Bursa, şeftalisiyle ünlü bir şehirdir. Bursa'da çok farklı türleri yetişen şeftali, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Dünyaya Çin´den yayıldığı düşünülen şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak görülür.
Sulu şeftalisi, kestane, üzüm, elma, armut, çilek, vişne, kiraz, kayısı, erik, muşmula, kızılcık, ceviz, kavun, karpuz ve her çeşit meyve yetişir. Türkiye'de, çileğin % 80'i, şeftalinin% 40'ı Bursa'da yetişir.
Tarım ürünlerinin başlıcaları; buğday, arpa, mısır, yulaf ve pirinç gibi tahıllardır. Bütün bunların senelik istihsali 500.000 tona yaklaşır. 20.000 tona yakın fasulye, bakla, bezelye ve çiğ baklagiller, tütün, pamuk, ayçiçeği, susam ve anason yetişir. Türkiye'nin en çok ve kaliteli sebzesi Bursa'da üretilir.
Bursa'da bulunan ilçeler Osmangazi, Nilüfer, Büyükorhan, Yıldırım, Gemlik, Gürsu, Harmancık, İnegöl, İznik, Karacabey, Keles, Kestel, Mudanya, Mustafakemalpaşa, Orhaneli Orhangazi ve Yenişehir'dir. Bursa'nın en kalabalık ve metropol ilçesi olarak dikkat çeken Osmangazi, Bursa'nın merkezidir.
İlgili 30 soru bulundu
1887 yılında Yenişehir Bilecik'e bağlandı. Gemlik'e bağlı bir bucak olan Pazarköy/Orhangazi de, 1893 yılında yeniden kaza (ilçe) oldu. 1918 yılından sonra ise Hudavendigar adı, Bursa Vilayeti olarak değiştirilmiştir.
BURSAʼNIN YENİ SEMBOLÜ: TİMSAH ARENA.
Bursa'da üretilen "Bağdat hurma tatlısı", 50 yıldan fazla süredir sokaklarda satılarak ağızları tatlandırıyor. Daha sonra fırına konulan tatlı, şerbet dökülmesinin ardından Hindistan ceviziyle servis ediliyor. Bağdat hurma tatlısı, ramazan ayları ve kış günlerinde de tercih ediliyor.
Bursa'ya özgü hediyelik olarak ipek kumaş, havlu, temalı biblolar, kupalar, anahtarlıklar ve yiyecek ürünler olarak magnetler, reçel, kestane, şeftali gibi çeşitleri bulabilirsiniz. Bursa hatırası hediyelik eşyalar olarak bunları tarihi çarşıdan veya dükkanlardan alabilir sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz.
Bursa, şeftalisiyle ünlü bir şehirdir. Bursa'da çok farklı türleri yetişen şeftali, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Dünyaya Çin´den yayıldığı düşünülen şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak görülür.
Adıyla özdeşleşen Şeftalinin, Deveci Armudunun, Apolyont Kirazının, sofralık zeytininin ve çeliğin en kaliteli ürünlerinin yetiştiği bölgedir Bursa. Ayrıca siyah incir, Türkiye'ye ve dünyaya, Bursa'dan yayılarak evlerimize ve sofralarımıza ulaşır.
Uludağ, 2543 metre yüksekliğiyle Marmara Bölgesi'nin en büyük dağı, Türkiye'nin en popüler kış sporları merkezi ve Bursa'nın en turistik yeri konumunda. 1933 yılında kurulan ilk oteliyle kış turizmi alanında gelişmeye başlayan Uludağ, günümüzde kayak yapmak için Türkiye'de en çok tercih edilen yerlerden biri.
Türkiye'nin en verimli şehirlerinden biri olan Bursa'nın birçok şeyi meşhur; kestane de bunlardan biri!
Bursa, tarihteki önemi ile olduğu kadar, eşsiz doğası ile de dikkati çeken bir kenttir. 'yeşil' rengi adeta bu kentle özdeşleşmiş, onun simgesi olmuştur. bu geçmişten bu yana bilinen bir tanımlamadır. bursaspor da yeşil beyaz rengini buradan almıştır,beyaz ise kışın bembeyaz olan uludağı temsil etmektedir.
Bursa'nın sahil kemsinde tüm portakal çeşitlerini rahatlıkla yetiştirebilirsiniz fakat yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise ev ortamında ancak saksı içerisinde mandalina yetiştirebilirsiniz.
Uludağ yaylalarındaki otlar ve kekik ile beslenen koyun ve kuzu etleri ile hazırlanan kebap, yoğurt, domates sosu ve tereyağı ile tatlandırılarak Bursa ile özdeşleşmiş marka yemek olmuştur.
Halk arasında Kuyumcular Çarşısı olarak da bilinen Bedesten Kapalı Çarşı'da meşhur ipek şal, fular, kumaş ve havlularını bulabilirsiniz. Bursa'nın semt pazarları da alışverişin en önemli adresleridir. Özellikle Nilüfer ilçesinde kurulan Nilüfer Pazarı, modern ve üstü kapalıdır.
Bursa'nın ünü sınırlarını aşmış 5 yemeği vardır: İskender Kebap, İnegöl Köfte, Kemalpaşa Tatlısı, Mihaliç Peyniri, Cantık ve Kestane Şekeri… Bir de artık genellikle kitaplardaki tanımlarıyla yaşayan ve de tarih olmuş yemekler…
Bursa denince ilk akla gelen yemek olan inegöl köfte, kuzu ve dana etinin baharatsız bir şekilde kullanılmasıyla hazırlanıyor. İnegöl köfte, 100 küsür senedir ne lezzetinden ne de şeklinden ödün vermeden hala aynı lezzetle yiyenleri büyülüyor.
Bursa (Yunanca: Προῦσα Prussa, Latince: Prusa), Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık dördüncü şehri. 2021 itibarıyla 3.147.818 nüfusa sahiptir. Marmara Bölgesinin Güney Marmara bölümünde, 40° kuzey enlem ve 29° doğu boylam daireleri arasında yer alır.
Bursa - Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nde bulunan bir il. Bursa (anatomi) (veya sinovyal bursa) - Kemik ve kas kirişi arasında yer alan sıvı dolu kesecik (çoğul şekli bursae). Bursa fabricii - Kuşlarda bir lenfatik organ.
Bursa, bağ dokusundan zarla çevrilmiş, içinde kaygan sıvı bulunan kapalı kese. Bursa'lar karşılıklı yüzeyler arasında sürtünmeyi azaltarak hareketi kolaylaştırmak üzere, tendon ile kemik ya da kemik çıkıntı ile deri arasında bulunur.
Bursaspor`un simgesi timsah, 1992 yılında yeşil-beyazlı kulüpte yedek yönetici olarak yer alan Lemi Keskin`in izlediği bir belgeselden yola çıkmasıyla bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri