de yapılabiliyor. - Çok geniş olmayan balık tavasına yarım çay bardağını geçecek kadar ayçiçek yağı dökülüyor. Yağ kızdıktan sonra ocağın altını kapatıp hamsileri tavaya kuyrukları ortada kalacak şekilde diziliyor.
Kapaklı tavaları kullanamam diyorsanız; çift taraflı ve kilitli pratik tavaları alabilirsiniz. Genellikle balık tavalarında olması gereken özellikleri, listemizde hatırlatalım. Balığın yanmadan ve yapışmadan pişmesi için tavanın granit, döküm ya da teflon olması önerilir.
1- Tartar Sos Tarifi
Maydanoz ya da dereotunu incecik kesip, sarımsakları ezin. Bütün baharatları ekleyip, yoğun bir sos kıvamına gelinceye kadar birbirine karışmasını sağlayın. Dilerseniz hazırlamış olduğunuz sosu buzdolabında 1-2 saat bekletebilirsiniz. Kızarmış balıkların yanında dip sos olarak kullanabilirsiniz!
Yem haricinde daha çok sebze ve meyveler ile beslenebilir. Haftada birkaç defa hayvansal yemler verilebilir. Marul, ıspanak, kabak, havuç, brokoli, mısır, karnabahar, bal kabağı ve lahana gibi sebzeleri haşlayıp soğuttuktan sonra japon balıklarınıza verebilirsiniz.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Üreme mevsimi dışında avlanan balıkların dokularındaki su oranı daha azdır ve bu sayede daha az tuz kullanılarak daha uzun süre saklama koşulları elde edilebilir. Doğru tuzlama yöntemleriyle uzun süre bozulmadan kalan inci kefalinin yöre halkının beslenmesinde önemli bir yeri vardır.
1 limonun suyu, 1 çay kaşığı deniz tuzu, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı, ince kıyılmış dereotu ve biberiye bir kapta karıştırın. Marine etmek istediğiniz deniz ürünlerini, karışımın içerisine alın ve her tarafının sosa bulanmasını sağlayın. Bir süre dinlendirdikten sonra pişirebilirsiniz.
Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur. Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir. Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
Hamsi, istavrit ve mezgit gibi küçük balıkları kızartırken, tavaya yağ koyup kızdırdıktan sonra unladığınız balıkları aralıksız olarak ve düzgünce dizmelisiniz. Balıkları tek tek çevirmek yerine tavanın üzerine bir tabak ya da kapak kapatarak, tek bir hamlede ters yüz edin.
Su buharı yardımı ile balığı pişirme yöntemi olan buharda pişirme, en sağlıklı balık pişirme yöntemlerinden biri. Bu yöntemin en önemli avantajı ise balıkların sulu ve yumuşak olması, diğer yöntemlerdeki gibi kurumaması. Ayrıca buharda pişirme balıkların besin değerlerini korumasında da etkili.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri