Elde, soğuk suda ayrı yıkayınız. Makinede yıkanmaya uygun değildir.
Janjan şal modelleri makinede yıkanabilse de elde yıkama daha çok tavsiye edilmektedir.
Eşarp ve şallar için en uygun yöntem ise kuru temizlemedir. Çamaşır makinesinde diğer çamaşırlar ile birlikte yıkamak, eşarp ve şalların kısa zamanda bozulmasına neden olur.
Penye şal modellerinizi hiçbir zaman çamaşır makinesinde yıkamamalısınız, elde yıkamak her zaman daha sağlıklıdır. Ancak elde yıkayacak vaktiniz ve durumunuz yoksa penye şal bakımı konusunda çamaşır makinesini kullanabilirsiniz.
Bağlama stili genellikle omuzun bir kısmına uzun bırakılarak yapılan Medine ipeği şal, tesettürlü kadınların vazgeçilmez parçalarından birisidir. MEDİNE İPEĞİ NASIL YIKANIR? Makinede düşük sıcaklıkta yıkanabilen Medine ipeği, yıkandıktan sonra renginin canlılığını kaybetmez.
İlgili 35 soru bulundu
Açık renklerde iç gösterebilir. Elde, soğuk suda ayrı yıkayınız. Düşük ısıda sererek kurutunuz. En düşük ısıda buharsız ütüleme yapınız.
Şalı Suya Batırın
İpek şalınızı suya batırın ve temizleme solüsyonunu kumaşa hafifçe sıkın. Elde yıkama sırasında bile aşırı sürtünmeden kaçının çünkü bu ipek liflerini zedeleyebilir ve cilayı matlaştırabilir. Şalınızı soğuk suda dikkatlice durulayın.
Elde Yıkama
Klorsuz ve kireçsiz su ile yıkamalısınız. Soğuk veya sıcak bir su değil de ılık su tercihinde bulunmalısınız. Sabun veya deterjan kullanmayın. Şal şampuanı veya bebek şampuanı kullanabilirsiniz.
Deterjan Seçimi
Diğer çamaşırlar için normalde kullanılan deterjanların, şallar için kullanılmaması gerekmektedir. Çünkü, normal deterjan beğenerek kullandığımız şalların yapısına zarar verebilmektedir. Bu nedenle şallar için özel üretilen şampuanların tercih edilmesi daha doğru olacaktır.
Lavabo veya leğen içerisine doldurulan ılık su ile, yünlü kumaşlara uygun çeşitte bir deterjan veya yumuşak sabun kullanılarak şal temizlenmeye başlanır. Su asla çok sıcak olmamalıdır. Çünkü sıcak su, yün ipliklerinin zarar görmesine neden olur ve bu durum şalda şekil bozukluğuna varan sonuçlar doğurabilir.
Su sıcaklığını da 20 ve 30 derece arasına ayarlamalısınız. Yıkama işlemi gibi kurutma işlemi de son derece önemlidir. Şallarınızı güneşte, kalorifer üzerinde, çamaşır makinesi ya da kurutucularla da kurutmamalısınız. Tüm bu durumlar, şalınıza zarar vereceği gibi şalınızın parlak görünmesini de engelleyecektir.
Normal deterjanları ve yumuşatıcıları hiçbir zaman kullanmayın. Su sıcaklığını ise ortalama şekilde 20-30 derece arasına ayarlamalısınız.
Yemek ya da yağ lekesi oluşan şifon şallar ıslak mendil ile silinmemelidir. Aksi taktirde leke kumaşın üzerine daha fazla yayılır. Böyle olumsuz bir durum ile karşılaşmamak için hiç zaman kaybetmeden lekenin üzerine tuz dökülmelidir. Tuz lekeyi çekerek kumaşın üzerinde azalmasını sağlar.
Janjanlı şal, genellikle özel günlerde ve akşam kıyafetlerinde tercih edilen, parlak ve ışıltılı bir aksesuardır. Yüksek kaliteli bir kumaş türü olan janjanlı kumaştan yapılan bu şallar, genellikle kadınların elbiselerini veya diğer kıyafetlerini tamamlamak için kullanılır.
İpeksi Bir Doku Ekstra Şıklık Janjanlı Şifon Şal
İpek gibi parlak özel bir şifondan imal edilen şallarımız abiye ve günlük kullanıma uygundur.
İlk olarak beyaz sirkeyi lekeli kısma dökmeli ve birkaç dakika bekletmelisiniz. Ardından lekeyi hafif bir biçimde fırçalamanız lazımdır. Daha sonra yapmanız gereken ise çamaşır makinesine atıp şalınızı en düşük sıcaklıkta yıkamanızdır. Şaldan fondöten lekesi çıkarma yollarından biri de tıraş köpüğü kullanmaktır.
Tüy toplama rulosu kullanılabilir. Daha hassas kumaşlar olan şal kumaşları için tüylenme sorunu en iyi şekilde giderilebilir. Tüy toplama rulosu bulunmadığında bir bant yardımıyla da tüylerin şal üzerinden temizlenmesi mümkündür. Tıraş makinesi veya tüy toplama makinesi kullanılarak da şal temizliği sağlanabilir.
İpek şalların temizliğinde makinede yıkanması önerilmemektedir. Makinede yıkanacaksa eğer en hassas programda yıkanmalı ve de sıkma işlevi iptal edilmelidir. Ayrıca ön yıkama olmamalı ve de deterjan kullanılmaması gerekecektir.
“Yazın hangi kumaş şal kullanılır?” sorusunun yanıtı, terletmeyen şal kumaşları konumuzun içerisinde gizlidir. Yaz mevsiminin yüksek sıcaklıktaki günlerine karşın her daim pamuklu ve ferah kumaş yapısına sahip şallardan kullanmalısınız.
Kışlık Şal Kumaşı
Mevsimlik ürünlere göre daha kışa uygun şal serileri soğuktan korunmak için tercih edilebilmektedir. Kışlık şal kumaşları için keten, pamuklu ve daha tok yapıda şallar tercih edilebilir. Bu kumaşlar tok yapıları sayesinde kolay şekil almalarının yanında kalın olup sizi soğuktan korur.
İpek eşarpları hafif devirde bile olsa bir çamaşır makinesinde temizlemeye çalışmayın çünkü aşırı çalkalama liflere zarar verebilir. Eşarbınızın üzerinde, eşarbın kuru temizlemeye veya sadece kuru temizlemeye verilmesini öneren bir bakım etiketi bulabilirsiniz.
İpek eşarp temizliği yapılırken deterjan kullanımı önerilmeyen bir durumdur. İpek hassas yapıdaki bir kumaş olduğundan, az miktarda bebek şampuanı ve yumuşatıcı kullanarak yıkanabilir.
Kuru temizlemeyi tercih etmeyenler içinse bilinmesi gereken ilk husus ipek eşarbın asla makinede yıkanmayacağıdır.. İpek eşarp; soğuk su ve özel ipek şampuanı ile diğer çamaşırlardan ayrı olarak elde yıkanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri