- Diğer sirkelerden farklı olarak fermente edilmemiş üzüm şırasının ateş üzerinde ısıtılıp çektirilmesi ile yapılır. Balsamik sirkeye tatlı ekşi karamelimsi tadını ve yapısını veren bu işlemdir. Bu konsantre öz fermente edilerek ve yıllandırılarak farklı sınıflarda ve kalitede balsamik sirke üretilir.
Sayısız faydası olan sirkenin etken maddesi asetik asittir. Elma veya üzümden elde edilenlerle balzamik sirke arasındaki tek fark, bu etken maddenin yoğunluğudur. Yoksa hepsi aşağı yukarı benzer kimyaya sahiptir. Kansızlığa, göz, diş ve cilt iltihaplarına iyi gelir.
Diğer sirke türlerine göre daha koyu ve daha etkili koku ve tada sahip olan balsamik sirke, makarna ve tavuk gibi yemeklerde de lezzet verici olarak değerlendirir.
Elma sirkesi ve üzüm sirkesinin içeriğinde maya, antiseptik bileşenler ve meyvelerden gelen vitaminler bulunuyor. Elma sirkesi A, B, C ve E vitaminleri bakımından güçlü bir besin kaynağı olurken; üzüm sirkesi de A ve C vitaminleri bakımından zengin bir sirke çeşidini oluşturuyor.
İlgili 37 soru bulundu
Kolesterolü Düşürür
Kalp ve damar sağlığını tehdit eden yüksek kolesterolün düşmesini sağlayan seçeneklerden biri de balsamik sirkedir. İçeriğindeki antioksidanlar ile toksik hücreleri yok ederek kolesterolün düşmesine yardımcı olan balsamik sirkeyi öğünlerinizde bolca kullanmakta fayda var.
Sirke üretim prosesinde alkolleşme de mevcut olduğundan dolayı son üründe bir miktar etil alkol asetik asite dönüşmeden kalabilmektedir. %0.1 civarlarında son üründe etil alkol bulunabilmekte veya analizde tesbit edilemese de aslında içinde dönüşmeyen bir miktar alkol kalabilmektedir.
Yapılan çalışmalara göre; alıç sirkesinin faydaları arasında yüksek tansiyonu düşürmesi görülür. Hipertansiyonu düşürücü tesiri vardır. Faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz: Kalbe iyi gelir.
Elma sirkesinin kendine has aromasından ötürü ağız kokusunu önlediği bilinmektedir. Bu nedenle sabah ve akşam elma sirkesi içmeniz önerilir. Ağız içinde oluşacak iltihabı ve kötü kokuyu doğal yolla engellemek için 1 bardak elma sirkesi içmeniz iyi olacaktır.
Genelde birçok kişi turşu tarifinde üzüm sirkesi kullanır. Turşucular tatlı malzemelerinden yapılan turşuların limon sirkesi ile diğer malzemelerden yapılan turşuların ise üzüm sirkesi ile daha lezzetli olduğunu belirtiyor.
Ekstradan yağ dökmediğiniz için daha az kalori alıyorsunuz ve balzamik sirke de diğer sirkeler gibi kandaki yağ seviyelerini ciddi oranda düşürüyor. Her üçü de zayıflamak amaçlı kullanılabilir.”
Özellikle İtalyan mutfağına özgü yemeklerde balzamik sirke kullanımı özellikle tercih edilir. Domates ile çok yakışan balzamik sirke, hem salatalarda hem de çorbalarda lezzetli bir tat oluşturur. Hardal, karabiber, şeker ve zeytinyağı gibi malzemeler ile hazırlanan salata soslarında kullanılır.
Acetum beyaz balzamik sirke, lezzetli salataları sofralara getiriyor. İtalya'nın Modena bölgesinde üretilen bu sirke, salata ve sos yapımında kullanılabilir aynı zamanda Avrupa mutfağında oldukça popüler.
Kolesterolü düşürür
Balzamik sirkenin kolesterol düşürücü etkisi bulunmaktadır. Balzamik sirkede bulunan antioksidanlar kolesterolün yükselmesine neden olan toksik hücreleri bloke eder.
Italya'ya özel olan farklı bir tür sirke lezzetini sizlere sunmaktadır. Balsamik sirke diğer sirkelere lezzet, yapılış ve koku olarak faklı şekilde karşınıza çıkmaktadır. Italya'nın modena şehrinde yetişen üzümlerin işlenmesi ile elde edilmektedir.
Elma sirkesi, üzüm sirkesi ve balzamik sirke salatalara lezzet katarken, beyaz sirke sebze temizliğinde, pirinç sirkesi ve onlarcası farklı tariflerde rol alıyor. Sirke bildiğimiz anlamda bozulmaz. Bazı kolay saklama koşullarını sağladığınız sürece uzun yıllar güvenle kullanabilirsiniz.
Sirke, Hz. Peygamber (asm)'in beğendiği ve övdüğü katıklardandır. Çünkü temini kolay ve ekonomiktir. Kanaatkar insanların yediği bir katıktır.
- Sirkeli su içmek metabolizmayı hızlandırdığı gibi yağ yakılmasını da sağlıyor. - Güçlü bir antioksidan olan sirkeli su vücutta detoks etkisi yaratır. - Su ile seyreltilerek içilen sirke mide rahatsızlıklarını önler. - Düzenli sirkeli su içildiği takdirde bağırsak hareketleri de düzenlenir.
Alıç sirkesinin kalbe faydaları arasında kan dolaşımını hızlandırma, kalp kaslarını güçlendirme, damar genişletme ve damar açılmasına yardımcı olma sayılır ancak ürün tedavi amaçlı değil, düzenli tedaviye ek olarak kullanılabilir.
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
Elma sirkesi kan basıncını ve kötü kolesterolü düşürür
Kan damarları daraldığında kan basıncı yükselir. Elma sirkesi damarları gevşetir ve bu durum da kan basıcını düşürmeye yardımcı olabilir.
Alıç ve alıç sirkesinin insan sağlığı açısından faydalarını kısaca özetleyelim. Kalp Ritmi (Aritmi) düzenleyicisidir. Alıç meyvesinin kalp ritim bozuklukları (aritmi)ve sinirsel kalp çarpıntılarına iyi geldiği gözlemlenmiştir.
üzüm suyu oksijenli ortamda fermente olursa sirkeye, oksijensiz ortamda fermente olursa şaraba dönüşüyor. üzüm suyundaki şeker, sirkede asetik asite dönüşürken; şarapta etil alkole dönüşmüş oluyor.
Çünkü şarabın ana maddesi olan üzüm suyu aslında helâldir, sarhoşluk verme özelliği kazanıp şaraba dönüşünce haram olmuştur. Sirkeye dönüşmesi neticesinde bu özellik ortadan kalkınca tekrar helâl bir madde haline gelir.
Alkollü bir içecekten elde edilen sirkeler, haram özelliğini kaybedip helal bir gıda olmuştur. Bunun sebebi ise sirke sarhoş edici bir sıvı gıda özelliğini taşımamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri