Balkanlar veya Balkan Yarımadası, Avrupa kıtasının güneydoğu kesiminde, İtalya Yarımadası'nın doğusu, Anadolu'nun batısı ve kuzeybatısında yer alan coğrafi ve kültürel bölgedir. Bölge için bazı yayınlarda Güneydoğu Avrupa terimi de kullanılır.
İlgili 25 soru bulundu
Kuzeyinde Karadağ, güneyinde Yunanistan ile komşu olan Arnavutluk, daha az kalabalık ve daha ucuz bir Balkan ülkesi olarak konforlu bir gezi sunuyor.
Balkan coğrafyasını her mevsim ayrı bir güzellik olduğunu söyleyebiliriz. Otobüslü veya uçaklı tur seçenekleri ile her mevsim ayrı güzel olan Balkan ülkelerine gezginler daha çok Eylül-Aralık ve Nisan-Temmuz arasında gitmeyi tercih ediyor. Yani aslında bahar ayları ve yaz dönemi ideal tarihler olarak görünüyor.
Bolubeyi Tatlısı
Bolubeyi ismiyle dahi herkesin hafızalarına kazınan bu meşhur tatlı, bir nevi Türk usulü profiterol desek yanlış olmaz. Un ve margarinle yapılan hamurların pişirildikten sonra arasına krema eklenen tatlı, üzerine çikolata ve saray helvası dökülerek servis ediliyor.
Kaymaçina veya Kaymakçina, Balkan mutfağına özgü bir tatlı çeşidi. Görüntü olarak Triliçe'ye benzer. Bosna Hersek mutfağında bulunur.Pomak mutfağında ayrıca yapılmaktadır.
Orta Asya'dan göç ederek Düzce'nin Akçakoca ilçesine yerleşen Manav Türklerine ait "Melengücceği tatlısı" pazarda "en çok satılanlar" listesinde birinci sıra...
Harika el sanatları, deri, yün, keten veya pamuk üzerine işlenmiş ince nakışlar, geleneksel Makedon kostümleri bulunur. Bir diğer Makedon klasiği ise seramik, kuyumculuk, altın ve gümüş takılardır. Genel olarak Makedon zanaatkarlar, ülkelerinde bulunan hammaddelerle gerçek harikalar yaratır.
Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya ve Yunanistan ülkeleri topraklarının tamamı Balkan coğrafyası içindedir. Balkanlar'da yer alan ülkelerden Hırvatistan'ın % 54,8'i, Romanya'nın % 6,5'i, Sırbistan'ın %72,2'si, Slovenya'nın %26,7'si, Türkiye'nin %3'ü Balkan sınırları içinde yer alır.
Özetle tüm kur hesabını yaptığımda söyleyebilirim ki 10 günde arabamızla 8 ülke geçtiğimiz Balkanlar Gezi Turumuzda 2 kişi toplam 3930 TL harcamışız. Kesinlikle böyle dolu dolu bir gezi için çok uygun bir bütçe. Tüm konaklama giderlerimizin maliyeti de 480 Euro yani o günkü kurda 2000 TL.
Sırbistan, yüzlerce yıllık geçmiş olan el sanatı ürünleri ile tanınan bir ülke. El örgüsü yün kazaklar, ahşap oyması ürünler, Poanak adı verilen özel yapım ayakkabılar, ülkenin ünlü erik konyağı Rakija, seramik ve porselen süs eşyaları, turistlerin ülkeyi gezerken en çok aldığı hediyelik eşyalar arasında.
Yöresel yiyecekler listesinde birinci sırada yer alsa dahi aslında biz Türklerin damak tadına pek de uzak bir tat değil Bulgar kebabı. Zira kavurma ve köfte harmanlanarak yapılan bu kebap pirinç pilavının üzerinde servis ediliyor. Bu kebabı tüketirken ülkemizi anımsamamak neredeyse imkânsızdır.
Sahine, peygamber efendimizin döneminde islam mutfağında yer alan ve genellikle ismi çok az bilinen, bal, tereyağı ve tahinden oluşan enfes bir lezzettir. Genellikle Ramazan aylarında sahurda tüketilen sahine tatlısı, tam bir enerji ve şifa deposu olarak bilinen çok lezzetli bir tariftir.
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım.
Kazakistan mutfağına ait Tatar tatlı olarak da ballı çak çak tatlısı, ağız sulandıran görüntüsünün yanı sıra oldukça kolay hazırlanmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor.
Bolu tatilinden dönüldüğü esnada, ziyaretçilerin sevdikleri insanlara alabilecekleri en popüler hediyeler arasında; bakır ürünleri, iğne oyası ürünleri, Gerede kemerleri, deri ürünleri, saray helvası, çikolata, kozalak reçeli ve çam balı yer almaktadır.
Abant'ın en meşhur yemeklerinden bazıları; bıldırcın ızgara, benekli alabalık, Abant kebabı, Kartalkaya kebabı, çantıklı pide, İnebolu etli ekmek, Mengen pilavı, kaldırık dolması, kabaklı gözleme, kuzugöbeği mantarı dolması, Mengen kuzu güveç, kaşarlı domates çorbası, mangalda sucuk ve kaşarlı alabalıktır.
Bosna Hersek'in para birimi "Konvertibl Mark" ya da "Değiştirilebilir Mark" olarak karşımıza çıkar. Ülkede 1 Euro 1,95583 KM olarak sabitlenmiştir. Bosna Hersek ödeme olarak Euro'yu da kabul eden bir ülkedir. Kısaltılmış hali ve aynı zamanda sembolü KM olan "Konvertibl Mark"ın kodu "BAM" şeklinedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri