Kuru bamya fiyatı 2022 merak ediliyor. "Yeşil altın" olarak bilinen bamyanın kilosu 400 TL'den satılıyor. Çiçekli bamyanın kilosu tezgahlarda 400 TL'den satışa sunuluyor.
Yaş bamya fiyatı 2021 ne olacak
2020 yılında tarladan ayıklanmamış ürünün satış fiyatı ortalama 13-14₺ civarında olmaktaydı. 2021 yılına geldiğimizde fiyatın 11-12₺ civarlarında olduğunu görüyoruz.
6 kg yaş bamyadan 1 kg kuru bamya elde edilir.
Amasya'nın Taşova ilçesinde yetiştirilen coğrafi işaret tescilli Taşova çiçek bamyası artık düğünlerde tescilli takı olarak kullanılıyor. Çorbasının da çok lezzetli olduğu çiçek bamyasının kilosu ise 800-850 liradan alıcı buluyor.
İlgili 40 soru bulundu
Kuru bamya fiyatı 2022 merak ediliyor. "Yeşil altın" olarak bilinen bamyanın kilosu 400 TL'den satılıyor. Çiçekli bamyanın kilosu tezgahlarda 400 TL'den satışa sunuluyor.
Bamyanın zahmetli bir kurutma süreci yolculuğundan geçtiği için fiyatının yüksek olduğunu ifade eden Ton, "Örneğin yaklaşık 5 kilo yaş bamyadan 1 kilo kuru bamya çıkıyor. Dizilmesinden, kurutulmasına kadar her işlemi zahmetli olduğu için fiyatı da haliyle pahalı.
100gr küçük boy kuru bamya ile yapmış olduğunuz bir tencere yemek 4-5 kişiliktir.
İşgücü açısından, alternatif ürün olarak düz arazide iyi bir alternatif ürün. 1 ton verimle toptan 7-7,5 liraya satılıyor. Perakende fiyatı ise 8-10 lira arasında. Bu da 4-5 bin lira getiri sağlıyor.
Zeytinyağlı bamyanın 1 porsiyonu (180 gr) 77 kaloridir. Zeytinyağlı bamyanın 100 gramı 2.7 gram karbonhidrat, 1.18 gram protein, 2.95 gram yağ, 2.24 gram lif içermektedir.
Mağaza stoklarıyla sınırlıdır. Ürünün stok, fiyat ve kampanya bilgisi teslimat bölgenize göre değişiklik gösterebilmektedir. Bamya yaz mevsiminin en lezzetli sebzeleri arasındadır. Bamyanın sapını dairesel hareketlerle soyarak hazırlayabilirsiniz.
Bamya Karadeniz Bölgesi'nde en fazla Orta Karadeniz Bölümü'nde yetiştirilir. Bölümde ve aynı zamanda bölge içinde Amasya üretimde ilk sıradadır. Bu ilde yetiştirilen ve Amasya çiçek bamyası denilen tarımsal ürünün il ekonomisine katkısı oldukça fazladır.
Nisan ayında tohumun ekilmesiyle başlayan bamyanın tarladaki serüveni, haziran ve ekim ayları arasında devam eden hasatla sona eriyor. Sıcak havayı seven bamya, bitkinin üzerindeki dikensi tüyler nedeniyle eldivenle toplanabiliyor.
Ülkemizde üreticilerimizin bamyadan aldıkları verimler ortalama olarak 500-750 kg arasında değişir. Ancak yeni ıslah edilen Akköy- 41 ve Kabaklı-11 sultâni bamya çeşitleri iyi yetiştirme ve hasat şartlarında 1/ton/dekar'ın üzerine çıkmaktadır.
Bamyanın mevsimi Haziran ayı ortalarından yaz sonuna kadar olan dönemdir. Bu zaman diliminde derin dondurucunuzda bamya stoklayıp, dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz.
Bamya, minik gurmelerin ilk yiyecekleri arasında yer almıyor. Ancak 8-10 aylık bebeklerin çorbalarında, yemeklerinde önemli bir yeri var. Bamya önemli bir C vitamini, A vitamini, K vitamini, B1 vitamini, kalsiyum, demir ve folat kaynağı. Üstelik içi lif dolu.
Bamya (Abelmoschus esculentus), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından ılık iklimlerde yetişen bir yıllık bitki türü.
Sultani Bamya oldukça verimli bir çeşit olup ürün vermeye başladıktan sonra uzun süre yeni bamya verdiği için sürekli hasat etme özelliği ile hobi ve ticaretini yapacaklar için uygun bir çeşittir. Bu bamya çeşidi hem taze iken hemde kurutmalık için oldukça uygun bir üründür. Lezzet kapasitesi yüksek olan bir çeşittir.
Sulama yapılmadan yapılacak bamya üretimle- rinde ise aynı şekilde yapılan toprak işlemesinden sonra düz tarlaya sıralara el ile veya mibzer ile sıra arası 40- 50 cm sıra üzeri ise 15-20 cm mesafelerle tohum ekimi yapılır. Bir dekar alan için 1.5-2 kg tohum yeterlidir.
Bamya tüketimi, sindirim, görme, cilt sağlığı ve aynı zamanda kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca, kolesterol seviyesini ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olarak kalbinize ve tüm kardiyovasküler sisteme özen gösterir. Bağışıklık sistemimizi daha da güçlendirir.
Ilık iklim koşullarında bamya gövdesi çeşitlere bağlı olmak üzere 65-90 cm ile 2-2.5 m boy yapabilmektedir. Ancak taban suyu seviyesinin yüksek olduğu koşullarda gövde boyu sınırlı kalır ve bitki ancak 40-50 cm boy yapabilir. Gövdenin üzeri tüylü veya tüysüz, açık yeşil sarımtırak renktedir.
Bamya besin değeri yüksek bir sebzedir. Demir, magnezyum, A, C ve K vitaminleri açısından güçlüdür. Gebelik döneminde alınması gereken folik asit kaynaklarından biridir. 100 gramlık bamya gün içinde alınması gereken folik asit miktarının neredeyse %20'sini karşılar.
Afrika kökenli bir sebze olan bamya, Karayiplere ve Amerika'ya 1700'lerde kölelerle birlikte getirilmiş ve özellikle Louisiana mutfağında kendine önemli bir yer edinmiş.
Büyük boy bamya özellikle bamya kızartması için tüketilmektedir. Bamya kızartması çok önemli bir yemek çeşididir. Sadece büyük boy bamya ile yapılabilir. Bamya turşusu içinde genelde büyük boy bamyalar kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri