Bamya Çiçeği Nedir? Bamya çiçeği, çeşitli iklim koşullarında yetişmeye uygun bir bitkidir. Bakımı biraz sabır ister. Bu çiçek hibiskus bitkisi olarak bilinmektedir.
Unutmadan, kendisi ülkemizde de hemen her yerde kolayca yetişebiliyor, bizden söylemesi. Hatta kendisi ülkemizde güle benzetilen çiçeklerin başında geliyor; bamya çiçeği, gülhatmi, Mekke çiçeği, kerkede, Jamaika gülü gibi farklı isimlerle de anılıyor.
- Vitamin ve mineral yönünden zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir. - İyi kolesterol seviyesini yükseltmede yardımcı olur. - Bağırsak ve midede birikmiş olan gaz veya idrar yolları üzerinden enfeksiyonu önler. - Doğal insülin etkisi olduğu için diyabet hastalarına iyi gelir.
Bağırsak faaliyetlerini düzenlemesiyle birlikte, kabızlık problemini ortadan kaldırır. Vücut direncini artırmasıyla birlikte hastalıklara karşı koruyucu kalkan görevi üstlenir. İyi kolesterol seviyesini artırmasıyla birlikte bamya çiçeği çayı, kolesterol probleminin çözümünde etkili bitkisel çözümdür.
Bamya çiçeği kurutulduktan sonra çay olarak demlenirse, her derdin devası olacak bir şifa kaynağı elde edilir. Bamya Çiçeği Çayı Nasıl Yapılır? Öncelikle 1 su bardağı (200 ml) suyu kaynatın. Üzerine ½ çorba kaşığı kurutulmuş bamya çiçeği ekleyin. 5 dakika kadar demlemeye bıraktıktan sonra süzerek tüketebilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Hibiskus bitkisi, ebegümecigiller ailesinden gelerek, farklı bölgelerde Mekke gülü, gül hatmi, nar çiçeği, hatmi çiçeği, ya da amber çiçeği gibi farklı isimlerle bilinmektedir.
Bamya çiçeği, vitamin ve mineral yönünden zengindir. Bu da bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Doğal insülin etkisi gösterir ve bu sebeple diyabet hastalarına iyi gelir. Bazı araştırmalara göre kanı temizleme konusunda oldukça etkilidir.
Ertesi gün sabah bez açılır, yumuşamış olan çiçek tablaları temizlenir ve yarı güneş alan özellikle kiremit altlarına asılarak tekrar yeni çiçek açmış bamya çiçekleri toplamaya gidilir. Hasat sezonu Ağustos-Eylül ayında en yüksek olmak üzere Ekim ayı sonuna kadar sürer ve bu işlem her gün devam eder.
Hibiskus, halk arasında hatmi çiçeği, Mekke gülü, nar çiçeği isimleriyle de biliniyor. Ekşimsi bir tada sahip olan bu bitkinin, eski çağlarda Afrika çöllerinde yaşayan bedeviler tarafından susuzluğu giderici bir bitki olarak kullanıldığı söyleniyor. Hibiskus, en yüksek C vitamini oranına sahip bitkilerden biridir.
Kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. İçeriğindeki enzimler ve vitaminler sayesinde cildin güzelleşmesine yardımcı olur. Cilde parlaklık kazandırır, cildin yapısının iyileşmesini sağlar. Adet sancılarına iyi gelir ve adet söktürücü özelliği vardır.
Ortalama 1 cm büyüklüğündeki meyveler şekil olarak sultani bamyaya benzer ancak daha küçüktürler. Tek sap üzerine büyümeyen topraktan çıkışından itibaren kardeşlenme gösteren çatallı bir yapısı olan, en az 4-5 tane yan dalı oluşan Amasya Çiçek Bamyası'nın yetiştiriciliği organik tarım metoduna uygun özelliktedir.
Kan Basıncı Üzerindeki Etkisi
Hibiskusun en önemli faydalarından biri de hipertansiyon durumunda kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olmasıdır. Hipertansiyon olarak adlandırılan yüksek tansiyon, kalbe zayıflamasına neden olabilecek baskı uygular. Hibiskus kullanımı tansiyonu azaltmaya yardımcı olabilir.
- İçerisinde bulunan bol C vitamini ile güçlü antioksidan kendini göstermektedir. Kış rahatsızlıklarına karşı koruyucu olan Hibiskus çayı, var olan burun akıntısı, öksürük gibi rahatsızlıkların belirtilerinin ortadan kalkmasına ve nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların hızlıca iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
Diğer bir ismi 'Hatmi Çiçeği' olan hibiskus, yapraklı alternatif bir çiçek türüdür. 'Ekşi çay, Medine gülü, narçiçeği' isimleriyle de aktarlarda satılır. Bir dişli olan hibiskus bitkisi, lobu mızrak biçimindedir. İnsan sağlığına faydalarıyla bilinen bu bitki, çayı ile de çok ünlüdür.
Bamya Karadeniz Bölgesi'nde en fazla Orta Karadeniz Bölümü'nde yetiştirilir. Bölümde ve aynı zamanda bölge içinde Amasya üretimde ilk sıradadır. Bu ilde yetiştirilen ve Amasya çiçek bamyası denilen tarımsal ürünün il ekonomisine katkısı oldukça fazladır.
Bamya bitkisi çeşitlere bağlı olarak tohum ekiminden ortalama 40-60 gün sonra çiçeklenme- ye başlar. Çiçeklenme yine çeşitlere bağlı olarak farklılık gösterir. bamya toplayabilir. Amasya çiçek bamyası gibi küçük meyveli çeşitlerde bu daha da az olur.
Ebegümecigillerden olan Japon gülünün büyük çiçekleri vardır ve çiçekler uzun saplı, göz alıcıdır. İri çiçekleri beyaz, kırmızı, pembe ve ebruli başta olmak üzere çok farklı renklerde olabilir. Boyu 3 metreye, yayılma alanı da 2 metreye kadar çıkabilir. Sık dallanan ve çalı formunda olan bitkilerdir.
Ülkemizde nar çiçeği olarak da bilinen, Tayland ve Çin'de çokça yetiştirilen bir çiçektir. Çok yoğun tatlı-ekşi tadı, koyu kırmızı rengi ve yüksek miktarda C vitamini içermesiyle hibiskus çayı olarak çok tüketilir.
Bitkinin anavatanı; Japonya, Çin ve Hindistan olarak geçmektedir. Buna ek olarak; Afrika, Güney Amerika ve Meksika'da da yaygın şekilde yetiştiği bilinir. Antik çağlarda bile kullanıldığı düşünülen hibiskus bitkisi eski Mısır'ın da bir içeceğidir.
Bamya yetiştirmek için öncelikle kumlu-tınlı toprak, drenaj delikleri bulunan derin saksılar, verimli bamya tohumları ya da bamya fidelerini bir araya getirin. Tüm malzemeleriniz hazır olunca saksıyı toprakla doldurun ve her bir saksıya 2-3 tane olacak kadar bamya tohumunu yerleştirin.
Genellikle kuzey-güney yönlü tarlalarda uygun güneş ışığını alacağı için bamya ekimi tercih edilir. Ekim yapılacak alanın direkt güneş ışığı alması gerekir.
Bamya, genellikle Mayıs ayında ekilir. Ancak, iklim koşullarına bağlı olarak bu süre, Nisan sonu veya Haziran başına kadar değişebilir. Bamya ekimi sırasında tohumların toprağa doğru derinlik ve aralıkta ekilmesi gereklidir. Bamya ekiminde sıra arası mesafe 40-50 cm, sıra üstü mesafenin 15-20 cm olması önerilmektedir.
Ürün sayfasında gördüğünüz fiyat bilgileri, satıcı tarafından belirlenmektedir. Hibiskus Çayı, Bamya Çiçeği, Nar Çiçeği, Ekşi Çay 100 Gr. Güçlü bir antioksidana sahiptir. Ekşimsi lezzetli tadı vardır bu yüzden ekşi çay olarak da bilinmektedir.
Bamya tohumu çok değerli bir lif kaynağıdır. Lifli yapısı sayesinde bamya tohumu sadece sindirim sistemini düzenlemekle kalmayıp aynı zamanda kolesterolün düşürülmesini sağlayarak kalp ve damar hastalıklarını, kan şekeri regülasyonunu sağlayarak tip 2 diyabet ve insülin direncini önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri