Kabak çekirdeği protein, yağ, çinko ve mineral bakımından zengin bir kuruyemiştir. Kabak çekirdeğinde bulunan Omega 3 yağı insan sağlığına ve vücuduna faydalı olması sebebiyle özellikle kozmetik ürünlerde kullanılır. Kabak çekirdeği birçok kanser riskine karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinir.
Yulaf ezmesinden, salatalara, pişmiş sebzelerden çorbalara, tam tahıllı ekmeklerden, tatlılara kadar hemen hemen her şeyin üzerinde veya yapımında kabak çekirdeği serpilebilir, kullanılabilir. Bunlar dışında smoothielerde, yoğurtlarda, meyvelerin üzerine veya enerji bar veya topların yapımında kullanılabilir.
Kabak çekirdeğinizi bir kurabiye veya fırın tepsisine yayın. Temiz tohumları kağıda dökün ve tek bir tabaka halinde eşit şekilde yayın. Hiçbir tohumun birbirine değmediğinden emin olun. Tohumlarınızı en az 1 ay boyunca serin ve kuru bir yerde havayla kurutun.
Kabak çekirdeklerini tepsiye dökün. Çekirdekleri tepsiye yayın. Üzerine tuz döküp karıştırın. 180 derece fırında 20-25 dk karıştırarak kavurun.
Balkabağı çekirdeği tozu, balkabağı çekirdeklerin bütün halde öğütülmesi ile hazırlanır. Hem dahili olarak hem de cilt bakımı için harici olarak kullanılabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Kabak çekirdeği yağı, koyu yeşil rengi olan kabak çekirdeği yağı, sarı renkte açan sürüngen bir bitki olan kabak çekirdeklerinin soğuk pres yöntemi ile yağının çıkarılması ile elde edilir.
Kabak çekirdeği tozu ayrıca salata sosları, sallar, smoothie'ler, çorbalar, yahniler, yoğurt, meyve suyu, süt ve sıcak mısır gevreği ile iyi karışır. Kabak Çekirdeği Tozu Evde Nasıl Yapılır?
Kabak çekirdeği, yüksek miktarda antioksidan varlığıyla iyi bir bağışıklık sistemi sağlar. Ayrıca yorgunluğu da ortadan kaldırır. Vücut için vazgeçilmez bir besin olan kabak çekirdeğini ne kadar tüketmek gerekir. Kavrulmuş ya da kavrulmamış olarak tercih edebilirsiniz.
Kabak çekirdeğini kavrulmuş ya da kavrulmamış olarak kullanabilirsiniz. Ancak günlük olarak küçük bir kaseyi geçmemesine dikkat etmeniz gerekir. Bağırsak sorunları için ise mutlaka doktora danışarak kullanmanız gerekir.
Ayıklanmış kabak çekirdekleri fırın tepsisine konulur ve fırına yerleştirilir. Öncesinden ısıtılmış fırında yaklaşık 180 derecede on dakika boyunca kurutmak için bekletilir. Ayrıca fırın olmadan bekletme yöntemiyle kurutma işlemi diğer bir yöntemdir.
Çiğ kabak çekirdeği nasıl saklanır? Birçok başka kuru yemiş çeşidi gibi kabak çekirdeğinin de en doğru saklama yolu kuru ve soğuk bir yerde muhafaza etmektir. Hava almayan kapaklı bir kabın içerisinde saklanması gereken çiğ kabak çekirdeklerinin buzdolabında ya da buzlukta tutulması önerilir.
İlk olarak kabak çekirdeklerini derin bir kapta üzerindeki kaygansı kısmı çıkana kadar yıkanır daha sonra süzgeç ile süzülür. Yıkanıp süzüldükten sonra temiz bir peçete üzerine alınır ve kurutulur Ve tekrar bir bez ile kurutma işlemi yapılır.
Kabak tohumu ekimi yapılmadan önce çimlendirilmesi uygun olmaktadır. Tohumlar çimlendirilmeden bir gün önce suda bekletilmesi uygundur. Suda ya da nemlendirilerek bekletilmiş tohumlar torf karışımlı toprakta çimlendirme yapılabilir.
Hem de sonbahar ve kışın bol bulunduğu, pazar tezgahlarından eksik olmadığı zamanlarda değişik bal kabaklı tarifler denenmeli. Türk Mutfağında da bal kabağı çorbası, bal kabağı yemeği, bal kabağı reçeli, böreği, bal kabağı pastası derken tarifi de epey fazladır.
Kabak çekirdeği unu, Yüksek devirli makinalar da kabak çekirdeğinin un haline getiriyoruz. Kabuğu ile öğütüldükten sonra elekten geçirilmektedir, kabuğun bir kısmı elekte kalmaktadır. Kabuğunun bir kısmı un haline geldiğinden dolayı tadında hafif bir bozulma olabilmektedir.
Mesane iltihabı veya idrar tutulması gibi ikinci derecede böbrek rahatsızlıklarında da kullanılır. Kabak çekirdeği, büyümüş prostat veya prostat kanserinin mesaneden idrar çıkışını engellediği zaman gelişebilecek idrar yolları zorluklarından kurtarır.
Kalp ve Karaciğer Sağlığına Faydalıdır: Kabak çekirdeği lifler, sağlıklı yağlar ve antioksidanlar açısından zengin bir besin kaynağıdır. Kabak çekirdeğinin içermiş olduğu bu maddeler özellikle kalp ve karaciğer açısından çok önemli olup, tüm organları da güçlendirmektedir.
Kabak çekirdeği, E vitamini gibi antioksidanları içerisinde barındırır ve bağışıklığı güçlendirir. Vücuttaki iltihabın atılmasına yardımcı olur. Yeterli düzeyde tüketmek, mide, prostat, kolon ve akciğer kanseri riskinin azaltılmasına katkı sağlar. İyi bir uyku düzeni için ideal gıdalardandır.
Kabak çekirdeğinin içeriğindeki mineraller karaciğerin ürettiği enzimlerin olması gerektiği sıklıkta üretilmesine yardımcı olur. Kabak çekirdeği karaciğer yağlanması yapar mı? Aksine kabak çekirdeği bu faydasıyla karaciğer yağlanmasının önüne geçer.
Kabak çekirdeğinin içeriğinde magnezyum yüksektir. Magnezyum içeriği, kan şekerinizin düzenlenmesine yardımcı olarak diyabet riskini azaltabilir. Araştırmalara göre diyabetli kişilerin de diyabet hastalığını yönetmesine yardımcı olabilir. Kan şekeri kontrolü yapmanıza yardımcı olan bir besindir.
Gece yatmadan tüketildiğinde, dinlenmeye geçen ve yenilenen hücrelerin işlevlerini artırır, rahat uyumanızı sağlar. Kabak çekirdeği zengin E vitamini içeriğine sahiptir, bu sayede göz sağlığını korur. İçeriğindeki bol demir sayesinde demir eksikliği ve kansızlığa iyi gelir.
Kuruyan kabakları özel öğütücümüzden geçirerek hiç bir katkı maddesi şeker vb topaklanmayı önleyici ilaveleri yapılmadan paketlenir. Özellikle sebze yemeyen çocuklar için özel olarak ürettiğimiz balkabağı tozunu daha eğlenceli hale getirerek çocuklarınıza sebze yedirmenin tadını çıkarabilirsiniz.
Günde sadece bir avuç kabak çekirdeği tüketmek, insanların günlük magnezyum ve çinko ihtiyacını karşılar. Hatta dünya sağlık örgütü kabak çekirdeğinin çok etkili bir çinko ve magnezyum kaynağı olduğu için bu tohumun mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirtmiştir. -Çiğ kabak çekirdeği, çok iyi bir magnezyum kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri