Ocağın altını kapatarak çayın içim sıcaklığına gelmesi için zaman tanıyın. Çayı süzerek kupaya doldurduktan sonra, üzerine Balparmak Narenciye Balı'nı ilave edin. Balın çaya homojen bir şekilde dağılması için iyice karıştırın. İşte, çayınız tüketime hazır!
Limonun gücü
Koyu çay içerisindeki tanenler bağırsak hareketlerini azaltarak sindirim güçlüğü sorununa neden olabiliyor. Ancak bal eklenir ve çayın her çeşidi açık olarak demlenerek hazırlanırsa bağırsak hareketleri hızlanıyor, tansiyon artırıcı sorun da kalmıyor.
Bal ilavesinin, antioksidan özelliği yüksek olduğu bilinen yeşil çay, beyaz çay ve siyah çayda antioksidan etkide 3 ile 4 misli artış sağlarken, ıhlamur çayının antioksidan etkisini 60 misli arttırdığını gözlemledik.
Sıcak suda çayı 5-7 dakika demleyip sürahiye aktarın. İçine tarçın, karanfil ve nane yapraklarını atın, limonu sıkın. 5-7 dakika aromaların karışması için dinlendirin. Daha sonra balla karıştırıp en son 750 ml su ekleyerek çayınızı hazırlayın.
Yeşil çayınıza, ıhlamura, adaçayına, bitki çaylarına hatta filtre kahvenize bile bal koyabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Doç. Dr. Ahmet Güler, balın 43 derecenin üzerinde ısıya maruz kalması halinde besin değerini yitirdiğini, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan balın tatlandırıcıdan öteye geçmeyeceğini söyledi. Balı, sıcak süt veya çaya karıştırmayın!
Balın sağlık üzerine etkilerinden bahsedebilmek için yetişkinlerin günlük 3-5 yemek kaşığı ya da 6-10 tatlı kaşığı bal tüketmeleri gereklidir. Bu miktar yaklaşık olarak 50-80 gr.'a denk gelmektedir. Çocukların ise kilo başına ortalama 1 gr. bal tüketmesi uygundur.
Özetle; araştırma çaya tatlandırma amaçlı olarak bal ilave edilmesi durumunda toplam fenolik içeriğinin ve antioksidan kapasitesinin belirgin şekilde arttığını ortaya koyuyor. Bu da balın, çayın tatlandırılması için iyi bir alternatif olarak kullanılabileceğini gösteriyor.
Düzenli olarak ballı limonlu su içmek detoks etkisi yaparak toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Karaciğer fonksiyonlarının iyileşmesine yardımcı olur. Bu sayede vücudun savunma mekanizması yani bağışıklık sistemi güçlenir. Kişi hastalıklar ile daha kolay başa çıkmaya başlar.
1 bardak ılık suya bir yemek kaşığı elma sirkesi, bir tatlı kaşığı limon suyu, bir çay kaşığı bal ekleyin. İyice karıştırarak günde 2-3 bardak tüketin. Diğer bir yöntem ise boğaz ağrısıyla birlikte öksürüğü de kesmesiyle bilinen şu karışım: Su olmadan 4 yemek kaşığı elma sirkesiyle 4 yemek kaşığı balı karıştırın.
Ballı ılık su içmenin vücuda etkileri
Ballı ılık su içmek bulaşıcı hastalıklardan korur. Bal, çocuklarda öksürük sıklığını ve şiddetini azaltır. Ilık su boğazınızı yumuşatırken bal da boğazınızın ince bir tabakayla örtülmesini sağlar. Bu yumuşatıcı etki ile birlikte öksürüğün giderilmesine yardım eder.
Genel olarak açık hatları ile bal birçok farklı faydası üzerinde önemli bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda bir doğal tatlandırıcı olarak tüketilir. Dengeli ele alındığı ve abartı olmadığı takdirde bal kilo aldırmaz. Hatta özellikle diyet listesinde her sabah bir kaşık veya suya karıştırılma şeklinde de tüketilir.
Balın etkisinden sorumlu olan glikoz, früktoz gibi şekerler ve polifenolik bileşikler ısıya dayanıklı maddelerdir. Dolayısıyla sıcak süte bal karıştırmakta herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil.
Uzmanlar gribe karşı limon ve bal tavsiye ediyor.
Uzmanlar grip ve soğuk algınlığı için bir limonun suyuyla bir tatlı kaşığı balı bir bardak ılık suyla karıştırıp içmeyi tavsiye ediyor.
Kahvenize ya da çayınıza sağlıklı olduğunu düşünerek bal eklemeniz aslında gereksiz, bu sadece gelip geçici bir trend. ' Özet olarak aslında çaya bal ya da şeker koymanın arasında sağlık açısından çok da bir fark yok. Sıcak içeceklerin tümünü şekersiz tüketmek elbette en sağlıklı seçenek.
Balın antibakteriyel ve antiinflamatuar özellikleri vardır. Balın antiinflamatuar özelliklerinin öksürük refleksine faydası olabilir. Bal balgam oluşumunu azaltır ve öksürüğü azaltır.
19-SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİP : Ihlamur kuru nane limon kabuğu çay gibi 1 dakikadan fazla kaynatmadan 15 dakika demlenmeye bırakılır bardağa döktükten sonra ORGANİK KESTANE balı ilave edilir,biz bir tatlı kaşığı tavsiye ediyoruz ama fazlasının bir zararı olmaz ve gribe iyi gelir.
Bal şerbeti karın ağrılarını çok kısa bir sürede dindirir. İDRAR SÖKTÜRÜR: . Mesane yollarını temizler.
Tek yapmanız gereken bir yemek kaşığı balı (mümkünse organik) bir bardak ılık suya ekleyin ve suyun içinde iyice çözün. Bu karışımın maksimum faydasını görmek içinse aç karnına içmeyi unutmayın. İşte bu kadar basit.
Boğaz Tahrişi: Tarçınlı balın boğaz ağrısını iyileştirdiği ve boğaz ülserini kökünden kazıdığı görülmüştür. Bal ile limonu,sirkeyi ve tarçını karıştırarak sıcak bir bardak suyun içine katın ve bu şekilde tüketin. Bal boğazınızı kaplayarak yumuşatır,yardımcı olur. Boğaz kapsülü veya sert bir şeker emin.
BAL KİLO YAPAR MI? Balın içerisinde vitamin, mineral ve amino asitler bulunur. Bu besin türleri kilo yapmaya değil kilonun kontrol altında tutulmasını sağlar. Ayrıca obeziteyi önleyerek kilo vermeye de yardımcı olur.
Bal, binlerce çiçeğin, bitkinin besleyici değerlerini ve şifasını taşır. Kişinin beslenme ve enerji ihtiyacına büyük ölçüde katkı sağlar. 100 gram balda, yaklaşık 304 kalori(kcal) vardır. Öte yandan bal, antioksidan ve antibakteriyel özelliğiyle, vücudun direncini güçlendirir. Sağlığı korumaya yardımcı olur.
Karatay, yaptığı açıklamada, ekmek, bal ve pekmezden uzak durulması gerektiğini ileri sürdü. Balın sıvı şeker olduğunu iddia eden Karatay, "Yüzde 60 fruktoz, yüzde 40 glikozdur. Bal da pekmez de sıvı şekerdir.
Göğsü ve ciğerleri temizler, idrarı artırır, balgamın doğurduğu öksürüğe iyi gelir. Bulundurduğu enzimler sayesinde bağırsaktaki mantarları ve zararlı bakterileri yok eder.Kalp, çarpıntı ve yüksek tansiyondan şikayet edenler için çok yararlı bir besin maddesidir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Bu özelliği ile bakteri, mantar ve virüs gibi mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlarla vücudun mücadele etmesini kolaylaştırır. Doğal bağışıklığı artırmak için geceleri birer kaşık bal tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri