Balık, protein yönünden zengin olduğu için yağda kızartılınca proteinini kaybeder ve besin değeri düşer. Balık kendisi kadar yağ çeker ve bu da kalori miktarının artmasına neden olur. Bu yüzden ya fırında ya buğlama ya da tavada/ızgarada yağsız şekilde pişirmeliyiz.
Balık için en sağlıklı pişirme yöntemleri olarak sırasıyla, vakumla pişirme, mikrodalga, fırınlama ve buharda pişirme öne çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra yağda kızartma, balığın içerisindeki faydalı yağ asitlerini ve D vitaminlerini en aza indiren yöntem olarak görülüyor.
Üstelik ızgarada pişirebileceğin balık çeşitleri de oldukça fazla. Tercihini barbun, çipura, dil balığı, hamsi, izmarit, kılıç balığı, levrek, mezgit, palamut veya uskumrudan yana kullanabilirsin.
Izgarada balık pişirecekseniz çipura ve palamut gibi yağlı ve iri balıkları tercih etmelisiniz. Kızgın yağda kızartmak için küçük balıklar çok daha uygundur. İstavrit, hamsi, sardalya, barbun gibi balıkları kızgın yağda pişirebilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Önce balığı kağıt havlu ile kurulayın. Sonrasında bir kap içine tuz, karabiber, zeytinyağı, limon suyundan oluşan bir karışım hazırlayın. Balığı bu karışımda biraz dinlendirin ve sonrasında süzerek ızgaraya alın. Balık böylelikle ızgara tellerine yapışmayacak, hem de daha iyi kızarıp daha lezzetli olacak.
Limonu balığa da sıkabilirsiniz. Limonun içerisindeki antioksidanlar ve C vitamini balıktaki Omega-3 yağ asidinin vücutta kullanımını artırır. Balığın kalsiyum oranından yararlanmak isteyenler ise yanında roka yemeyi tercih etmemelidir.
Balığı az miktar una buladıktan sonra tavaya dizin. Çift taraflı yapışmaz bir tavada yağsız bir şekilde (balığın kendi yağıyla) pişirebilirsiniz. Yağlı kağıda sarıp yukarıdaki yöntemle tüm balıkları pişirebilirsiniz. Bu sayede yanmaz ve çok da lezzetli olur.
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Öncelikle hamsilerimizi temiz yıkayıp kafalarını kopararak temizleyelim. Dahasında derince bir kaba alıp üzerine tuzumuzu ekleyerek karıştıralım. Mangalımızı yakıp balıklarımızı ızgaraya dizelim. Arkalı önlü pişirelim.
Tuzunu serpin. Elektrikli ızgarada yaklaşık 15-20 dakikada arkalı önlü pişirin. Balıklar pişerken salata da hazırlandığında soframız hazır demektir. Ve servise hazır.
Tereyağında kızartacaksanız derin bir tavada yüksek ısıda kızartmalısınız. Etli ve yağsız balıklar kızartmaya en uygun balıklardır. Balık kızartırken yağın ısısı mutlaka 165 dereceden fazla olmalıdır. Çünkü kızartmanın esası balığın suyunu içinde bırakarak kızartma yağının ısısının balığa geçmesini sağlamaktır.
Ben balığı unlayıp kızartacaksam genelde mısır unu kullanırım ama elinizde mısır unu yoksa normal un da kullanabilirsiniz.
Balık kızgın yağa yavaşça dizilmeli
Fevzi Çimşit, mısır unu kullanımına da değinerek, "Balığımızı mısır ununa bulamadan önce unu mutlaka kontrol etmeliyiz. Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır.
Ancak yağda kızartılan balıklar, daha kalorili olmakta ve yağda çözünen vitaminler pişirme sırasında yağa geçtiğinden, vitamin açısından daha fakir hale gelmektedir. Bu sebeple mümkün olduğunca balıkları ızgara veya buğulama şeklinde tüketmek sağlık için daha faydalı olmaktadır.”
İri halka şeklinde doğradığınız soğanları fırın kabına yerleştirin ve karabiber serpin. Hamsileri yan yana sıralayıp üstüne yine halka şeklinde doğranmış domatesleri yerleştirin. Limon suyu, zeytinyağı ve karabiberi çırpıp balıkların üzerine dökün. 175 derecelik fırında 25 dakika pişirin.
Balık, ızgara, kızartma, sığ kızartma, fırında, rosto ve sote yöntemleriyle pişirilebilir. Izgara: İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır. Yoksa ızgaraya yapışır. 2-3 saat önce balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürüp bekletilirse daha lezzetli olur. Pişirirken çatlamaması için ise iki yanı bıçakla çizilir.
Az Yağda Kızartma(tavada)
Esasında, bütün yağsız veya az yağlı, ince kılçıklı balıklar tavaya uygundur. Yağ mutlaka kızgın, 175°C'ye ulaşmış olmalıdır.
Dünyanın en büyük balığı olan balina köpek balığının Latince ismi Rhincodon Typus'dur. - Boyları 13.7 metreye kadar uzayabilmektedir. - Dünyanın en büyük balığın ağırlığı 15 ila 21 ton arasında değişkenlik göstermektedir.
Balıkçılarda veya balık satın aldığınız yerlede balığı fileto şeklinde isteyebilirsiniz. Balık ekmek için en sık tercih edilen uskumrunun çok ama çok ince ve piştiği zaman yerken rahatsız etmeyen bir derisi olduğu için derisini çıkarmaya gerek yok.
sudan çıkınca solungaçlar birbirine yapışarak, gaz alışverişi olan yüzey alanını nerdeyse tamamen sıfırlar. ve balıklar havasızlıktan, yani boğularak ölür. varlık içinde bulundukları şeyin.
Sadece balık çiğ olarak tüketilecekse limon sıkılabilir. Taze balığa limon sıkılmaz.
Vücuttaki yararlı etkilerini azalttıkları için balığın yanında gazoz, kola, meyve suyu ve meyve aromalı içecekler gibi asitli içecekler tüketmeyin. Tercih edeceğiniz taze limon sıkılmış maden suyu sindirim sistemini desteklemesinin yanı sıra sağladığı antioksidan ve minerallerle daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri