Yönetmeliğin 22'nci maddesinin birinci fıkrasının (l) bendinde ise “Bağımsız bölüm net alanının 2615'ini geçmemek kaydıyla açık çıkma şartlarım taşıyan balkonlar, kat ve ara sahanlıkları dâhil açık veya kapalı merdiven evi, katlar alanına dâhil edilmez. ” hükmüne yer verilmiştir.
Yeni imar yönetmeliği Madde 4'e göre balkonlar bağımsız bölüm net alanına dahil edilmemekte; Madde 22'ye göre ise balkonlar parselin toplam emsale esas alanının % 30'u oranındaki ek alan içerisinden kullanılabilmektedir.
Konutlarda net alan hesabında artık, balkon ve teraslar dikkate alınmıyor. Atabey Denetim. KONUTLARDA NET ALAN HESABINDA ARTIK, BALKON VE TERASLAR DİKKATE ALINMIYOR. Bilindiği üzere, net alanı 150 m2'nin altında olan konutların teslimlerinde Katma Değer Vergisi oranı %1 olarak uygulanmaktadır.
Yani diyor ki balkonları, kat bahçelerini, yangın koridorunu, bina hollerini, sahanlıklar, merdivenler emsale dahil değildir ve bu alanlar maksimum (3042,9*0,20) m² kadar olabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Bu bağlamda taşıyıcı sistemin çevrelediği çıkma vasfında olmayan gömme balkonların emsale dahil olacağı; açık çıkma şartlarını taşıyan balkonların ise bağımsız bölüm alanının %15'ini geçmemek kaydıyla %30 emsal hesabı içinde değerlendirilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.
KAKS sayısı, katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklar çıktıktan sonra kalan alanların toplamı olarak ifade ediliyor.
Açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekânlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekânlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde değerlendirilmez.
Alan Hesaplama: Cam balkonun alanını hesaplamak için genişliği ve yüksekliği çarpın. Örneğin, genişlik 3 metre ve yükseklik 2,5 metre ise, alan = genişlik x yükseklik = 3 m x 2,5 m = 7,5 m² olacaktır.
Yangın Yönetmeliği uyarınca yangın merdiveni yapılma zorunluluğu olmayan 21.50m'nin altındaki yapılarda kaçış yolu olarak kullanılan merdivenlerden bir tanesi TAKS hesabına dahil değildir.
0.50m çatı payı olup, asıl rakam hep 3m katlarıdır. Zira kat başına 3m verilirse sırasıyla 2 kat – 3 kat – 4 kat – 5 kat….15 kat olarak anlaşılır. Bazı yerlerde Hmax = Serbest olur.
kaks 1.50 ne demek
Bu ifade 1.50 emsali kastetmektedir. 1.50 emsal, parselin toplam alanının 1.50 'si kadar inşaat yapılabileceğini gösterir. 1000 m2'lik parselde 1.50 emsal var ise 1500 m2 inşaat yapılabileceği anlamına gelir.
Yargıtay, balkon kapatılmasının ortak alana müdahale niteliğinde olduğunu vurgulamıştır. Bu sebeple kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızasının varlığı hâlinde balkon kapatma işleminin hukuka uygun olacağına dikkat çekmiştir.
TÜRK CEZA KANUNU AÇISINDAN BALKON KAPATMA
TCK'nın “İmar Kirliliğine Neden Olma” başlıklı 184. maddesine göre ; Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Yüzde 30 İmarlı Ne Demek? “yüzde 30 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %30, yani 0,30'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %30'u kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 300 m2'yi geçmemelidir.
Parselin alanı ile emsal oranı çarparsak, parselde yapılabilecek yapının toplam alanını buluruz. Örneğin 2.000 m2 yüzölçümündeki bir parselde emsal/KAKS, 0,60 ise parsel üzerinde yapılacak yapının toplam inşaat alanı, 1.200 (2.000 x 0,60) olarak bulunur.
Kaks (kat alanı kat sayısı), bir arsanın üzerine yapılacak toplam inşaat alanı demektir. Örneğin: 1.000 m2 bir arsanın imar durum belgesinde kaks:1.25 gösteriliyorsa hesaplaması şöyle: 1000 m2 x 1.25 = 1250 m2. Yani bu arsanın üzerine yapacağımız binanın toplam alanı 1.250 m2 olacak demektir.
KAKS, diğer adı ile Emsal, bir binanın kat alanı kat sayısını ifade eder. Kat alanlarının toplamının, toplam arsa alanına göre en fazla ne kadar oranda olabileceği anlamına gelmektedir. Kısaca arsa üzerine yapılabilecek net inşaat alanını belirtir.
Taban alanının imar parseli alanına oranı TAKS oranı olurken; Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı ise KAKS oluyor. Söz konusu TAKS KAKS oranları, taşınmazın bağlı olduğu belediyeden alınacak imar durumu belgesinde görülebiliyor.
Bu terim bir arsaya yapılabilecek toplam net inşaat alanını ifade eder. Ayrıca KAKS terimi emsal ile de aynı anlama gelir. İmar planı üzerinde yer alan KAKS değeri ile bir arsanın alanı çarpılarak o arsaya yapılabilecek maksimum metrekare inşaat alanı hesaplanabilir.
Kentsel dönüşüm projelerinde konut maliklerine tanınan yüzde 25 oranına ek olarak inşaat hakkı için 3'te 2 oranında hak kaybı önüne geçilmiş olundu. Yapılan düzenleme ve yenilikler dahilinde; noter onaylı sözleşme sağlayan inşaatlar için yüzde 25 oranın kalıcı olarak belirlendi.
“TAKS” : Taban Alanı Kat Sayısı anlamına gelen TAKS, arsa alanının ne kadarına bir binanın taban alanının yapılabileceğini gösterir. “KAKS” : Kat Alanı Kat Sayısı anlamına gelen KAKS, emsal ile aynı anlamı taşımaktadır. Bir inşaatın kat alanı katsayısını ifade eder.
KAKS yani emsal, inşaatın kat alanı kat sayısını ifade eder. Arsaya imar planı kuralları çerçevesinde en fazla yapılabilecek net metrekare inşaat alanını hesaplamada kullanılır. KAKS oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösterir.
“yüzde 40 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %40, yani 0,40'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %40'ı kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 400 m2'yi geçmemelidir.
Toplam inşaat alanı nasıl hesaplanır? Parsel alanının, emsal yani KAKS değeri ile çarpılmasıyla toplam inşaat alanı hesaplanır. Örneğin 1.000 m2 bir parselde 2,3 KAKS ile toplam 2.300 m2 inşaat yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri