Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yoğurt nasıl ısıtılır? Ortam için yoğurdu yaptığınız tencereyi iyice kalın bir kumaşa sarıp kaloriferin yanına koyabileceğiniz gibi, 40 derece ısıtılmış fırına da koyabilirsiniz. Yoğurdu mayalayan faydalı bakterilerin ölmemesi için daha sıcak veya daha soğuk ortam önerilmez.
Yoğurt demenin nedeni ısıtma için uygun değil yoğurtta en değerli laktik asit bakterilerinin bulunmasıdır. Pişirme ısıtılırsa, büyük miktarda aktif laktik asit bakterileri öldürülecek, fiziksel özellikler değişecek, ayrılma ve çökelme meydana gelecek, tat kaybolacak ve besin değeri ve sağlık bakımı işlevi azalacaktır.
İsterseniz tekrar mayalayabilirsiniz ya da çökelek yapabilirsiniz. Yoğurdunuz tutmadıysa ocağa alın ve kaynatmaya başlayın. Peltek kıvamına gelecek. Kaynama esnasında kaşıkla karıştırmayı unutmayın.
Yoğurt Mayalama Sıcaklığı Yoğurt mayalama sıcaklığı 44-46 derecedir.
İlgili 16 soru bulundu
Yoğurt mayalamak için önceden ayırdığınız 1 tatlı kaşığı yoğurdu, kaynattığınız sütten 3-4 yemek kaşığı alarak başka bir kapta karıştırın. Karışımı fazla çırpmayın. Bu tarifte 1 litre sütten söz ediyor olsak da her bir litre için tepeleme bir tatlı kaşığı yoğurt ile mayalama yapabilirsiniz.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Ilınınca iki yemek kaşığı yoğurtu süte ekleyin. Daha sonra 100 derecede 5 dakika ısınan fırına, sütü ağzı açık bir kaba koyup kapağını kapatın. 5 saat bekledikten sonra taş gibi yoğurt elde etmiş olacaksınız.
Tutmayan yoğurdu tekrar mayalama
Fırınınızı 75 dereceye ayarlayın, sütünüzü 1 saat fırında bekletin. Hemen fırından çıkartmayın, soğumasını bekleyin. Soğuyan yoğurdunuzu buzdolabına kaldırdıktan sonra, yoğurdunuzun çok güzel bir kıvamda olduğunu göreceksiniz ve işte yoğurdunuz hazır! Afiyet olsun.
Yoğurt dışarıda 4 saatte mayalanır. Bundan sonra buzdolabında da 2 saat kendine gelmeye devam eder. En güzel yoğurdu ertesi gün yiyebilirsiniz.
Şimdi gelelim mayalama işlemine;Başka geniş tencereniz varsa içine mayalayacağımız süt kabını içine oturtalım kenarda az bi boşluk yapalım ki kaynar suyumuzu rahat dökelim dikkat edelim. Süt kabının yarısına gelecek kadar suyu koyalım fazla doldurmayın . Sütü kavanozlara koyupta tencerenin içinde mayalayabilirsiniz.
Mayalanma süresi kışın 6-7 saat- yazın 4 saatten fazla tutulursa da sulanma olur. Mayalanan yoğurdun üstüne kapak yerine süzgeç konulmazsa kapakta oluşan buhar su damlacığına dönüşüp tekrardan yoğurdun üstüne damlar ve sulanmaya neden olur.
Çorba tekrar ısıtılır mı? Buzdolabından çıkan yemeğin yeniden ısıtılmasının değil, kaynatılması gerektiğine dikkat çeken Doğan, “Bir çorbayı tekrar ısıtmak doğru değil, kaynatmak gerekiyor.
Yoğurdu büyük kaşıklarla derin çukurlar açarak alırsanız geniş boşluklara hemen su dolacaktır. Ayrıca yoğurt alırken plastik veya metal kaşıklarla değil de tahta kaşıklarla almaya özen gösterirseniz yoğurdunuz sulanmayacaktır. Ayrıca yoğurdu mayaladığınız kabı dolaba taşırken sallamamaya dikkat etmelisiniz.
*Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir. *Yoğurdunuzda kaymağı seviyorsanız mayalarken kaymağı dağıtmamaya dikkat edin. Sütünüz soğuduğunda üstünde bir tabaka oluşur.
Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın. Oda sıcaklığındaki yoğurdu cam biz kavanoza aldıktan sonra üzerine 43 derece olan sütü ekleyin.
Yoğurt yaklaşık olarak dört saatte mayalanır. Dört saatin sonunda buzdolabına kaldırmalısınız. Yoğurt bekledikçe üste çıkan suyu alıp dökmelisiniz. Beş litre sütün yaklaşık olarak dört litresi yoğurda dönüşür.
Marketlerde satılanlar probiyotik mayalardır. Evde yapılanlar söz konusu olduğunda ise bu çeşitlere doğal mayalar ve nohuttan yapılanlar eklenmektedir. Evinizde veya yakınlarda yoğurt mayası yoksa karınca toprağından az bir miktar alarak kullanma yöntemini deneyebilirsiniz.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
Yoğurt altı suyu (YAS) yoğurdun süzülmesiyle ortaya çıkmaktadır. YAS işlenmesi zor ve maliyetli olduğundan dünya genelinde yoğurt üreticileri için sorun oluşturmaktadır.
Yoğurt mayası ne kadar konulmalı: Mayanın ölçüsüne gelince... Bir litre süte 1 yemek kaşığı maya önerilir genelde.
Tencerenin üzerine tahta kaşık koymak: Bu yöntem kabaran sütün taşmasını engelleyecektir. Sadece süt değil, kaynadığında taşma riski olan her besin için bu yöntemi rahatlıkla kullanılabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri